Få instagrammeren beste tips til en levende hage og et vakkert orangeri

Vår og sommer er synonymt med hage- og terrassesesong, og mer av livet kan foregå utendørs. Trenger du inspirasjon til en hyggelig uteplass er denne Instagramprofilen et perfekt sted å starte.

© @livsnyderhaven

En misunnelsesverdig uteplass i flere soner

Vil du ha litt mer hageinspirasjon i feeden din på Instagram? @livsnyderhavenbugner av inspirasjon til nettopp hagen og uteplassen, men også hus og hjem. Kvinnen bak profilen heter Maria Lundvald, og hun har siden oppstarten av profilen i 2016 fått over 30 000 følgere. Ved siden av Instragramprofilen driver Maria en blogg under samme navn, hvor hun blant annet skriver om hage, planter, blomster og hva ellers hun måtte ha på hjertet.

Maria bor i et villastrøk i Aalborg sammen med mann og sønn. En rask titt på profilen viser at hagen til Maria er noe helt utenom det vanlige. Hagen er delt opp i flere soner omgitt av vakre blomster og grønne planter, og har et spennende uttrykk som gjør at man ønsker å gå på oppdagelsesferd. Les videre for å se bildene av den misunnelsesverdige hagen hennes.

Orangeri/drivhus
© @livsnyderhaven
uteplass med benker, bord og tepper
© @livsnyderhaven
uteplass med utepeis
© @livsnyderhaven

Hva er det viktigste for deg når du skal innrede hage og hjem?

Jeg prøver å følge hjertet og intuisjonen min.

Når jeg innreder hjemmet mitt er jeg opptatt av å få inn naturen. Jeg innreder derfor med kokostepper, skjærefjøler i tre, puter med fine trykk fra naturen og lignende. Hjemmet vårt henger derfor på mange måter sammen med hagen vår.

Innredningen vår er organisk og lett i uttrykket. Jeg er opptatt av at innredningen ikke skal være for "overpyntet", fordi det ikke er min stil. Jeg bruker mye tid i hagen, så det er viktig at hjemmet fungerer som en base hvor jeg kan trekke meg tilbake.

rundt spisebord i eik
© @livsnyderhaven
seng med sengegavl i flett
© @livsnyderhaven
bad med badematte i tre og hylle i tre
© @livsnyderhaven

Hagen innreder etter jeg hva vi trenger og ønsker, samtidig som jeg ser på forholdene i hagen. For eksempel kan man ikke ha en liten terrasse om man ofte har mange gjester, og en kjøkkenhage i skyggen er heller ikke hensiktsmessig. Å ha hage som krever mye stell om man ikke har tid til å ta seg av den er heller ingen god ide.

Når jeg styler hagen tenker jeg alltid på at plantene skal i øyehøyde, og at jeg skal få skapt noen soner i hagen som gir eventyrstemning.

Jeg bruker hagen min som et levende verksted, og jeg har derfor alltid et prosjekt på gang i hagen.

Les også: 6 tips til en frodig og koselig terrasse

sitteplass utendørs
© @livsnyderhaven
terrassemøbler i tre
© @livsnyderhaven
drivhus som utestue
© @livsnyderhaven

Hva er det neste prosjektet du skal kaste deg over hjemme?

Jeg drømmer om å innrede orangeriet på nytt, siden jeg begynner å gå lei av innredningen. Jeg tror derfor jeg vil kaste meg over det prosjektet i de kommende månedene. Samtidig vokser jo hagen fram og plantene i orangeriet skal stelles med. Jeg gleder meg så mye til hagen blir frodig igjen.

Hvem inspirerer deg når det kommer til innredning?

Jeg blir inspirert når jeg er ute og reiser. Jeg kan finne inspirasjon på de merkeligste steder - for eksempel når jeg kjøper en kaffekopp på en liten kafe på strendene på Bali eller på et restaurantbesøk i Spania. Jeg er veldig oppmerksom på omgivelsene der jeg er.

Jeg finner også inspirasjon i folk som lever tett på naturen, fordi det er så mye god energi å hente der. Jeg har for eksempel besøkt Maria og Orin som eier Kulkulfarm på Bali, og det forandret meg.

© @livsnyderhaven
© @livsnyderhaven

Hva er favorittstedet ditt i hagen?

Jeg elsker mange av uterommene i hagen, så det er vanskelig å velge. Når jeg sitter ved dammen og ser utover hagen er det veldig fint. Når jeg henter egg ved hønseslottet (som jeg kaller det) og hønene løper mot meg - opplever jeg en lykkefølelse som ikke kan kjøpes for penger. Skal jeg velge meg et desidert favorittsted må det bli orangeriet. Når jeg skal slappe helt av går jeg til orangeriet med en kaffekopp i hånden. Jeg kan være der i timesvis uten å gjøre noen ting.

