Velg riktig farge til ditt hjem

Et par strøk med en ny farge på vegger eller møbler kan løfte et helt rom. Men hva bør man velge, og hvordan bruker man NCS-kodene?

Forandring fryder

Når vi blir inspirert til å gjøre forandringer hjemme, vil vi gjerne sette i gang raskt. Vi ser kanskje hvor fint det er blitt med farge på veggen hos en venninne, og ønsker samme farge. Men før du drar i male­butikken, er det smart å sette seg litt inn i fargelære.

For å finne ut hva fargene består av, bruker vi europeiske NCS-koder. De fire første tallene i koden sier hvor mørk fargen er. De to første tallene beskriver hvor høy prosentandel svart det er i fargen, og de to neste hvor mye kulør det er i den. Når du legger sammen disse og trekker fra 100, finner du andelen hvitt i fargen.

Inspirasjon: Kle veggene med farger!

Ekspertenes tips er å velge varme farger i nordvendte rom som har liten tilgang på lys, og kalde farger i vestvendte rom som har ettermiddagssol. Øst- og sørvendte rom tåler som regel både varme og kalde farger. Her kommer den siste delen av NCS-koden inn.

Forkortelsene her står for gul (Y), rød (R), blå (B) og grønn (G). Tallene sier hvor mange prosent det er av den sistnevnte fargen i koden. Er bokstavene ovenfor erstattet med en N, betyr det at det kun er hvitt og svart i denne fargen.

Disse fargene passer best på soverommet.

Skal du følge trendbildet og kombinere flere farger, er det lurt å velge farger som har lik svarthet og kulørstyrke, men ulike kulører. Ønsker du farger som går ton-i-ton, velger du samme kulører, men med ulik styrke av svarthet og farge.

Lykke til!

Kilder: Ifi.no og Maxbo