Slik gjør du de beste loppis-kjøpene
Det er loppemarked-sesong igjen, og du har muligheten til å kjøpe flotte kvalitetsting til en billig penge. Men hva skal du se etter? Her er de beste tipsene!
Du må kanskje lete gjennom en god del gråstein, men da er det desto morsommere når du finner loppis-gull!
Tekst og foto: Siri Skaustein
Loppemarked-lykke Både høst og vår arrangeres det utallige loppemarkeder over hele landet. Det er en gyllen sjanse for alle som trenger å få tømt loft og kjeller for ting de ikke trenger lenger, og idrettslag og korps får mulighet til å tjene penger til klubbkassen. Men ikke minst er det en fantastisk mulighet til å skaffe seg både møbler og nips til en billig penge. Det noen synes er skrot, kan være en skatt for andre. Her får du en rekke gode råd til hva du skal huske på når du skal på loppemarked, og hvordan du gjør de aller beste kjøpene.
Hvor er det loppis? Det er ofte vanskelig å ikke få med seg at det er loppemarked i nærheten av der du bor, de aller fleste korps og lag er flinke til å sette opp lapper og plakater både om henting av lopper og om selve arrangementet. Følg med på nærbutikken, der kommer det garantert opp en lapp på oppslagstavlen når det nærmer seg loppemarked. I tillegg bør du følge med på Facebook, der kan det dukke opp eventer som ikke nødvendigvis annonseres andre steder, som for eksempel private bakgårdsmarkeder. For å få oversikt over alle loppemarkeder i nærheten, bør du sjekke loppemarked.info (hele landet) og loppemarkeder.com.(kun Oslo) Der kan arrangører melde inn sine markeder, og du kan søke opp hva som skjer der du bor. Ikke glem at du kan gjøre gode bruktkjøp hele året hos for eksempel Fretex og UFF, og på finn.no. Og det kan være verdt å sjekke om Misjonssentralen har utsalg i nærheten av der du bor, se http://nlm.no/gjenbruk/butikker.
Dette skal du se etter på loppemarked
Trenger du nytt servise? Kjøp kvalitet på loppemarked, da får du mye for pengene. Her er et stilig "Kaira"-servise fra Arabia Finland, med nok deler til at du kan invitere hele nabolaget på frokost. Og det koster mindre enn et servise fra Ikea...
Når du skal handle "nye" møbler eller tilbehør på loppemarked eller i en bruktbutikk, er det noen ting du bør se etter. Kvalitetsmaterialer som heltre, skinn, stein og ull holder seg pene lenger, og kan friskes opp relativt enkelt. Teakolje eller møbelpuss kan få et litt trøtt salongbord til å skinne som om det var nytt.
Ikke kjøp ”design”
Hvis du ikke er hundre prosent sikker på at det du holder i hånden er ekte vare, er det bedre å legge det fra seg og finne noe annet. I alle fall dersom prislappen er stiv og det ikke er rom for forhandling. Det kan nemlig vise seg at det du trodde var en vaskeekte designerlampe, bare er en Skeidar-etterligning fra 2001. Får du lampen for en femtilapp og du liker den godt, kan du likevel godt ta sjansen.
Styr unna shabby-møblene
På mange markeder finner du også boder som selger såkalt ”redesign”, altså møbler og pynt som allerede har blitt pusset opp. For eksempel en kjøkkenstol med et ordtak på setet eller en fruktkasse i tre som har fått et strøk maling. Disse koster som regel minst fire ganger så mye som om du kjøpe loppene selv og pusser dem opp hjemme.
Her kan du lese om hvordan du kan pusse opp loppisfunnene selv:
Gjør loppefunnene nye
Se etter produsentnavn på serviset
Se etter stempler under porselenet, da får du som oftest kvalitetsvarer som holder lenge. Og plutselig finner du deler til serviset du samler på, til en billig penge!
Noen produsenter, fabrikker og serier er mer populære enn andre. Dette går i perioder, og kan endre seg fra sesong til sesong. Men det lønner seg også her å gå for kvalitet. De norske klassikerne Porsgrund Porselen, Stavangerflint, Figgjo og Egersund Fayancefabrik har mange fine serier, og er av høy kvalitet. Arabia Finland og svenske Rörstrand har også mye fint. Det er rift om de mest populære seriene, så prisene kan fort bli høyere enn du i utgangspunktet hadde trodd. På antikk- og bruktmarkeder vet som oftest selgerne hva de har og hva de kan få for det, men du kan fortsatt gjøre fine kupp på loppemarkedene. Men du må være forberedt på at du må lete på mange loppiser før du har et fullt servise.
