Vinterens 4 vakreste kranser
Kari Nygaard og Irene Jacobsen er selverklært kransegale og har skrevet en hel bok om å binde krans. Her er deres beste tips til å lage de vakreste vinterkransene.
Den perfekte basen for sesongskifte
Den er kanskje ikke så stor og svulmende. Gjenbrukskransen er derimot vakker i sin enkelhet og en perfekt base for utskiftninger gjennom året. Til høst- og vintersesongen har den fått en kveil med eføy og passer derfor best til dørkrans.
– Eføy holder seg best ute der det er kaldt. Har du den inne ved peisen kan du dusje den i kaldt vann en gang om dagen for at den skal vare lenger, tipser Kari Nyggard som er den ene forfatteren bak boken: «Kranser og buketter fra Barbeinthagen».

Myke fletter som lukter godt
Når Kari Nygaard gir seg i kast med en ny krans, bruker hun som regel en base for kransen som hun får tak i på blant annet hagesentre og Søstrene Grene. Denne er laget med pilegren som beskrives som et suverent flettemateriale i boken hennes. Nederst på basen av pilegrener har hun festet einerkvister.
– Einer er lett å jobbe med og holder seg godt. Tuja er mykt og lukter godt, og eukalyptus har den grågrønne fargen som tørker så fint. Men finest er det å blande de forskjellige materialene sammen. Den vakreste kransen skal innholde einer, eukalyptus og lerkekongler og den er min favoritt, forteller Nygaard.
Vis oss julekalenderen din og vinn flotte premier!
Den store kransen av pilegren og einer er superfin på en vegg i julen.

Stor og rufsete over julebordet
Selv foretrekker Kari Nygaard at kransene er litt rufsete i kantene og ser litt hjemmelaget ut. Da er de ekstra sjarmerende, mener hun. Som denne store tuja-kransen med rokkering som base.
– Den er et skikkelig statement over julebordet og må henge i en ordentlig krok. Jo mer rufsete, desto kulere, mener Nygaard og tipser nybegynnere:
– Feilen de fleste gjør i starten er å klippe for lange kvister til kransen. Klipp tuppene av buskene, ca 10-15 cm inn på greinen, så får du bare friske skudd i kransen. Når du blir tryggere, kan du leke deg litt mer med lengdene og få flotte asymmetriske kranser med noen lange greiner innimellom, tipser hun.
Få både nyttige tips og masse inspirasjon, og meld deg på nyhetsbrevet vårt!

Klassisk og grønn dørkrans
Vinterkransen av einer, tuja, sedertre og buksbom passer godt til døren eller på hageporten.
– Skal du lage din egen krans må du huske på at det er tre sider som alltid må være dekt; innsiden, utsiden og fronten. Legg korte kvister mot innsiden slik at kransen ikke «gror igjen» og de lange kvistene på utsiden, tipser Nygaard.

Nyttig verktøy når du skal lage krans
I tillegg til en base for kransen, bør du også ha et par andre verktøy for hånden.
– En rosesaks eller en annen liten hagesaks og tynn ståltråd er det du trenger, forklarer Kari Nygaard.

Kranse-entusiaster med bok
Irene Jacobsen og Kari Nyggard er selverklært kransegale og har skrevet boka «Kranser og buketter fra Barbeinthagen». Vil du se flere kranser og få daglig inspirasjon, kan du følge dem på Instagram: @barbeinthagen
