Nytt liv til kjøkkenet: Slik maler du med et godt resultat

Drømmer du om et nytt kjøkken? I stedet for å kjøpe nytt, kan du vurdere å male det gamle kjøkkenet i en ny og fin farge. En ny farge kan ha stor effekt – og er mye mer budsjettvennlig. Vi har satt sammen en guide som sørger for at du kommer i mål med et flott resultat.

Hjemmelavet køkken i grøn
Mathilde Samuelsen

Klør det i fingrene etter å pusse opp kjøkkenet? Det er definitivt en følelse som de aller fleste opplever nå og da.

Dessverre kan det fort bli en dyr fornøyelse hvis hele kjøkkenet må skiftes ut.

Men faktisk er det mulig å få et «nytt» kjøkken uten å måtte tømme hele sparekontoen.

Du kommer nemlig langt ved å bare male dørene og skuffene i drømmefargen din.

De store flatene på frontene tar jo en stor del av oppmerksomheten i rommet – og det kan derfor ha stor effekt på kjøkkenets helhetlige utseende dersom frontene på ditt gamle kjøkken bare får en ny og frisk farge.

TIPS Maling er også en genial løsning hvis du er på utkikk etter et helt nytt kjøkken, men ikke finner et i drømmefargen - eller dersom kjøkkenet i drømmefargen er litt over budsjettet. Da kan du enkelt kjøpe et rimeligere kjøkken og male frontene selv.

Vi har satt sammen en guide til hvordan du best oppnår målet om å male ditt gamle (eller nye) kjøkken nedenfor. Vi ELSKER budsjettvennlige tips!

Mer tips til soverommet? Vi viser deg hvordan du kan lage din egen sengegavl!

Mal ikea køkken

I stedet for å se det gamle IKEA-kjøkkenet som en ulempe, harStephanie gjort det til sin fordel, og ser det som en mulighet å ofte male den i en ny farge og dermed fornye uttrykket på kjøkkenet. Her er den malt i 'Atlantik 3A' fra den danske butikken Røverkøb.

Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Mal selv Ikea køkken

Da Maria og Morten trengte nytt kjøkken, kjøpte de frontene fra IKEA og malte de selv. Her er de malt i fargen 'White Tea' fra Jotun.

Foto: Anitta Behrendt // Styling: Julie Løwenstein

Køkken med grønne fronter

Først malte Mathilde Samuelsen - som står bak Instagram-profilen med samme navn - kjøkkenfrontene sine grå. Og da hun fem år senere trengte en forandring, valgte hun å male dem på nytt. Denne gangen i den skjønneste og grønneste.

@mathildesamuelsen

Malet køkken med blå fronter

Opprinnelig var kjøkkenfrontene til Sarah Zahle hvite. Men da hun trengte fornyelse, valgte hun å bytte håndtak og male frontene blå i stedet for å bytte ut hele kjøkkenet. På denne måten fikk hun følelsen av et nytt kjøkken til kun 1600 kr (!).

Sarah Zahle

Guide: Slik maler du kjøkkenfrontene dine - med garantert flott resultat

Riktignok: prosjektet er ikke overstått på en ettermiddag... Til gjengjeld sparer du mye penger på å fornye kjøkkenet ditt med maling i stedet for å erstatte alt. Så gjør deg klar og følg disse trinnene for å oppnå det beste resultatet.

HUSK Dersom du ønsker at sokkelen skal ha samme farge som frontene, så må selvfølgelig hele prosessen også gjennomføres der.

Dette trenger du

 • Bor
 • Sandpapir korn 180. Pssst... Har du en elektrisk slipemaskin er det mye raskere enn manuelt arbeid.
 • Støvsuger
 • Malerens
 • Lofri klut
 • Grunning. Her gjelder det å finne en av høy kvalitet. Det kan for eksempel være fra Jotun.
 • Tremaling etter eget fargevalg. Også her er det viktig å finne en av høy kvalitet, slik at den er mest mulig hardfør mot slitasje.
 • Lakkrulle og/eller børste

Slik gjør du

 1. Start med å fjerne frontene og legg dem på et flatt underlag.
 2. Fjern alle håndtak. Skal håndtakene byttes ut med nye, må de gamle hullene sparkles dersom håndtakene ikke har samme mål.
 3. Slip deretter overflatene på alle stedene som skal males slik at malingen fester seg bedre. Hvis det er folie på dørene, pass på å ikke slipe gjennom folien - dørene skal kun 'mattes'. Sørg samtidig for at eventuelle sparkelhull slipes glatte, slik at de ikke bryter med resten av overflaten.
 4. Når overflatene er slipt, skal de støvsuges grundig for slipestøv.
 5. Vask dørene med malerens. Vask dem deretter med vann og tørk dem med en myk, lofri klut. La dem tørke i 24 timer slik at du er sikker på at de er helt tørre før du fortsetter prosessen.
 6. Når dørene er helt tørre kan du sette dem på et par bøker hver for seg, slik at det blir noen centimeter luft mellom dørene og underlaget, så malingen ikke fester seg til underlaget.
 7. Påfør grunningen med en malerrulle og la det tørke. Rådfør deg med malerhandleren slik at du vet om du må grunne en eller to ganger. Hvis du må grunne to ganger, bør du la grunningen tørke i 24 timer mellom lagene.
 8. Mal så dørene med første strøk med maling. Du kan enten velge å male dørene med lakkrull eller med pensel, avhengig av ønsket uttrykk. Har du fronter som ikke har helt flat overflate, er det lettest å bruke børste. Pass på å påføre et jevnt lag med maling som ikke er for tykt.
 9. Frontene skal ha 2-3 lag maling og tørke helt (gjerne 24 timer) mellom hvert lag. Før du gir dem det siste strøket, slip alle overflatene på nytt for å fjerne eventuelle ujevnheter og smuss. Husk igjen å støvsuge bort alt slipestøvet før du gir frontene det siste strøket med maling.
 10. Når malingen er helt tørr etter ca. 24 timer (dette kan variere fra maling til maling), kan du til slutt påføre håndtakene. Om nødvendig borer du nye hull.
 11. Monter nå frontene på kjøkkenmodulene igjen - og vips! Nå har du fått et (nesten) helt nytt kjøkken.

MERK Vær oppmerksom på at det kan ta opptil to uker før malingen er ferdig herdet. Det er derfor greit å være litt forsiktig med å ikke få laget hakk og annet i dørene i den perioden. Den nøyaktige tørketiden kan imidlertid variere fra merke til merke, og det er derfor lurt å dobbeltsjekke malingen du har kjøpt.

Usikker på hvilken farge du skal male kjøkkenet i? Blått kjøkken er nå mer populært enn noensinne - og passer til alt!