- Jeg elsker når noen sier det minner meg om bestemor sitt hus

Hjemmet til Synnøve er fylt med både store og små DIY-prosjekter og oser av personlighet. Bli med inn i Bestohuset, kanskje norges koseligste hjem?

Besto og Synnøve sammen med tante- og oldejentene utenfor Bestohuset.

© Bestohuset / Privat

I en idyllisk liten bygd som heter Kyrping i Etne kommune, Vestland fylke, bor Synnøve (38) i et gammelt lite tømmerhus fra 1910. Nærmeste nabo er besto på 94 år som bor i det gamle hovedhuset på gården.

Det var Synnøves bestemor som først begynte å kalle det lille hvite huset bestohuset. Det var hennes svigermor og svigerfar, og Synnøves oldemor, som engang bodde i kårhuset på ca. 50 kvm. Etter at Synnøve din besto og bessen tok over gårdsdrifta en gang etter krigen.

Da Synnøve flyttet tilbake til den lille hjembygden for 10 år siden begynte hun som smått å pusse opp Bestohuset. Hun flyttet inn i Bestohuset for ca. 3 år siden. Synnøve hadde ikke en plan om en stor renovasjon, men sakte men sikkert ble det gjort mer og mer i det lille huset, med god hjelp av familie og venner.

Under renoveringen fant Synnøve gamle blader, aviser og brev på loftet. Det var både ukeblader fra 1941 med noveller og mønster til klær og brevkort fra 1899 som var adressert til oldefaren hennes med flott håndskrevet løkkeskrift. Fra å ønske alt nytt og fint setter Synnøve nå pris på alt det gamle og ønsker å vise husets historie gjennom innredningen hennes.

Se hvordan hun har klart å skape en koselig atmosfære med noe som hun selv kaller enkel, gammel bonde/bestemor stil.

Du finner Synnøves Instgram her!

Bestohuset er sjarmerende uansett årstid. Her ser du det lille huset i høstlige omgivelser.

Hva finner man på din Instagramprofil, og hva er tanken bak den? Jeg prøver å gi et lite innblikk i dagliglivet her i Bestohuset og sammen med Besto. Den består av landlige ute og innebilder. Det er det også noen bilder av Besto og huset/hagen hennes som ligger rett ved bestohuset. Litt bilder er det også av bygda, nærnatur og gamle hus. Jeg forteller også litt historier om bla. gamle gjenstander, levd liv og gjenbruk I forskjellige varianter. Besto har alltid omtalt dette huset som Bestohuset da det var Bestemor til min far som bodde og levde her, og det navnet har vi beholdt.

Hvordan det er å ha besto i nærheten og hvordan har deres forhold har blitt etter at du flyttet hjem igjen til hjembygden?

Jeg har alltid hatt et nært forhold til besto. Hun er den jeg deler det meste med og jeg tror det går andre veien også. Spesielt mye tid hadde vi sammen da jeg var liten da jeg vokste opp her på gården sammen med henne så nære. Nå de siste årene føler jeg vi har blitt ekstra nære, da vi igjen har bodd så tett i tett og jeg stort sett er innom henne daglig (når jeg ikke er borte på jobb da). Hun har fulgt meg på hele prosessen med oppussingen av huset. Jeg stort sett var innom til henne på en kaffe før jeg startet dagene med jobbing og ennå starter jeg ofte dagene hos henne. Tror både hun og jeg har stor glede av å hele tiden dele de ulike prosjekt jeg har gående. Ekstra stas er det også å få/arve mange av de fine tinga hun har liggende.

Besto og Synnøve sammen med tante- og oldejenta.

© Privat

Hvordan vil du beskrive innredningsstilen din? Litt min egen stil der jeg opp gjennom årene har samlet opp en blanding av antikke, gamle og gjerne håndlagde møbler og gjenstander. De er gjerne arvet, kjøpt brukt, hjemmelaget, fargerike og betyr noe for meg. Enkel, gammel bonde/bestemor stil kan den beskrives som kanskje?.

Hva håper du folk tenker om hjemmet ditt? Jeg håper de tenker at det er et hjem som er varmt og trivelig å være i og at det kan inspirere flere til å ta vare på det gamle og få en følelse av nostalgi. Elsker når noen sier det minner meg om bestemor sitt hus.

Synnøve har gitt gangen et lite ansiktsløft ved å male tak, vegger og lister. Den spreke døren har fått beholde fargene som originalt ble malt en gang på 80-tallet.

© Bestohuset

Hva håper du de ikke legger merke til? Støv og skitt, er ikke så glad i den vaske biten…

Hvem inspirerer deg i forhold til boliginnredning? Besto, hun har fått meg til å bli glad i blomster og hage. Mormor og mamma med alle deres fine håndarbeider. Skattejakt I låve og kjeller på gården, her har jeg funnet mange skatter. Brukt og antikkbutikker, gamle hus og “gamlebyer”. Etter at jeg startet opp denne kontoen på Instagram har jeg også funnet mye inspirasjon her.

Hva er ditt siste kjøp til hjemmet? Jeg var så heldig og fikk kjøpe et par gamle osteformer i tre av en hyggelig dame jeg følger på Instagram. De er en dekorasjon i seg selv og er kjekke til oppbevaring.

