12 ideer til bryllupspynt og borddekking som kan gjøres på budsjett

Er du i gang med å planlegge bryllup har du kanskje erfart at det kan bli ganske dyrt. Men frykt ikke - vi har samlet 12 forslag til hvordan du kan redusere mengden pyntegjenstander – og ikke minst utgiftene.

Bryllupspynt budjsett
© Getty Images

Er du i ferd med å planlegge et bryllup, har du sikkert oppdaget at pynten fort kan bli en av de dyreste utgiftene – og sannsynligvis dyrere enn du hadde forutsett.

Servis, duker, blomster, lys, dekorasjoner til rommet ... Listen er lang, og før du har sett deg rundt har du overskredet budsjettet.

Men med noen få gjør-det-selv-prosjekter og kreative løsninger kan du redusere dekorasjonsutgiftene ganske mye, uten å måtte gå på akkord med resultatet.

Faktisk kan resultatet bare bli enda bedre og mer personlig.

Vi har samlet 12 av de beste tilbudene på budsjettvennlige løsninger for bryllupsdekorasjoner

  1. Sett scenen for bryllupet med skilt

Hjemmelagde skilt med stemningsord og sitater kan både bidra til å gjøre bryllupet ditt mer personlig og kan fungere som en hjelp for gjestene ved for eksempel å vise vei til toalettet eller baren.

Bruk for eksempel et speil, en gammel bilderamme eller et lite stykke av tre, og heng skiltet direkte på veggen eller plasser det på et gammelt staffeli

2. Lag bordkort selv

I stedet for å betale høye summer for å få et selskap til å lage bordkortene dine for deg, kan du enkelt lage dem selv.

Mulighetene for hjemmelagde bordkort er mange – og kanskje du kan bruke noe du allerede har hjemme på forhånd. Lag for eksempel et enkelt og fint bordkort av hvit papp, litt hyssing og en gren du har funnet i naturen.

  1. Bland og match forskjellig glass og tallerkener

Til bryllup må man som regel bruke mye glass og mye servise – så mye at de færreste har nok hjemme fra før av. Men i stedet for å gå ut og kjøpe splitter nye tallerkner og nytt servise for at alle skal ha likt, bland ulike glass og forskjellig service fra egne hyller, bruktbutikken og venner og familie – det gir bare rommet enda mer personlighet.

4. Hjemmelaget bar av bøtter

Bøtter i forskjellige størrelser, noen isbiter og til slutt drikken - og VIPPS så ble det en bar. Dekorer baren med skilt, blomster og annen pynt, alt etter hvilken atmosfære du ønsker til bryllupet ditt.

En hjemmelaget bar som denne gir en mer personlig og avslappet atmosfære til bryllupet, og egner seg spesielt godt ute eller til en mottakelse før middag.

5. Bruk hagens gull

Din egen hage og naturen er full av ting du enkelt kan bruke til borddekkingen. Grener, små stykker av tre eller bark, kongler og andre lignende ting som finnes i skogen vil tilføre noe rustikt til den ellers ofte veldig fine borddekkingen.

Du kan til og med be gjestene om å ta med litt hjemmeplukket gull fra hagen deres for å komplementere blomstene du enten kjøper eller plukker selv.

6. Be gjestene ta med vaser

En opplagt idé til bryllupet ditt er å be alle gjester ta med en liten vase, syltetøyglass eller lignende.

Plasser diverse bøtter med blomster og kanner med vann ved inngangen til lokalet og be hver gjest fylle den medbrakte vasen før de setter seg ved bordet. På null komma niks er nå hele bordet pyntet og du betalte kun for blomstene.

TIPS Hvis det føles litt skremmende å gi gjestene helt frie tøyler i blomsterbuffeten, kan du legge ut noen buketter med eksempler på hvordan du ønsker at vasene skal fylles på din "blomsterstasjon".

7. Fotovegg av gamle gardiner

Det er ingenting som setter stemningen som en fotovegg som danner bakgrunnen for alle kveldens festligheter.

Lag fotoveggen av for eksempel tyll eller gamle gardiner. Hvis du ikke allerede har noe hjemme som kan brukes, kan du sikkert finne noe billig i en bruktbutikk. Pynt for eksempel veggen med lyslenker og ballonger for å gjøre den enda koseligere

8. Husk taket

Når du skal forvandle et bart og tomt lokale til et romantisk og koselig bryllupsrom, husk taket.

Tyll, ballonger, rispapirlamper og lyslenker er bare noe av det du kan dekorere taket med – og alt er noe som kan kjøpes for småpenger, men som vil utgjøre en stor forskjell for stemningen i rommet.

TIPS Søk på Finn.no – her finner du garantert noen som selger en fin lyslenke eller to

9. Gå på jakt hos gjenbruksbutikker

Når du skal finne lysestaker, vaser og annen pynt til borddekkingen, er bruktbutikker som skattekister. Her kan du finne mange unike funn til en billig penge. Bland og match de forskjellige funnene og gi dem en tur med spraymaling hvis du vil ha en mer moderne, stram look.

10. Gå for sjenerøse grener

Når budsjettet er stramt, handler det om å få pengene til å vare lenger. Dette kan gjøres ved å satse på blomsterhandlerens grønne gull som eukalyptusgrener eller oliven.

De fylles opp, holder seg fine lenge og kan derfor brukes uten å stå i vann. For eksempel som kranspynt midt på langbordet. Plasser grenene i forlengelse av hverandre og bind dem eventuelt sammen med ståltråd. La gjerne dekorasjonen strekke seg utover bordkanten for et eksklusivt uttrykk.

TIPS Eføy og kirsebærlaurbær har samme kvalitet – og vokser raskt. Så har du hagen full er det bare å gå på jakt

  1. Bruk stoff i metermål til duker eller bordløpere

Skal det stå duk på bordet kan det gjøres billig ved å gå til den lokale stoffbutikken og kjøpe metervarene uten sydde kanter.

Vil du ha det enda rimeligere kan du eventuelt nøye deg med en smalere bordløper.

12. Bruk frukt som dekorasjon

Blomster er en stor utgift når et bryllup står på kalenderen, og hvis du bestemmer deg for å holde deg til de rimeligere grønne vekstene, kan du vurdere om du skal gi duken en fargeklatt med frukt.

Legg klaser av sitroner, granatepler, pærer eller epler på bordene –en sitron for 5 kr kan gjøre like stort inntrykk som en dyr blomst.

Psst: Slik lager du en fin daybed på 1-2-3