Denne DIY-trenden kommer du til å se mer i feeden din fremover!

Uansett om du syntes batikk er for hippie-aktig og ekstremt, eller veldig kult og annerledes - kan du ikke unngå den tilbakevendende trenden.

© Getty Images

Selv om vi alle har hørt om batikk før, betyr ikke det at mønstret ikke kan gjøre et comeback!

Batikk har vist seg på catwalken både i sommeren 2019 og i 2020. Merker som Proenza Schouler, Versace og Ganni til &Others Stories og Zara har eller har hatt batikk i sortimentet på både kjoler, hatter og denim. På instagram ser vi at folk prøver seg på trenden hjemme.

Men hvorfor begrense seg til bare klær?

Du kan enkelt overføre det unike mønsteret inn i hjemmet, uten at det vil se ut som noe fra 70-tallet. Gi dine gamle lakener, putetrekk eller gardiner et nytt liv med den herlige diy-trenden. Klassikeren, som nå opplever et comeback under sin engelske betegnelse "tie dye."

© Mango
© Ganni

Hva er 'tie dye'?

'Tie dye' er en oldgammel teknikk, som har eksistert både i Asia og Afrika i mange århundre. I bunn og grunn er metoden veldig enkel: Du velger et stykke stoff, binder noen gummibånd rundt og bader det i farge. Resultatet blir et fargerikt og unikt mønster.

Batikk i 2020 er ikke helt som det var på 70-tallet. Regnbuefargene har blitt byttet ut med mer monotone paletter og pasteller. Dette gjør det mer stilrent og blender bedre inn med den moderne innredningen, hvor det tilfører noe mykt og organisk.

Gamle stoffservietter kan få nytt liv med en omgang farge og litt kreative bretteferdigheter

Har du et gammelt nett liggende, som har blitt litt kjedelig er det opplagt å friske det opp med tie dye.

Slik lager du selv batikk/ tie dye hjemme

Det du trenger til tie dye

Det du trenger til 'tie dye'

© Rema 1000 / Jysk/ Dylon / Glad

Alt du trenger til 'tie dye'

Tekstil

Valg av tekstil spiller en stor rolle for hvor godt fargen vil sette seg i stoffet. Med mindre du går etter et veldig falmet uttrykk, er det best å gå etter tekstiler i naturlige materialer. Det kan være bomull, rayon eller lin. Ideelt skal du gå etter 100%, men 90% bomull og 10% polyester kan også brukes.

Farge

Det er et hav av merker og muligheter, når det kommer til valg av farge. Du kan gå etter et tie dye-sett, men du kan også kjøpe enkelte farger. Kjøper du dem enkeltvis, skal du være oppmerksom på at man kanskje må kjøpe fiskeringsmiddel i tillegg.

Plastikkflaske/bøtte

En plastikkflaske med tut eller en sprayflaske, er nødvendig for å fordele fargen. Dersom du skal farge et stort stykke stoff, kan du også blande fargen oppi en bøtte med vann og legge stoffet ned i blandingen.

Hansker

Blandingen av farge og fikseringsmiddel, er ikke optimal for huden din, da det kan føre til hudirritasjon. Det er derfor et must med hansker dersom du skal kaste deg ut i dette diy projektet.

Gummistrikker

For å få det kule mønsteret, er det nødvendig med noe som samler stoffet opp i seksjoner. Her kan du bruke gummistrikker, klyper eller liknende.

Plastfolie

Du trenger plastfolie til å pakke inn stoffet som har blitt farget.

Slik lager du batikk med hvitt stoff

 1. Sørg for at stoffet ditt er klar til å trekke til seg fargen. De fleste farger krever at stoffet har vært vasket minst en gang. Utover dette, skal stoffet være fuktig før du starter med å binde knuter på det.
 2. Del inn ditt fuktige stoff i seksjoner ved hjelp av gummistrikker. Stoffet vil forbli hvitt på de områdene hvor gummistrikkene er bundet rundt og det er dette som skaper mønsteret. Gummistrikkene kan gi veldig forskjellige mønstre, alt etter hvordan du folder eller binder stoffet.

  TIPS! Du kan enten prøve deg frem, eller finne guides på nettet til spesifikke mønstre. Generelt er det tilfeldige uttrykket mest trendy for tiden, noe som er bra da det ikke krever et talentet innenfor bretting.

 3. Følg instruksene på din valgte farge, og gjør blandingen klar.
 4. Hell fargen ned i en plastikkflaske eller sprayflaske. På denne måten kan du tilføye flere farger og enklere å kontrollere at stoffet ikke blir farget helt igjennom.
 5. Legg tekstil-ballen som er ferdig foldet på en sort sekk og hell eller sprøyt fargen over ballen. Det behøver ikke å være pent, men skift eventuelt mellom forskjellige fargetoner for et mer levende uttrykk.
 6. Pakk stoffet inn i plastfolie og la det ligge et par timer. Jo lenger det ligger, desto mer intens blir fargen.
 7. Skyll fargen ut, og gi stoffet en omgang i vaskemaskinen. Det er best å vaske det for seg selv, for å unngå at fargen smitter over på andre ting.

Slik lager du omvendt/negativ 'tie dye'

En annen versjon av batikk som har begynt å poppe opp, er 'omvendt' tie dye. I stedet for å tilføye farge til et stykke tekstil, fjerner du det med blekemiddel.

Det du trenger til omvendt tie dye

Det du trenger til omvendt 'tie dye'

© Vileda / Rema 1000 / Jysk/ Flying tiger

Alt du trenger til omvendt 'tie dye'

Tekstil

Til omvendt tie dye kan du både bruke et mønstret, mørkt eller ensfarget stoff. Men det skal fortsatt være i naturmaterialer - feks. 100% bomull.

Blekemiddel

OBS! Blekemiddel er ekstremt virksomt og veldig dårlig for huden. Sørg derfor for å dekke til overflaten hvor du skal bleke stoffet og ha på klær som du kan tillate å bli misfarget.

Plastflaske

En plastflaske med tut eller en sprayflaske er nødvendig for å fordele klorinen.

Hansker

Klorin etser huden og derfor skal du også bruke gummihansker når du lager omvendt tie dye.

Gummistrikker

For å få det unike mønsteret, er det nødvendig med noe som samler stoffet opp i seksjoner. Her kan du bruke gummistrikker, klyper eller liknende.

Slik lager du "negativ batikk"

 1. Del inn stoffet i seksjoner ved hjelp av gummistrikker. Stoffet vil forbli sin originale farge på de områdene hvor gummistrikkene er bundet rundt og det er dette som vil skape mønsteret. Gummistrikkene kan gi veldig forskjellige mønstre, alt etter hvordan du bretter eller binder stoffet.
 2. Bland blekemiddelet med vann. Det ideelle blandingsforholdet er lik mengde vann som blekemiddel - 50/50
 3. Hell blandingen ned i en plastflaske eller sprayflaske. På denne måten kan du enklere kontrollere at det ikke ender overalt på stoffet. Utover dette, kan du også selv bestemme hvor mye av den eksisterende fargen som skal vekk.
 4. Legg din sammenbrettede tekstilball på en sort sekk, og hell eller sprøyt fargen over.
 5. La stoffet ligge med blekemiddelet, inntil stoffet får den den ønskede fargen. Følg nøye med, for det går fortere enn man tror.
 6. Klipp gummistrikkene av og skyll grundig, innen du gir det en omgang i vaskemaskinen.