Vi viser deg hvordan du pynter til en dekadent og unik julefest
Gyllent metall, kakekupler à la Kreml og et hav av røde toner gir julens festbord en elegant, russisk vri. Hent inspirasjon og søte ideer hos bakeentusiast Ditte Julie.
Skap små wow-øyeblikk
– Kaker skal være en visuell opplevelse, også når man skjærer dem opp. Vi spiser jo først med øynene, så kaken skal ha en wow-effekt – og selvfølgelig må den også smake godt! Jeg har lagd tre forskjellige konfekter og kaker som pynter opp på årets festbord.
Denne er et støpt skall av hvit sjokolade, fylt med riskrem og en dæsj kirsebærmarmelade i midten.

Finn et tema for borddekkingen
– De som har vært på julemarkedet i Tivoli i København vet at de også har et russisk juletema – og jeg digger det! Så i år har jeg hentet litt russisk inspirasjon til formene og fargene i borddekkingen min. Jeg elsker de dreide spirene og løkkuplene, og har overført disse formene til kaker og andre godsaker, og har også funnet papirpynt i de samme organiske formene og plassert dem litt tilfeldig på bordet.
Både spisebordet, spisestuestolene og skinnet kommer fra Bloomingville.

Fremhev stilen med kaker
– Skap en rød tråd i juleuniverset ditt, også når du lager eller kjøper kaker og andre søtsaker. Hvis det som serveres henger sammen med temaet du har valgt, viser du at du virkelig har lagt deg i selen under planleggingen. Det er viktig for meg at gjestene mine føler at jeg skjemmer dem bort, og det er også et uttrykk for at jeg setter pris på at de kommer og på vennskapet vårt. Jeg elsker å lage kaker og konfekt, og her har jeg lagd søte fristelser i tre størrelser: De største er en kake med fyll av riskrem, de mellomste er karamellskumboller med et dryss av gullstøv, mens de minste er kirsebær- og portvinkarameller, trukket med mørk sjokolade.

Bland mykt & røft
– Jeg er mer glad i dekketallerkener enn i kuvertbrikker. Det gir også gjestene en ekstra tallerken om de får bruk for det i løpet av middagen, og er sånn sett både elegant og funksjonelt. Jeg har droppet å bruke duk siden det ville gjort uttrykket for søtt. Nå gir bordplaten av tre en fin kontrast til alt det lyse og feminine. Jeg er ikke blant dem som er redd for merker fra vinglass eller andre flekker. Et bord må kunne brukes, og går det galt, kan det alltid slipes.
Det gullfargede bestikket kommer fra Au Maison og glassene fra bruktbutikker, Ferm Living og H&M Home.
Psst... Her er 8 ulike ideer til fine bordkort du enkelt kan lage selv

Lag en bærekraftig bukett
– Jeg har valgt en bukett av tørket pampasgress, tistler og andre tørre blomster til bordet, den holder gjennom hele desember. Det er kult at buketten jeg kjøper til årets første julelunsj kan gjenbrukes gjennom hele adventstiden. På nyåret kan jeg dele den opp eller kombinere den med fine, friske blomster

Ditte Julie Jensen er en profilert TV-kokk i Danmark, spesielt kjent for sine lekre bakverk. Hent inspirasjon og oppskrifter på www.dittejulie.dk.

Pynt med måte
– På barvognen vår har jeg lagd et julestilleben med et lite grantre i potte. Jeg skifter ut plantene mine gjennom sesongene, og i julen må jeg ha gran. Jeg elsker også at nåletrær kommer i så utrolig mange varianter og strukturer. I stedet for å henge pynt på treet har jeg fylt et fat med julekuler. Jeg pynter bare det store juletreet, ellers syns jeg det blir for mye.
Barvognen er fra Muubs, krukken fra Bjørn Wiinblad, lysestaken fra Menu og julekulene fra H&M Home.

Lek med glass
– Jeg har en glassfetisj. Jeg elsker glass og de skal helst være helt forskjellige, både i størrelse, design og farge. Jo flere forskjellige, jo bedre er det. Det gjør bordet så personlig og stemningsfullt. Hvis jeg kommer over et spesielt glass som skiller seg ut, må jeg bare kjøpe det.
Glassene er fra Ferm Living, H&M Home og bruktbutikker.

Få kakene opp i høyden
– Dekorative kaker og konfekt er med på å gjøre bordet ekstra flott, og det er bare fint at gjestene kan sitte og glede seg til å sette tennene i søtsakene mot slutten av måltidet. Jeg bruker gjerne etasjefat til bakst og konfekt slik at bordet får noen høye elementer. Det ser veldig fint ut med et slikt fat ved enden av bordet, og det blir et naturlig blikkfang.
Det gylne etasjefatet kommer fra Ikea.

Gi bordet varme
– Messing og gull skaper magi i julen og gir varme i den kalde tiden vi er inne i. Derfor har jeg masse gylne metaller på bordet, kombinert med røde nyanser. Miksen av de to er jul for meg. Dessuten fremhever de hverandre så fint. Hadde jeg valgt sølv, ville uttrykket blitt kaldt og helt annerledes enn dette.
Taklampen er fra Ellos Home, veggstakene fra Menu og vasene fra Lyngby Porcelæn og H&M Home. Papirpynten på bordet er også fra H&M Home.
Se også : 12 fine og unike adventsstjerner
