– Følelsen av kos og hygge blir forsterket av fargene

De siste årene har interiørtrendene med grått og hvitt forplantet seg videre til julepynten. På tide å snu, mener vår fargeekspert.

Tradisjonelle farger til julepynten
© Tine Monsen og Ikea

Hvordan ser julen ut hjemme hos deg? For mange har de tradisjonelle fargene, som rød, grønn, hvit og gull definert julen, mens adventstiden har vært lilla.

Grønt symboliserer det evige liv, gjerne i form av et vintergrønt tre, mens det røde er symbolet på Jesu blod. I dag er disse fargene imidlertid knyttet mer til tradisjon enn til religiøs symbolikk.

De senere årene har det dessuten sneket seg inn andre og mer trendy farger, og i mange hjem er julen i dag grå, svart eller helt hvit. Den monokrome og minimalistiske stilen herjer, også i julen, heller enn den fargerike og maksimalistiske.

Den røde og grønne julen har altså måttet vike for strammere julepynt i duse nyanser. I den fargeløse epoken vi har vært inne i med hvite og grå hjem, er det nemlig vanskelig å tilføre farger. Det er fordi hvitt, som gjerne blir brukt som basefarge, ikke er en del av fargesirkelen.

Kontrasten mellom hvit og farger vil alltid oppfattes som dramatisk og sterk. Men nå når vi igjen velger farger i interiøret, blir det enklere å kaste seg inn i høytidene med den fargeprakten som hører til.

Hva du ønsker at julen din skal formidle er opp til deg å bestemme, men det er vanskelig å fornekte at følelsen av kos og hygge blir forsterket av fargene.

© Bloomingville og Kid Interiør

Det jeg synes er fint å se, er at produsentene begynner å våge seg utpå med farger igjen. Dette henger sammen med den fargeepoken vi er på vei inn i. Det koselige, varme og nære er naturlig arvtager til det kjølige, stilistiske og fargeløse.

Brunt er kåret til årets farge for 2017 (for få år siden ville dette vært utenkelig!), og fargen er en reell konkurrent til det hvite og grå, både innenfor arkitektur, mote og interiør. Det er altså tydelig at fargebildet er i endring, det blir mer personlig, mer eget. Vi begynner å bli mer opptatt av å velge den ene fargen vi virkelig elsker, istedenfor den naboen har brukt. Og det vil også prege fargene vi pynter med i høytiden.

For hva handler egentlig julen om? Drømmer du om en klassisk jul med familie, tradisjoner, kos, barn, pepperkaker, julefilmer, arvet julepynt, juleverksted, julesanger og god mat? Eller er det viktigere at julen matcher interiøret ditt og at den har riktig stil; ren og lys og perfekt for Instagram?

Tenk kos og velg de fargene du vil når du skal sette farge på din jul. Vil du dra frem de rare dorullnissene, den gamle julepynten, den klassiske julegranen som drysser, men lukter sååå godt, og den håndbroderte juleduken som du har spist julemiddagen ved hver jul så lenge du kan huske? Ja, da gjør du det!

Uansett hvilken farge du satser på og pynter med, ønsker jeg deg en fargerik og koselig jul som blir akkurat slik du vil ha den!

Lykke til med fargene og god jul!

Få med deg de siste fargetrendene – meld deg på vårt nyhetsbrev!