Femti nyanser av grått
Som interiørstylist ble Merete så lei av andres hvite vegger at hun malte nesten alle sine egne grå.
- Alle grå vegger er malt med S 4000-N, forteller Merete Sundby (32) uten å se på malingspannet. Hun trenger ikke engang å tenke seg om.
Første gang veggfargen i stuen skulle endres, endte det opp med å bli babyblått.
- Farger er så vanskelig og de oppfører seg forskjellig i hvert rom ut fra lys og tidspunkter, forklarer hun.
Dermed måtte den babyblå fargen vike for en mørkere variant uten for mye blått i, og løsningen ble altså S 4000-N. Enda vanskeligere var det å male kjøkkenet som er plassert ved siden av stuen. Det ble malt i fire forskjellige farger før det endte opp i samme farge som stuen. Hvitt var aldri aktuelt.
– Jeg styler så mange leiligheter og hus med hvite vegger at jeg ikke orker å ha det hjemme, forteller Merete, som til daglig driver sitt eget firma M Boligstyling.
Kelimteppet er kjøpt i Josefinesgate i Oslo, sofaen er fra Ikea, bordlampen er fra Hübsch og hesten i vinduet er fra Affari.

Hjemme er for Merete familiegården i Enebakk i Akershus, der hun bor sammen med ektemannen Kjetil (36) og sønnen Juul (3). Nå er det sju år siden hovedhuset på gården sto ferdig oppusset. Før det var det ungkarsleiligheten til Kjetil på låven som var hjemmet deres. Der bodde paret i fire år mens de pusset opp hovedhuset.
– Kjetil er odelsgutt, så jeg kunne ikke velge hvor jeg skulle bo hvis jeg skulle være sammen med ham. Han har aldri hatt en annen adresse og er veldig knyttet til huset. Ifølge kompisene hans er jeg den urbane av oss fordi jeg er oppvokst i et boligstrøk, forteller Merete.
Spisebordet er kjøpt fra den danske grossisten Snowdrops Copenhagen, stolene er fra LG Interiør, lampene er fra Brødrene Kolstad og sofaen er Karlstad fra Ikea med påsatte bein og stoff fra Bemz.

Å sette i stand gården var et familieprosjekt der Merete var prosjektleder.
– Gårdshuset var nesten falleferdig etter å ha blitt leid ut i mange år, og lettere å rive enn å bevare, forteller hun.
Huset, som er fra 1880, var isolert med leire som drysset fra taket og ned i etasjene under. Sammen rev paret ned alt inn til tømmeret, og deretter satte Kjetil opp reisverk, isolerte på nytt og bygde et tilbygg som består av kjøkken og soverom. Da brannmuren begynte å slippe taket fra veggen i entreen, tok Merete meiselen i egne hender og fikk frem den opprinnelige mursteinveggen.

– Alle i familien deltok i oppussingen. Faren min slo i sponplater, mens mamma og jeg satte opp en kvistlakkstasjon, en grunnestasjon og en malestasjon.
Merete forteller at svigerfaren jobbet mye på huset og murte blant annet opp peisen, mens svigermoren lagde mat til alle. Planen var å samle begges familier til julaften og bli ferdig med huset før den tid.
– Kjetil og jeg hadde som hemmelig mål å flytte inn før julaften. Vi rakk det akkurat, og pyntet juletreet samtidig som vi hengte opp lysekronene. Vi er veldig målrettede, forteller Merete.
Til venstre: Sofa og vegglampe fra Ikea, teppe fra House Doctor og skinnpuff fra Hübsch. Til høyre: Benk fra Bloomingville, kurver fra Ikea og vase fra Tine K Home.

Hele oppussingsprosessen er godt dokumentert i gårdsboken med brunt skinnomslag.
– Vi har skrevet ned alt for de som kommer etter oss. Så kan de se hva som er gjort, forteller Merete.
I boken er den egenkomponerte julesangen til Juuls oldefar, Juul Erik, også limt inn. Orgelet hans står fortsatt i storstuen, i godt selskap med et stort vegghengt skap som Merete har bygd inn i veggen der det før var en dør.
– Siste gang skapet ble malt om, var i 1788, og det har alltid stått her. Det er viktig for oss
å ta vare på gårdsarven som vi kan gi videre, mener hun.
Merete har likevel klart å skape et personlig og moderne preg i huset. Veggen som det gamle trampeorgelet står mot, er malt i en dyp gråfarge, og de hvite gulvene gjør helheten lys og trivelig. For Merete følger sine egne stylistråd også hjemme hos seg selv.
–Det er her jeg prøver ut nye ting for å se hvordan det fungerer. Jeg er veldig opptatt av at alt skal henge sammen, forklarer hun.
Geometrisk vase fra Bloomingville og stol fra Hay.

På soverommet er det valgt en mørkere veggfarge som bryter med hvite tak og gulv.
Taklampen er fra Bloomingville og vegglampene er kjøpt hos Lama. Sengekappen er fra HM Home.

Til venstre: Juuls rom er godt å være i. Mormoren hans har strikket pleddet, og sengen er arvet fra tanten hans. Rådyrhodet er fra Dorothea, stolen er fra Palma og metallampen er kjøpt på Granit.
Til høyre: Et tipitelt og en hjemmelaget robot er lekne innslag.

For Merete handler det mye om å følge sin egen magefølelse for å få et personlig hjem som man trives i.
– Alle hater spisebordsofaen vår utenom oss. De føler at de ligger og spiser i den, men vi liker å krype opp i det dype setet. Da vi skulle innrede kjøkkenet, frarådet alle meg å ikke ha overskap. Alle hadde jo vannglassene over vasken. Men jeg er glad for at jeg valgte det bort, og i dag har mange denne løsningen, forteller hun.
En annen ting hun bestemte seg for tidlig, var å ha en avlang slukrist i dusjen.
– Jeg blir mobbet for det fortsatt. Hvem velger slukrist helt i starten av oppussingen? Den lå der i fire år før vi fikk den på plass!
Baderomsinnredningen er fra Kvik, mens lampene er fra Flos.
