Dekk på med keramikk

Fra rå leire til vakre kopper og krukker – keramikk har fått en ny storhetstid. Vi elsker følelsen av å holde i noe håndlaget, og pynter mer enn gjerne med det trendy materialet.

Keramikk er vakkert og trendy
© Produsentene
© Tine K Home

Etter en periode der håndlaget keramikk kanskje først og fremst var assosiert med husflid-aktige hjem fra 70-tallet, har det nå fått en oppsving. Det er ettertraktet vare på loppemarked, og vi går gjerne på skattejakt på loft og i kjeller for å finne noen glemte krukker eller fat.

Det finnes også et variert utvalg av nyere produkter, for deg som ikke har en gammel samling å børste støv av.

En av høstens trendfarger er brun, som er superfin i kombinasjon med delikate fat og skjærefjøler i lyst tre. Kjøkkenhåndkle, 94 kr, keramikk­skåler, 62–250 kr/stk., og svart serveringsbrett i jern, 315 kr, alt fra Tine K Home.

Urban Garden keramikk fra Mateus
© Mateus

Portugisiske Theresa Lindahl startet keramikk-merket Mateus da hun giftet seg og flyttet til Sverige i 1993. Allerede da merket hun at folk i Skandinavia var klare for noe nytt.

– Jeg tror folk lengter etter farger, etter noe som er unikt og håndlaget og gir en følelse av noe ekte, sier Theresa.

I dag har hun med datteren Flippa på laget, og sammen designer de keramikk-kolleksjoner som produseres i Portugal. Filippa har bidratt med den mer minimalistiske Urban Garden-kolleksjonen, som passer perfekt for urter og kjøkkenplanter.

Keramikk gjør seg godt i kombinasjon med en annen gammel kjenning som har meldt sin tilbakekomst den siste tiden – ampelen. Her får du oppskriften på hvordan du lager den, i 17 varianter.

At keramikk er en trend i tiden, mener Theresa er et symptom på at folk er blitt mer bevisste på å bevare håndverkstradisjoner.

– Det er viktig å bevare og være stolte av den kunnskapen og tradisjonene vi har her i Europa. Mange steder er det nemlig i ferd med å forsvinner, sier hun.

Det svenske keramikk-merket Mateus er opptatt av å bevare europeiske håndverkstradisjoner. Her på fabrikken i Portugal blir produktene håndlaget og håndmalt.

© House Doctor

Sett all den fine keramikken din på et praktisk trancher­bord på kjøkkenet. Ett av de mange brettbordene som finnes i butikkene nå, blir også et fint utstillingsvindu.

Bland gjerne produkter i ulike farger og glasurer. Resultatet er vakkert å se på, og du har alt lett tilgjengelig. Skåler fra 84–285 kr, vase, 645 kr, og rullebord, 2925 kr, alt fra House Doctor.

© Broste Copenhagen

I førjulstiden vil vi stelle i stand en herlig adventsfest, selvsagt med oppdekning i røff keramikk. Servise, 58–414 kr/stk., bestikk, 101–144 kr, stoffserviett, 82 kr, glass, 70–140 kr og lysestake, 250 kr, alt fra Broste Copenhagen