Er det noe spesielt man må tenke over om man drømmer om et orangeri?

For mange er det en stor drøm å ha sitt eget orangeri. Det mange ikke tenker på er hvor mye jobb det er. Man må for eksempel vaske det ned to ganger i året. Orangeriet vårt er laget av naboens gamle vinduer som krever at det innimellom må males. Det blir også en del søl når vinrankene er modne, fordi modne vindruer faller ned på spisebordet og gulvet. Men til tross for at det er mye arbeid elsker jeg å ha et orangeri - det er som balsam for sjelen, og gir meg hvilepuls.

Dersom man vil skaffe seg et drivhus eller orangeri er det viktig å tenke på hvor man plasserer det. Er det for langt vekk fra huset er det upraktisk om man tenker å bruke det som stue nummer to. Om man ønsker å bruke det til å dyrke tomater bør man passe på at det ikke plasseres i skyggen.

Les også: Dyrke i drivhus, i pallekarm eller på balkong?

drivhus med spiseplass
© @livsnyderhaven
Flettet stol fra Nordal
© @livsnyderhaven
drivhus som fungerer som utestue
© @livsnyderhaven

Om det ikke sto på pengene - hva drømmer du om å eie til hagen, orangeriet og hjemmet?

Jeg har i flere år drømt om Poul Kjærholms PK 54 - det er det fineste spisebordet jeg vet om. Jeg får det nok neppe, men det er høyt opp på ønskelisten. Jeg har også mindre drømmer, som for eksempel å utvide hønseflokken med en gul dvergorpington. Jeg ønsker meg også et større oppsamlingssystem når det kommer mye nedbør - perfekt til tørre perioder i hagesesongen.

Hva klarer du deg ikke uten i orangeriet?

Det høres kanskje litt rart ut, men jeg elsker den flettede stolen min fra Nordal.

Flettet stol fra Nordal
© @livsnyderhaven

Hva gleder du deg mest til med vår og sommer?

Jeg gleder meg til å kunne spise de fleste måltidene på terrassen igjen. Vi elsker å lage mat på terrassen! Jeg elsker å kunne gå ned i kjøkkenhagen og plukke litt persille, salat eller spiselige blomster. Utover det gleder jeg meg til å plante tomater og agurk i orangeriet. Det skal også bli fint å se Dahliaene mine blomstre, og plukke fine buketter av dem.

Når våren er i fullt flor er jeg ute det meste av tiden.

Les også: Slik fikk Daniel en strelitzia til å vokse 1,6 meter på 9 måneder

utekjøkken
© @livsnyderhaven
© @livsnyderhaven

Hva er ditt beste tips om man vil ha en mer levende og naturlig hage?

Mitt beste tips er å prøve seg fram, kaste seg ut i det og gjøre seg noen erfaringer. Tro meg, jeg har hatt mine bommerter. Jeg har blant annet plantet solsikker i skyggen, og beskåret rosene litt vel kraftig. Husk at naturen klarer seg selv om du glemmer å beskjære staudene på det riktige tidspunktet. Om plantene dine visner - det gjorde solsikkene mine blant annet - så må du huske å tilgi deg selv.

Nyt heller at du faktisk har mulighet til å ha en hage. Det gir muligheter for å prøve seg fram og skape akkurat den oasen du ønsker deg.

For å få en frodig og levende hage skal man ikke holde seg tilbake når man kjøper planter til bedet. Jeg planter tett, og kjøper mange planter slik at den skal bli frodig fortest mulig. Jeg dobler gjerne antall planter. Jeg beskjærer heller ikke så mye, men lar plantene vokse og leve sitt eget liv. Jeg liker det best på den måten, og det er jo faktisk MIN hage. Der gjør jeg hva jeg vil - uavhengig av hva de profesjonelle sier.

Kan du anbefale noen blomster til hagen som er enkle å stelle, og som er gode å bruke i buketter?

Jeg vil anbefale hortensia, for de holder seg fine hele sommeren. De er enkle å stelle, og det eneste de krever er å stå i sur jord. De gjør seg også veldig fint på terrassen i sommerperioden. Hortensia finnes i mange utgaver, og reiser man på et gartneri har de ofte et stort utvalg.

Til buketter anbefaler jeg rosesorten "Queen of Sweden", de er veldig vakre og enkle å stelle.

Les også: Slik lager du dine egne utemøbler

© @livsnyderhaven
port med planter
© @livsnyderhaven
bambusstol til hagen
© @livsnyderhaven
rosa hortensiaer
© @livsnyderhaven

Hvilke "oversette" Instagramprofiler synes du fortjener litt mer oppmerksomhet?

Åh, det er mange fine der ute. Jeg anbefaler helt klart s.o.n.i.a.d, ovesparadis og kulkulfarm.