God krok skal bli!

Ganger og bad ender ofte opp som husets roterom. Skap orden med smarte løsninger.

– Eg veit jo kva ein krok er, men kva er ein krik, sa Munk i Sveve over vatna, Ragnar Hovlands klassiker av en rockeroman fra åttitallets Bergen. Nå skal vi ikke utforske krikene, men en krok kan være så mangt. Kroker og krokrekker kan gi bedre oppbevaring, penere og mer praktisk innredning.

Ikke nok skapplass

Ganger og baderom er gjerne små, men til gjengjeld blir de mye brukt. Der kan det flyte av håndklær, eller jakker og skolesekker. En får liksom ikke nok skapplass, samtidig som plassen er begrenset. Da er knagger eller kroker – kjært barn har mange navn – gode å ha. Med små grep kan du gi gangen et praktisk løft, samtidig som nye knagger frisker opp.

Siste tilskudd i krokrekker er seriene Era og Retro fra Habo. Begge er svært populære, og det klassiske tilsnittet gjør at de er trygge valg som kan løfte de fleste interiør.

Era kan fås med svartlakkerte kroker på hvit bakplate. En tøff og stram variant. Mens Retro, med mer detaljerte, matt-forniklede kroker og en profilert bakplate er mer herskapelig.

Fargerik hverdag

I barnefamilier kan det være lurt å gi både barn og voksne hver sin knagg. Når alt har faste plasser, slipper man at gulvet flyter. Og barna syns det er ekstra stas med egen farge på kroken. Habo har flere serier med kroker og krokrekker i spreke farger.

Hva med en grønn versjon av Alexander fra Habo? Den lekne, men likevel klassiske formen gjør seg godt på veggen i gangen. Kanskje sammen med to eller flere andre varianter. Og så slipper du å legge gjestenes klær på møbler eller andre steder.

Du kan til og med friske opp inne i et skap. Se på hyllekroken Iris. Åtte ulike farger kan henges på garderobestangen.

På rett knagg

Men husk å henge knaggene i riktig høyde. Barna må selv rekke opp til knaggene sine. Da blir ryddighet en lek.

– Kva er det som skal til for å redde verda? sa eg. – Har du noka oppskrift?
– Det trengst skrujern, sa Munk. – Ei mengd med skrujern.

Og det er akkurat det du trenger for å sette opp krokene dine. Eller kanskje ikke så mange av dem. Én skrutrekker holder.

Forresten: Dørhengeren Bonny finner du i flere farger enn regnbuen. Den sparer plass, for deg. Best av alt; du trenger ikke engang en skrutrekker for å henge den opp. Så dette er et supert alternativ, for små rom, eller bad, hvor du vil unngå å bore i flisene.