"Min første tanke var at her ville det være helt fantastisk å feire jul"

Der skal juletreet stå! Mette Kirstine kom i julestemning allerede på første visning, til tross for at det var en varm sommerdag. Og huset med to peiser, mange koselige rom og en fantastisk trapp lever virkelig opp til alle hennes forventninger.

© P. Wessel

Det var over 30 grader den julidagen Mette Kirstine Brinch og Rune Brinch Kristensen dro på visning i den hvitmalte villaen fra 1926. Salgsannonsen hadde egentlig ikke vært så fristende, men siden det var sommerferie var det ikke så mange boliger ute for salg, så de dro likevel. Og det var en lykkelig beslutning, for begge to falt pladask for huset.

– Bilder kan ofte lure deg til å tro at hus er finere enn de faktisk viser seg å være, men her var det omvendt. Huset var både sjarmerende og vakkert, med små, hyggelige rom. Det hadde mange fine detaljer, for eksempel en helt unik trapp med utskjæringer som jeg aldri hadde sett maken til. Min første tanke var at her ville det være helt fantastisk å feire jul, og der og da kunne jeg tydelig se for meg hvor juletreet skulle stå, forteller Mette Kirstine.

Psst... Her får du stylistens 12 beste juleideer

Fra spisestuen er det fin utsikt til juletreet i stuen innenfor.

© P. Wessel

Men hun måtte smøre seg med tålmodighet før hun kunne pynte treet i familiens nye hjem for første gang. De flyttet nemlig inn i januar, og da det endelig ble høst og begynte å nærme seg advent, måtte hun virkelig kjempe med seg selv for ikke å begynne pyntingen for tidlig.

– Det kriblet i fingrene etter å begynne pyntingen i det nye hjemmet vårt. Samtidig vet jeg jo at jeg blir lei av pynten hvis den blir hengende for lengde, så tradisjonen tro ble kassen med julepynt stående uåpnet frem til den første søndagen i advent, forteller Mette Kirstine.

© P. Wessel

Spisestuen er klar til julemiddagen som nytes når familien kommer hjem fra kirken. Over spisebordet henger en pendel fra &Tradition.

VeggfargeTouch of Green fra File under Pop

© P. Wessel

Det store juletreet er pyntet med hjemmelagd papirpynt, tekstilkremmerhus i libertymønster, morsomme ting fra bruktbutikker og funn fra julemarkeder.

© P. Wessel
© P. Wessel

Sofahjørnet er holdt i harmoniske, blå nyanser. Rullegardinen er fra Faber, den store sofaen fra Ikea og pendelen kommer fra franske Market Set. Bildeveggen er satt sammen av loppefunn, vintageplakater fra Curated Copenhagen, akvareller av Clara Selina Bach og papirdekor fra Little Detroit.

VeggfargeAngels Breath fra Flügger

© P. Wessel

I stuen gir peisen massevis av stemning, og barnas store julestrømper henger fremme i hele desember. Stolen er et bruktfunn fra nettet og er trukket om med stoff fra William Morris.

Altfor lite julepynt

Familien på fire gikk fra 150 til 305 kvadratmeter. Det betød at de endelig fikk plass til et gedigent juletre. Til gjengjeld ble deres ene eske med juletrepynt fort tom. Litt for fort. Derfor måtte Mette Kirstine være kreativ.

– Det er vanskelig å kjøpe julepynt når man står og mangler noe der og da. Julepynt er liksom noe som skal skaffes over tid, i alle fall hvis det skal være spesielt eller personlig. Så i år har jeg satt frem flere vaser fylt med grankvister og lagd en del julepynt selv. Jeg hadde blant annet en liten dille med å lime tynne papirstrimler på billige plastkuler, sier hun. Mette Kirstine er svak for fint, mønstrete papir, som japansk washipapir eller småblomstret, florentisk gavepapir, kjøpt på reiser eller hos Etsy.

– Jeg elsker å pakke inn gaver og gjøre hver av dem unik med vakkert papir. Jeg setter alltid litt pynt på, som en liten glasskule eller en heklet serviettring fra en bruktbutikk. Jeg samler gjerne opp småting hele året og gleder meg til å bruke dem i desember, sier hun.

I tillegg til pynt og papir har også julebaksten en viktig plass hos familien. De har gjerne forskjellige retter på julemenyen hvert år, men den årlige bake- og konfektdagen med Mette Kirstines bror er en fast tradisjon. Og dagen skal være så tett oppunder jul som mulig, slik at godsakene ikke blir spist opp før høytiden starter.

