Når skal man omplante potteplantene sine?

Enkel guide med 10 trinn til hvordan du får suksess med omplantningen av planter i krukker og potter.

Omplantning av planter fra en krukke til en annen
© Getty Images

10 enkle tips til omplanting

Man skulle ønske planter kunne snakke. Da kunne de selv gi beskjed når det var tid for å plante dem om.

Før eller siden er tiden inne for alle potteplanter. Det krever et godt øye fra gartneren for å treffe det helt riktige tidspunktet for å plante om plantene og en sikker hånd for å bringe plantene trygt videre til deres nye hjem.

Med disse 10 enkle tipsene fra den velkjente engelske blomsterdekoratøren, Nik Sourthern, blir det mye enklere å lykkes med prosessen.

Når skal man omplante?

Begynn med å stille seg selv noen enkle spørsmål anbefaler Nik Southern: Ser det ut som at planten holder på å velte? Kan du se at røttene stikker ut fra toppen av potten eller gjennom hullet i bunnen? Har planten begynt å vokse langsomt? Eller ser den kanskje bare litt trist ut? I alle disse tilfellene er tiden inne for å gjøre noe!

Hvordan planter man om?

Om du akkurat har kjøpt planten bør du vente med å plante den om. Da får planten tid til å tilpasse seg sitt nye klima. Plantene er i sjokk når de blir flyttet til et nytt sted. De bruker tid på å venne seg til de nye lysforholdene, temperaturen og fuktigheten.

Unge potteplanter i vekst skal omplantes til nye potter med ny jord en gang i året. Større planter og langsomt voksende planter kan du plante om hvert andre år, eller når planten begynner å bli for stor for potten. Dersom planten ser ut til å trives vil den klare seg.

Det er best å plante om planten i begynnelsen av en vekstperiode, den befinner seg normalt om våren. Hvis det er snakk om planter som blomstrer om vinteren skal omplantingen skje tidlig på høsten.

Psst.. 3 flotte planter som trives i mørke rom

10 trinn til omplanting

1. Vann planten

Vann planten lett før du går i gang. På den måten blir det lettere å få planten ut av potten.

2. Ta planten ut av potten.

Venn planten forsiktig om på siden. Ta fatt på hovedstammen med den ene hånden og bruk den anden hånden til å forsiktig trekke planten fri. Bruk eventuelt en kniv eller en liten hagespade for å fri røttene fra potten.

3. Beskjær røttene

Ta en titt på røttene når du har fått planten ut av potten. Hvis jorden ser bra ut bør du forstyrre den så lite som mulig. Hvis det er mugg på jorden må du prøve å fjerne det, men la planten beholde så mye av sin opprinnelige jord som mulig - da vil du unngå å stresse planten.

Hvis røttene er vokst mye sammen kan du prøve å løsne dem fra hverandre med fingrene eller med en kniv. På denne måten vil røttene bli spredd. Skjær av røttene som er mye lengre enn hoveddelen av roten. Skjær også av råtne og døde røtter.

4. Vask potten

Rens potten. Vask potten i et varmt såpevann for å unngå sykdomsfremkallende mikroorganismer og insektlarver. Tørk av til sist.

5. Tilføy jord

Hvis jorden er velldrenert er det ikke nødvendig å putte småstein eller grus i bunnen av potten. Sørg for at roten befinner seg minst 1-2 cm under toppen av potten. På den måten unngår du at jorden flyter over når du vanner planten.

© Getty Images

6. Finn den riktige plasseringen

Flytt planten i potten på en liten forhøyning av jord eller dreneringsmateriale som småstein eller grus. Sørg for at planten er plassert i midten og at den står rett opp.

7. Fyll jord i potten

Putt jord ned i potten i lag. Press jorden ned med fingrene helt til jorden virker fast. Unngå at planten kommer til å stå dypere enn den gjorde før.

8. Vann planten

Vann planten til jorden renner ut av bunnen. Flytt gjerne planten i vasken og gi den godt med vann. Gjør det jevnt fordelt slik at jorden blir fuktig samtidig som at vannet renner ut.

Dette er også et godt tidspunkt for å vaske planten ved å tørke vekk støv fra bladene.

9. Tilføy ekstra jord

Etter at planten har stått og trukket til seg vann kan det være nødvendig å tilføye ekstra jord om overflaten ikke er jevn.

10. Trim planten

Skjær alle døde kvister og blader av. Dersom det er nødvendig kan du beskjære planten slik at nye skudd kan vokse frem.

Om Nik Southern

Ta en titt på Grace & Thorns hjemmeside. Det er i denne unike blomsterbutikken i London at blomsterdekoratøren Nik Southern - mannen bak denne enkle guiden arbeider.

Kilde: anothermag.com