Den tøffe taklampen har Synnøve laget selv av et gammelt vaskevannsfat og ei panne, noen kroker og en rusten kjetting. Synnøve fikk kun hjelp fra noen andre for å sveise sammen delene. Et unikt DIY-prosjekt, med litt hjelp.

© Bestohuset

Hva er ditt beste innredningstips på budsjett? Kjøp brukt, tidløst og ikke følg trender. Finn noe du liker, ikke noe alle andre liker og som du ser over alt. Da er det mindre sjangs for at du går lei. Finn nye måter å gjenbruke på og lag noe selv, gå i kjelleren til bestemor, på loftet til mor… Jeg har også kjøpt noen dyre ting, men da vet jeg at jeg vil ha de livet ut.

Hva er du mest stolt av/fornøyd med i hjemmet ditt? Egentlig ingen spesifikk ting, men selve helheten og det at jeg har fått huset litt mer tilbake til den originale og tidsrette stilen. Jeg har gjort mye av oppussingen selv og ofte med gode hjelpere, noe som har gjort at jeg har lært utrolig mye og fått et mer personlig forhold til hjemmet. Om jeg må si en ting er jeg veldig glad i tømmerveggene som jeg fikk frem igjen, de bidrar til å gi huset varme og sjel synes jeg.

Flotte detaljer og friske farger.

© Bestohuset

Unike møbler og en miks av både materialer og farger skaper en innbydende stue.

© Bestohuset

Hva får du flest kommentarer for i innredningen?
Mange liker godt det grønne skapet mitt som TV`n er gjemt inni. Trappa opp til annen etasje der det er et lite originalt grønt skap/kott under får også en del oppmerksomhet. Jeg har også fått mange fine tilbakemeldinger på taklampen over spisebordet. Den er laget av et gammelt vaskevannsfat og ei panne, noen kroker og en rusten kjetting. Mange beskriver også at det er så mange fine gjenstander å se på og at de stadig oppdager nye detaljer I et rom.

Hva tenker du over når du velger farger til hjemmet?
Jeg drømmer ofte om en fin, mønstrete og fargerik tapet i stuen. Samtidig er jeg glad for at jeg valgte nøytrale farger på vegger og gulv, noe som gjør at jeg kjenner at jeg kan fylle inn med så mange farger jeg bare vil i interiøret. Underveis har jeg erfart at om jeg putter inn en dominerende farge er det også fint å hente denne igjen et annet sted for å få en mer helhet og harmoni i rommet. For å kunne oppfylle mitt behov om en mønstrete og fargerik tapet, tapetserte jeg heller skapene på soverommet der det er et litt “roligere” interiør.

I kjøkkenet har Synnøve lekt seg med farger. Og om du kikker nøye etter kan du se at hun har brukt en gammel åre som rekkverk i trappen - et godt tips!

© Bestohuset

Hva synes du er den største misforståelsen når det gjelder innredning?
Synes det er litt trist med de stadige skiftende trender og stiler, som igjen gjerne fører med seg at mange veldig ofte velger å pusse opp og bytte ut interiør. En trenger ikke å knytte seg opp mot en spesiell stil eller bare noen få farger. Skulle ønske flere valgte innredning alt etter hva de er glad i og kan ha i mange år. Uten nødvenigvis å følge alle “regler”.

Dersom det ikke sto på pengene, hva skulle du kjøpt til boligen?
Nye vinduer like de som opprinnelig var her i huset og ny ytterdør i gammel stil. Eventuelt få huset enda mer tilbake til tidsrettet stil. Bygge en utestue/drivhus I tilknytning til huset.

Tallerkenhyllen har Synnøve malt med kalkmaling, pusset og deretter vokset. Nå viser den frem hennes favoritt tallerkner og pynter opp det lille kjøkkenet.

© Bestohuset

Synnøve har vært på skattejakt i Besto sin kjeller og funnet fram en gammel gul isboks - som nå brukes som blomsterpotte.

© Bestohuset

Er det noe i hjemmet ditt som du er sikker på at også er der om 10 år?
Jeg håper egentlig at alt det som betyr noe (og det er jo nesten alt) skal være der om ikke bare 10, men 50 år og 100 år.

Hva er det neste prosjektet du vil sette i gang med hjemme? Jeg starter faktisk opp med kjelleren denne uken. Det er en “Råkjeller” som nå kun blir brukt til vaskerom. Jeg har plan om å isolere taket (og dermed forhåpentligvis få varmere gulv i stue og kjøkken) og lage til plass til sag og verkstedbenk slik at jeg har et godt sted til mine ulike prosjekt.

Det grønne skapet har blitt malt med kalkmaling og blir brukt som TV skap. En flott måte å skjule TV`en på.

© Bestohuset

Hvilke ”oversette” eller små bolig-Instagramprofiler følger du selv som du synes fortjener litt fokus?

Jeg må også få skryte litt av fretex sandnes som har en heilt fantastisk butikk. Psst... Husk å følg Bestohuset på Instagram for mer inspirasjon her!

På soverommet har Synnøve fjernet både tak, vegger og gulv for å få fram de originale tømmerstokkene og det flotte tre gulvet.

© Bestohuset