– Jeg elsker tradisjoner! Den jeg setter aller høyest er nok kirkebesøket på julaften. Det får frem så mange følelser og minner, og får meg til å kjenne på en stor takknemlighet. Som barn syns jeg det var den aller lengste timen i hele året, samtidig ble det liksom ikke ordentlig jul før vi hadde vært i kirken, sier Mette Kirstine.

Adventsstaken er pyntet med fine bånd, tørket hortensia og vakre, turkise lys.

© P. Wessel
© P. Wessel

Bordet er dekket i sarte nyanser av blått, lilla, grått og grønt. De arvede krystallglassene brukes alltid i julen. Serviset er fra Kähler, duken fra Ikea og serviettene er lagd av et skjerf fra Søstrene Grene. Bittesmå marshmallows ligger som snøfnugg på duken.

Mette Kirstine elsker å gjøre litt ekstra ut av innpakningen. Det fine papiret er kjøpt på Etsy.com og eskene er fra Søstrene Grene.

© P. Wessel

Et bunt grankvister fra hagen og et bånd i en fin farge – vips, så er det jul i vinduet.

© P. Wessel
© P. Wessel

Tapetet fra William Morris skaper en helt spesiell stemning i gangen, og stillebenet med papirviften og levende lys matcher perfekt. Mette Kirstine har fått den lille julekrybben i gave fra moren sin.

Mette Kristines beste juletips

  • Ta vare på fint gavepapir og bånd, og bruk det på nytt neste år.
  • Pynt julegavene med morsomme ting fra bruktbutikker og loppis, f.eks. små kuler og heklede serviettringer.
  • Lag din egen julepynt. Du trenger ikke være superkreativ. Hvis du har noe fint papir eller gammelt tapet liggende kan du f.eks. lage en fin girlander.
  • Sett grankvister i vaser sammen med amaryllis, svibler og rosa julestjerner. Pynt fra naturen er den aller fineste.
  • Bak hjerter eller stjerner av pepperkakedeig, pynt dem med glasur, og heng dem på treet eller rundt i huset. Husk å lage et lite hull i kakene før du steker dem, slik at du får trukket et bånd gjennom.
© P. Wessel

Idé

Sett bunter av gran eller furu i store krukker for å skape julestemning i en fei.

I det store vitrineskapet fra Nordal står fin keramikk sammen med alle krystallglassene Mette Kirstine har arvet fra farmoren sin. Stjernelenken er fra Søstrene Grene.

Da familien fikk dobbelt så mye plass som før, kunne de endelig ha et juletre av den virkelig store typen.

© P. Wessel

Bordet er dekket til julens gjester. Spisebordet er fra ByKato, mens stolene er fra Normann Copenhagen, Arne Jacobsen og FDB Møbler.

© P. Wessel
© P. Wessel

På kjøkkenet står hjemmebakte småkaker og andre søtsaker og venter på gjestene. Mesteparten av keramikken er funnet på loppemarked. Veggflisene kommer fra Fired Earth.

Idé

Legg kaker og konfekt opp på fine skåler og fat, og la dem stå fremme og pynte opp på bord og benker.

© P. Wessel

Like før jul har familien en dag hvor de baker og lager konfekt. Det er viktig at dagen ikke kommer for tidlig i desember, da har nemlig godsakene en tendens til å blir borte før selve høytiden starter.

© P. Wessel

Soverommet er pyntet med en rosa julestjerne, kvister med barnåler og en girlander som Mette Kirstine har lagd av tapetrester. Lampefoten er arvegods, skjermen stammer fra en bruktbutikk. Det flotte sengeteppet i patchwork er også et bruktfunn.

VeggfargeLa Vie en Rose fra File under Pop

© P. Wessel

Den flotte trappen er pyntet med gran og julekuler. På hyllen står fine kubbelys sammen med en stjerne, et juletre og en heklet svane som Mette Kirstine vant i en pakkelek sist jul.

© P. Wessel

Mette Kirstine og Rune har selv lagd det høye brystningspanelet. Legg merke til de vakre detaljene i det originale gulvet.

© P. Wessel

Den flotte trappen med dreide trappestokker og morsomme utskjæringer var noe av det paret falt for da de var på visning