Oppbevaringskrukker til krydder og tørrvarer har blitt veldig populære de siste årene, og de fineste eksemplarene koster fort noen kroner om du skal kjøpe et komplett sett. Men du kan fortsatt finne deler av slike sett til en billig penge.
Få en personlig stil med loppismøbler
Kjøper du brukte møbler og tilbehør til hjemmet, sparer du ikke bare penger. Du kan også være sikker på at hjemmet ditt får et personlig preg og ikke ligner på en side i en møbelkatalog. Og finner du et servise du liker, kan det bli en morsom "sport" å forsøke å finne flere deler til dette når du er på loppemarked. Det blir rett og slett som en skattejakt. I tillegg kan du gi deg selv et gjenbruks-klapp på ryggen, for du sparer miljøet ved å la et møbel få et nytt liv hjemme hos deg.
Ikke glem å grave i kasser og esker...
Sørg for å ha god tid når du er på loppemarked. Gå gjennom kasser og esker, det er store sjanser for å finne noen skatter mellom alt rusket. En nydelig liten marmor-vase kan nemlig gjemme seg mellom julekopper og nips.
Skal du gjøre de virkelig gode kjøpene på loppemarked eller på bruktmesse, må du være villig til å grave i kasser og lete blant skrot og skrammel. Det nytter ikke å være frøkenfin, da er det noen andre som stikker av med godbitene. Ta med deg noen våtservietter i vesken, så får du vasket hendene dine før du skal ta en vaffelpause i skolegården.
Gamle rammer om igjen!
Du trenger ikke å henge opp familiebildene til totalt fremmede på veggen. Men rammene kan du godt bruke...
Finner du fine gamle rammer på loppemarked, er det bare å slå til. Sett sammen en personlig billedvegg med mange ulike rammer, det ser kult ut og trenger ikke koste så mye heller. Finner du flere rammer på samme sted, kan du spørre selgeren om du kan få en pakkepris på alle rammene, ofte er de mer enn villige til å forhandle om prisen hvis du vil kjøpe mer enn én ting.
10 smarte tips og triks for en vellykket loppisjakt:
1. Vær tidlig ute for å sikre deg de beste kjøpene. Men: har du is i magen, kan du gjøre de beste kjøpene rett før loppemarkedet stenger på søndagen. Da vil de som regel gjerne bli kvitt restene.
2. Se etter møbler først, deretter småting og tilbehør. De store, flotte møblene forsvinner først, så hvis du er på jakt etter et spisebord i teak, bør du se etter dette før du begynner å kikke på nips og porselen.
3. Ha med deg kontanter, helst i små sedler og mynt. Skal du betale fem kroner og trekker opp en femhundrelapp, blir du garantert upopulær. I verste fall risikerer du at de ikke har veksel og at noen med klingende mynt i hånd snapper opp loppekuppet ditt rett foran nesen på deg.
4. Vær forberedt. Skriv ned mål hjemme og ta med deg målebånd. Skal du ha en skjenk, er det greit å vite hvor lang veggen hjemme er, så du ikke ender opp med et møbel du ikke har plass til. Og ikke glem at du skal få ting inn døren også!
5. Vær høflig. Det er lov til å prute, men hvis du handler av noen som lever av dette, som på brukt- og antikkmarked, risikerer du å fornærme dem hvis du gir et skambud. Og er du på loppemarked, går pengene til en god sak, så du kan godt gi fem kroner mer enn du egentlig ville betale.
6. Se potensialet og mulighetene. Ting kan vaskes, males og pusses. Hvis det er laget av et godt og solid materiale og fasongen er fin, og du i tillegg får en god pris, er det ikke noe å tenke på!
7. Tenk nytt. Kan de mønstrede gardinene bli noen kule sofaputer? Eller kan en fin skjenk kanskje brukes som servantskap på badet?
8. Ikke kjøp bare for å kjøpe. Spør deg selv om du hadde kjøpt den stolen om den hadde kostet en tusenlapp og ikke en hundrelapp. Trenger du den?
9. Sett familien i arbeid. Hvis du samler på et bestemt servise, kan du sørge for at venner og familie vet hva du samler på, slik at de kan holde utkikk etter dette når de er på loppis eller bruktmarked. Og så gjør du selvsagt det samme for dem.
10. Ikke glem transporten. Hvis du ikke har bil selv, er det viktig at du har avklart transport-situasjonen før du kjøper et stort møbel du ikke kan ta med deg på bussen hjem. Tilbyr arrangøren hjemtransport, og i tilfelle hva koster det?
Les flere tips her: 20 tips til loppejakten
God loppejakt!
Husk: Bruker du for mye tid på å ta loppis-selfies, kan du gå glipp av gode kjøp og spennende skatter...
Kilder: fleamarked.about.com, apartmentteraphy.com, goop.com, designsponge.com.