"Jeg har lagd en kake formet som en strikklue – den er utrolig morsom å pynte"

Dekoren er av smørkrem, og jeg har brukt to forskjellige tipper i sprøyteposen – én til tykke striper og og én til små kuler.

© Foto: Anitta Behrendt

Strikket lue-kake

Unngå å slå av skjermen

Ingredienser

2 People

Krydderkake

  • 250 g mykt smør
  • 175 g brunt smør
  • 50 g mørk sirup
  • 4 egg
  • 225 g hvetemel
  • 1 ts malt ingefær
  • et par klyper malt nellik
  • 3 ts kanel
  • 2 ts malt kardemomme
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2 ts bakepulver
  • et par klyper salt

Smørkrem

  • 250 g mykt smør
  • 250 g melis
  • 2 eggeplommer
  • 2 ts vaniljeekstrakt (ev. vaniljesukker)
  • Ev. konditorfarge, sitronsaft eller annen farge- og smakstilsetning etter ønske

Slik gjør du:

Krydderkake

  1. Pisk smør, sukker og sirup luftig.
  1. Ha i de fire eggene, ett av gangen, og pisk grundig mellom hvert egg.
  1. Bland hvetemel, krydder, bakepulver og salt i en skål.
  1. Sikt melblandingen inn i smørmassen, litt av gangen, og bland det hele godt til en jevn deig.
  1. Smør en kuppelformet kakeform godt, ha i deigen.
  1. Stek kaken i forvarmet ovn ved 175 grader i 45 minutter. Sjekk om den er gjennomstekt ved å stikke en kakenål eller en tynn grillpinne av tre inn i den. Hvis det ikke sitter deig igjen på pinnen, er kaken ferdig.
  1. Avkjøl kaken før du før du tar den ut av formen. Den må bli helt kald før du pynter den med smørkremen.

Smørkrem

  1. Ha vaniljeekstrakt i en skål og tilsett det myke smøret. Pisk det godt sammen.
  1. Ha i melis, litt av gangen. Pisk grundig mellom hver gang.
  1. Ha i eggeplommene og pisk til kremen har en fin, glatt konsistens.
  1. Ha i konditorfarge og smak etter ønske.
  1. Ha massen i en sprøytepose og lag de mønstrene du har lyst på. Lek deg gjerne med flere tipper for å få forskjellige effekter.

Lag søt marsipanfrukt: Når jeg lager de små fruktene av marsipan, er det viktig å bruke riktig teknikk og redskap. F.eks. legger jeg farge på dem med en svamp som jeg dypper i konditorfarge, slik at det blir litt transparent, men samtidig jevnt. En pensel ville gjort det mer stripete. For å gjenskape skallet på sitrusfruktene, har jeg prikket dem lett med en gaffel. Den lille stilken på sitrusene er faktisk ekte, mens stilken på aprikosen er lagd av en liten marsipanbit som jeg har farget brun og trillet ut.

© Foto: Anitta Behrendt
© Foto: Anitta Behrendt

Skap en overraskende effekt med polkastripete kremfyll i kaken. Del smørkremen i to porsjoner, og farg den ene med rød konditorfarge. Legg lagvise striper av rød og hvit krem i sprøyteposen, så får du striper når du sprøyter kremen ut.

© Foto: Anitta Behrendt
© Foto: Anitta Behrendt