Sunne fristelser
Ta fatt på det nye året med disse ekstra sunne oppskriftene.
Om boken
Torunn Nordbø:
Grovt – Sunne og gode kvardagsbrød
I denne boken finner du enkle oppskrifter på smakfulle, grove brød og rundstykker. Her er fristende oppskrifter med ulike kornsorter, bakt med gjær, surdeig eller bakepulver. Boken inneholder også en bakeskole for grov bakst, der du lærer hvordan du med enkle grep kan bake mer saftige og smakfulle brød med grovt mel og hele korn.
Samlaget, 299 kr

Matmuffins
Nyt muffinsene som de er eller server dem som en enkel hverdagsmiddag sammen med spekeskinke og salat.
Dette trenger du
(12 stk.)
160 g fullkornshvetemel
30 g solsikkefrø
30 g sesamfrø
2 ts bakepulver
1 ts sukker
¼ ts salt
2 egg
150 g rømme
½ dl melk
3 ss olje (gjerne fra fetaost-glasset)
Fyll:
100 g fetaost i olje
12 cherrytomater
50 g fersk babyspinat
Slik gjør du
1. Ha alle ingrediensene bortsett fra fyllet i en bakebolle og bland godt.
2. Del fetaosten i biter og tomatene i båter, og grovhakk babyspinaten. Bland dette forsiktig inn i muffinsrøren.
3. Bruk et muffinsbrett med plass til 12 muffins. Plasser papirformer i muffinsbrettet, og fyll formene ⅔
4. Stek muffinsene midt i ovnen på 200 °C i 20–25 minutter. Avkjøl dem på rist.
Tips: Fyll matmuffinsene med det du liker best!

Solstykker
Grove rundstykker er sunne og metter godt. Prøv disse med nyrørt syltetøy!
Dette trenger du
(12 stk)
300 g hvetemel
300 g sammalt grovt hvetemel
1 ts salt
2 ts sukker
3 ½ dl vann
3 ss olje
1 pk gjær
egg til å pensle med
solsikkekjerner til pynt
**Slik gjør du
1.** Bland alle ingrediensen i en bakebolle. Elt deigen godt for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk gradvis hvis du bruker kjøkkenmaskin.
2. Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
3. Legg deigen på et bord med litt mel. Del den i 12 like store emner, og trill hvert emne til en bolle. Legg bollene på en stekeplate med bakepapir.
4. Dekk rundstykkene med plast eller et kjøkkenhåndkle, og la dem etterheve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
5. Pensle dem med sammenvispet egg, og dryss solsikkekjerner over.
6. Stek rundstykkene midt i ovnen på 220 °C i ca. 10 minutter, og avkjøl dem på rist.

Glutenfritt flerkornsbrød
Bak et smakfullt og holdbart brød som er perfekt i matpakken – eller til kveldsmaten!
Dette trenger du
(1 stk.)
6 dl kaldt vann
10 g gjær
50 g mørk sirup
160 g bokhvetemel
100 g glutenfrie havregryn
100 g solsikkekjerner
40 g gresskarkjerner
30 g linfrø
25 g fiberhusk
1 ts salt
Pynt:
Havregryn, gresskarkjerner og solsikkekjerner
**Slik gjør du
1.** Smuldre gjæren i kaldt vann i en bakebolle. Tilsett sirup og rør til alt er oppløst.
2. Tilsett de tørre ingrediensene og bland sammen til en glatt og ganske løs deig. Ha deigen i en smurt brødform (1,5 liter). Dryss over havregryn, gresskarkjerner og solsikkekjerner.
3. Dekk formen med plast eller et kjøkkenhåndkle, og la brødet heve til det når kanten på formen, 1–2 timer.
4. Stek brødet midt i ovnen på 175 °C i ca. 75 minutter. Ta brødet ut av formen og avkjøl det på rist.
5. Pakk brødet inn i et rent kjøkkenhåndkle, og la det helst stå til neste dag før du skjærer i det.

Pestosnurrer
By på nydelige, grove snurrer med soltørket tomat og pesto. Disse er supre å ha med på høstturen en klar novemberdag.
Dette trenger du
(20 snurrer)
Skålding:
400 g sammalt fint hvetemel
4 dl kokende vann
Hoveddeig:
300 g hvetemel
2 ts salt
2 dl melk
½ pk gjær
Fyll:
200 g pesto
150 g hakkede soltørkede tomater i olje
150 g revet gulost
**Slik gjør du
1.** Bland sammen ingrediensene til skåldingen i en bakebolle, og la det stå på benken i 30 minutter.
2. Ha resten av ingrediensene i samme bolle som skåldingen. Elt deigen godt for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet i 4 minutter og elt så i 10 minutter på litt høyere hastighet hvis du bruker kjøkkenmaskin.
3. Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
4. Legg deigen på et bord med litt mel. Kjevle den ut til en avlang firkant med jevn tykkelse, ca. 30 x 50 cm.
5. Smør på pesto, og fordel soltørket tomat og revet ost utover. Rull deigen forsiktig sammen til en lang pølse. Skjær 2 cm tykke skiver av deigpølsa, til ca. 20 snurrer. Legg snurrene på en stekeplate med bakepapir med snittflaten opp.
6. Dekk snurrene med plast, og la dem etterheve til dobbel størrelse, ca. 20 minutter.
7. Stek snurrene midt i ovnen ved 225 °C i 10–15 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøl på rist.
Tips: Du kan bytte ut soltørket tomat med kyllingpålegg eller spekeskinke.

Brødhjerter med ost og skinke
Legg herlige små hjertebrød i matboksen til barna. De smaker ekstra godt lune, så ta gjerne en smaksprøve rett fra ovnen.
Dette trenger du
(12 stk)
350 g sammalt grovt hvetemel
250 g hvetemel
1 ts salt
2 ts sukker
3 ½ dl vann
1 pk gjær
200 g revet gulost
200 g smårettskinke
100 g finhakket purre
3 ss olje
egg til å pensle med
sesamfrø til pynt
**Slik gjør du
1.** Ha mel, salt, sukker og vann i en bakebolle og smuldre i gjæren.
2. Elt deigen for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk gradvis hvis du bruker kjøkkenmaskin.
3. Etter 10 minutter tilsetter du ost, skinke, purre og olje. Elt deigen godt sammen.
4. Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
5. Legg deigen på et bord med litt mel på, og kjevle den ut til en stor leiv, ca. 2 cm tykk. Bruk en pepperkakeform til å stikke ut hjertene, og legg dem på en stekeplate med bakepapir.
6. Dekk brødhjertene med plast, og la dem etterheve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
7. Pensle hjertene lett med sammenvispet egg, og dryss sesamfrø over.
8. Stek brødhjertene midt i ovnen på 220 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl dem på rist.
