Kjøkkenekspert: Slik vet du om du skal lage helt nytt eller kun oppgradere

Få ekspertens tips til å avgjøre om det er et helt nytt kjøkken du skal bruke pengene på - eller om det i virkeligheten er bortkastet og det kun er en oppgradering du skal gå etter.

© Alvhem

Et nytt kjøkken er hverken en kjapp eller billig investering - og et helt nytt køkken kan koste mange penger, men det behøver kanskje ikke å bli så dyrt som du har fryktet.

Det finnes mange muligheter for en kjøkkenfornyelse og en nedrivning av det gamle for å sette inn ett helt nytt er kun en av dem.

En annen mulighet er å beholde de gamle elementene på kjøkkenet og friske det opp det med nye fronter, skuffer, bordplater eller noe helt annet.

Men hva skal du egentlig ta stilling til før du går i gang med kjøkkenprosjektet?

Det har vi spurt kjøkkenekspert og eier av Dansk Køkkenfornyelse Tommy Jensen om.

  • En god idé er selvfølgelig å starte med å spørge seg selv hvor mye du vil gjøre ut av det og tenke over hva du liker og hva du ikke liker ved det nåværende kjøkkenet ditt. Er du fornøyd med planløsningen på kjøkkenet og ønsker du kun et par justeringer så kan en oppgradering av det gamle kjøkkenet være en god løsning.
© Svane

Erstatte eller oppgradere kjøkkenet?

Å kun skifte ut frontene på skap og skuffer på kjøkkenet er en løsning som både er billigere og langt bedre for miljøet.

Men når er det egentlig en fordel å fornye istedenfor å renovere et gammelt kjøkken?

Her anbefaler Tommy å beholde det "gamle" kjøkkenet - altså selve skapene - hvis de er intakt og ser fin ut.

  • I noen tilfeller kan det være at vi skifter ut et enkelt skap eller 2 hvis de er slitt eller har fått vannskader. Mange "gamle" skap ser fortsatt veldig fin ut etter 20 år, og der kan du bare skifte ut frontene - og så er kjøkkenet oppdatert.

Fordelene ved å fornye fremfor å renovere er mange.

Det økonomiske spiller naturligvis en stor rolle, da det er langt billigere å fornye enn å skifte ut alt og hvem ønsker ikke å spare penger?

Samtidig kan en kjøkkenfornyelse ordnes på en dag, slik at du ikke skal stå i rot og byggematerialer i flere dager.

Et annet aspekt er miljøet.

  • Tenker vi på miljøet så er det en kjempe fordel å gjenbruke tingene istedenfor å kaste. Det sparer miljøet for flere tonn med søppel, sier Tommy Jensen.

Er kjøkkenskapene intakt innvendig og liker du den grunnleggende plasseringen av skap, vask og komfyr, så kan du altså nå langt med en oppdatering av ditt eksisterende kjøkken.