Belysning på altanen | 9 tips til å skape hygge om kvelden

Drømmer du om en koselig altan med en avslappende stemning? Her får du de beste tipsene til å innrede med lyskilder på altanen.

© Ikea/Planete Deco

Lyslenker er naturlig å bruke når du skal innrede altanen da gir en stemning av hagefest under åpen himmel, men de er også fine å se ut på i mørket.

Hvis du får lov der du bor så kan levende lys være et fint og varmende bud på belysning til altanen. Du kan også henge en pendel opp hvis veggen tåler det, eller du kan bruke belysningen til å også skape dekorasjon på altanen.

Mulighetene er mange - her får du de beste rådene og inspirasjon til hvordan du skaper en hyggelig uteplass med belysning.

1 Bruk flere lyskilder

Du kan helt klart kombinere forskjellige former for belysning på altanen. Her er en pendel den primære lyskilden, supplert med lanterner og en lyslenke. På denne måten blir belysningen både allsidig og hyggelig, samtidig som den også er praktisk når det blir mørkt.

2 Lyslenke med rispapirlamper

Skap en koselig oase med plass til flere ved å sette to benker ved siden av hverandre. Understrek den koselige stemningen med en lyslenke av rispapirlamper. Det gir en eksotisk og samlende belysning.

3 Lyslenke rundt rekkverket

La en lyslenke med store pærer være den primære lyskilden på altanen hvis du kun ønsker stemningsbelysning. Den er behagelig å oppholde seg ved og det ser også fint ut med de store glødepærene når man sitter inne og ser ut.

4 Flere av samme slags

Bruk flere lyslenker forskjellige steder, men hold deg til samme type. Her er de varme store glødepærer brukt flere steder, både i taket og langs siden på altanen. Det skaper sammenheng og gir samtidig mer belysning enn hvis du kun bruker én lysklenke.

5 Kombiner parasoll og lyslenke

Heng en lyslenke opp under parasollen. Det vil skape en hyggelig atmosfære og gi fornemmelsen av varmere himmelstrøk når mørket faller på og lenken tennes.

6 Levende lys

Plasser store blokklys i kasser av glass som en slags lanternes som lyser opp og gir varme på altanen. Hvis du ikke får lov til å ha levende lys på altanen kan du alternativt bruke LED-bloklys for samme effekt.

7 Én stor pendel

Her er det nesten som om det er skapt en ekstra stue på altanen. Pendelen over sofahjørnet ser ut til å være en ekstra smart modell med både lys og varme kombinert. Hvis du kun ønsker én stor taklampe, kan du alltids henge opp en pendel som ikke nødvendigvis har varmefunksjon.

8 Bruk lyslenker kreativt

Snurr lyslenker med små pærer rundt planteopphengingen eller la lyslenkene inngå på altanen på annet kreativt vis. Det kan også være en lyslenke som ligger i en stor skål eller glasskuppel.

9 Telys i flere nivåer

La masse telys lyse opp altanen ved å plassere de i flere nivåer. Noen på gulvet, noen på små bord og kanskje noen kan henges opp? Vær oppmerksom på brannfaren ved mange levende lys, men nyt også den fine stemningen de gir.