Fra bestemorkuppel til kul betonglampe

Finn en gammel lampekuppel i bruktbutikken og lag en kul, ny variant med betongfot.

Den kule betonglampen md kuppel fra en gammel porselenssokkel er lett å lage og passer inn i de fleste miljøer.

© Ann Helen Lund og Solveig Grøvle

I Paris er porselenslampene fra 30-tallet tatt frem som det aller siste på lampefronten. Finn en gammel lampekuppel i bruktbutikken og lag din egen variant!

Dette trenger du:

Lampekuppel, kan kjøpes brukt eller hos Clas Ohlson for 39 kr // stoffledning med sokkel, kan kjøpes hos Clas Ohlson for 69 kr // elteip // bøtte eller annen form til å støpe i // betong, som Småmuring fra Hey’di eller tørrbetong fra Weber // matolje eller annen olje // bor med omkrets som ledningen // fint sandpapir // hansker // pinne eller skje

*Til venstre: Borr hull i formen med et bor som er like stort som ledningen, og skjær opp formen med en skarp kniv, slik at du får ledningen inn i formen. Dekk kuttet med elteip. Til høyre: Surr ledningsfestet med elteip.*

Slik gjør du:

1. Surr elteip rundt toppen av ledningen opp mot sokkelen.

2. Bor stort nok hull til ledningen i støpebøtten. Skjær opp veggen på formen, så du får ledningen inn, og dekk kuttet med elteip.

3. Bruk olje til å smøre støpeformen, da blir det lettere å få av formen når foten har tørket.

4. Fest sokkelen midt i formen, vi brukte elteip.

5. Ta på hansker, siden betong etser huden. Rør ut betongen med en pinne eller skje. Desto mer vann du har i massen, jo mer finkornet blir resultatet. Hell betongen i formen.

For å få sokkelen midt i formen, må du jobbe litt. Bruk for eksempel elteip til å feste den rett og sentrert.

6. Dunk formen på et gulv eller i et bord mange ganger. Har du mulighet til å sette formen på vaskemaskinen mens den sentrifugerer, er det et godt tips for å få ut alle luftboblene. Bruk en pinne eller gaffel for å røre ut boblene.

7. La tørke i 3–4 timer.

8. Mens betongen er våt, men formbar, bruker du kuppelen som mal og lager en fordypning med fingrene som er dyp nok til å skjule kuppelkanten. Gjør den så jevn og glatt som mulig, kuppelen skal hvile i denne når lampen er ferdig.

9. La stå i 2 døgn. Ta av formen og puss ujevnheter bort med fint sandpapir. Sett i lampekuppelen, og lampen er ferdig.