Dyrke på balkong, i pallekarm eller drivhus?
Drømmer du om å kunne høste tomater og chili fra egen hage eller balkong? Her er en liten miniguide for deg som vil ha litt jord under neglene!
Har du en grønnsaksdyrker i deg, men vet ikke riktig hvor du skal begynne? Det kan være vanskelig å vite hva som skal plantes hvor, men heldigvis finnes det flere måter å bli selvforsynt med grønnsaker. Vi har tatt en prat med hagejournalist og forfatter av boken «Dyrking i drivhus» Eva Robild og fått hennes beste råd for hvilke vekster som trives best i potter, i pallekarm og i drivhus. Gjør deg klar til å få jord under neglene!
Et drivhus har mer verdi enn det rent estetiske og er åpenbart en nyttig hjelper på veien til selvdyrkede grønnsaker. Har du en stor hage og en sterk interesse er det lurt å investere i et med litt størrelse.
– Et godt drivhus er stabilt og tåler regn. Det lekker ikke inn og er stort nok. Kjøp gjerne et som er dobbelt så stort som du hadde tenkt og ikke gå for et som er mindre enn 10 kvadratmeter, tipser Eva Robild. Selv har hun et drivhus på 15 kvadratmeter der hun har plass til mange vekster og samtidig en sitteplass til 3-4 personer for sommerens måltider.
– Det beste med å ha et drivhus er at det forlenger sesongen, både om våren når jeg bruker det til å sette i gang plantingen, men også om høsten og vinteren for overvintring av potteplanter som ikke er like motstandsdyktige mot vær og vind, forteller Robild.
Svale netter og et varmt og fuktig dagklima gjør drivhuset til et ypperlig sted for å dyrke spiselige vekster som for eksempel tomat, agurk, chili, paprika og melon. Men også basilikum og sommerblomster som plumbago, gloriosa og pelargonia trives godt i dette miljøet.
– Det kan være vanskelig å begynne dyrkingen av spiselige vekster om sommeren bortsett fra krydder som du kjøper som ferdigplanter. Men i august kan du så reddiker, salat, spinat og asiatiske bladgrønnsaker som pak choi og mizuna, forteller Robild.
Ønsker du at drivhuset skal gi deg noe mer enn grønnsaker og frodige planter, kan du fylle det med flere ting som gjør det til favorittfristedet ditt. Gjør plass til et bord for omplanting og dyrking. En skjønn stol der du kan sitte å høre på regnet, lese hagebøker og drømme om nye eventyr i hagen, og ikke minst et matbord for familiens måltider, tipser Robild.
– Gi vekstene dine en sakte tilvenning til sol, vind og regn om våren, men ikke utsett dem for frost, tipser hagejournalist og forfatter Eva Robild.
Lever du i høyden vil en plantekasse eller krukker være den naturlige løsningen for deg. Men når du ikke har drivhusets stabile klima må du være ekstra på vakt for sen frost om våren og tidlig frost på høsten. I små krukker er det også fort gjort å overvanne jorden eller at den tørker ut.
– I krukke kan det være vanskelig å dyrke feltgrønnsaker som potet, løk, salat, erter, squash og kål som er bedre egnet for pallekarm. I krukker og vinduskarm derimot er det lettere med tropiske vekster som vil ha en temperatur på 20 til 25 grader. Også pelargonia og sukkulenter trives godt her, sier Robild. Og er du nybegynner har hun et tips til deg:
– Start med tomat, agurk, potet, sukkererter, squah og solroser!
Dyrk gulrøtter, spinat, dill og ringblomster i pallekarm. Denne varianten er fra Hasselfors garden.
Eva Robild har mange års erfaring med dyrking i drivhus og inspirerer med vakre bilder og nyttige tips. Vil du ha flere tips kan du sjekke ut Instagramprofilen hennes @robilde