7 tips til mer ansvarlig matlaging
Når vi lager mat til dem vi er glad i, vil vi at den skal være både godt og ansvarsfullt tilberedt. Her får du 7 tips til hvordan du kan gjøre matlagingen mer ansvarlig.
Mindre matsvinn, fokus på økologiske matvarer og ingen PFAS i kjøkkenutstyret er bare noen av trendene som i stadig større grad tar overtar kjøkkenbenken og tankesettet vårt.
Ansvarlig matlaging har aldri vært så i vinden som nå, uansett hvem du lager mat for.
Med få grep kan du enkelt ta mer ansvarlige valg på kjøkkenet - uten at det blir vanskelig. Her er 7 tips som hjelper deg å lage mat på en mer ansvarlig måte.
1. Utnytt hele råvaren
Kaster du eplekjerner, rekeskall og gulrottopper i komposten? Du kan få mye mer ut av maten hvis du er litt kreativ. På den måten kan du minimere matsvinnet og matbudsjettet og få inspirasjon til flere spennende retter. Du kan for eksempel lage din egen epleeddik av epletrester og vanlig eddik, bruke brødrester til brødsmuler eller hjemmelaget pasta og fryse ned hakket hvitløk i terninger som du raskt kan slenge i en gryte uten ekstra arbeid. Husk også at du kan lage kraft av alt fra rekeskall til grønnsaksskrell.
2. Lag en måltidsplan
Å lage en matplan kan føles litt overveldende. Men i virkeligheten bruker mange av oss mer tid på å handle flere ganger i uken enn vi ville gjort hvis vi planla måltidene og kun handlet en gang i uken. Ved å lage en matplan kan du også velge ingredienser som kan brukes til flere retter. Dermed reduserer du matsvinnet samtidig som du gjør smarte valg for økonomien.
Ved å storhandle én gang i uken får du oversikt over det du allerede har i kjøleskapet. Du reduserer også sannsynligheten for impulskjøp - en felle mange av oss går i, spesielt når småsulten kommer snikende under handleturen etter jobb. Ofte ender en liten sjokolade eller noe annet med hjem som et resultat av småsultens ankomst.
3. Velg kjøkkenutstyr med omhu
Kjøkkenutstyret du bruker har en stor betydning når det kommer til ansvarlig matlaging. Se etter merker som fokuserer på miljøavtrykket, og velg holdbare produkter med lang levetid. Du kan enkelt finne produkter som er laget av resirkulerte materialer og som ikke inneholder plast eller PFAS.
Fiskars All Steel-serie består av kjøkkenutstyr laget av 90 % resirkulert rustfritt stål med minst mulig karbonavtrykk ved hjelp av moderne produksjonsmetoder. Du kan få panner med og uten non-stick-belegg, og alle er 100 % PFAS-frie. Ettersom produktene er svært slitesterke og holdbare, holder de i mange år. Finn All Steel-produktene her.
4. Spis planterikt og variert
Vi at vi bør minimere kjøttforbruket ved å spise et mer plantebasert og variert kosthold. En fin måte å gjøre dette på er å inkludere andre proteinrike matvarer som bønner, linser og kikerter i kostholdet. Belgfrukter er proppfulle av protein og fiber som er mettende og kan brukes i en rekke oppskrifter. Andre alternativer til kjøtt er plantebasert kjøttdeig og insekter.
Bruk sesongbaserte råvarer
Det er mange fordeler med å spise sesongbasert. Du får frukt og grønnsaker som er ferskere og mer smakfulle, du har større sjanse for å finne lokale produkter og du sparer på prisen. På denne måten reduserer du transporttiden og handler mer ansvarlig. Samtidig får du mulighet til å tenke utenfor boksen og spise mer variert. Klikk her for å se hvilke frukter, bær og grønnsaker som er i sesong, og her for å finne ut hvilken fisk du bør spise akkurat nå.
6. Minimer mengden emballasje
Hvis du har tid, kan du prøve å holde oversikt over hvor mye emballasje du kaster per uke. For mange er det ofte mer enn forventet. Vurder om det er mulig for deg å kutte ned på emballasjen ved å kjøpe større kvantitet av gangen, kjøpe frukt og grønt i løsvekt eller velge andre typer produkter.
7. Drikk vann fra springen
Du kan også ta ansvar for drikkevanene dine. Hvis du drikker vann fra springen, kan du enkelt bidra til et mer ansvarlig hjem. Hvis du kjøper vann på flaske, påvirker det ikke bare miljøet med plastproduksjonen, men også med transporten til butikkene. Kjøp en god vannflaske som du liker å drikke av og som er enkel å rengjøre. Da er det lettere å huske å ta med vann hjemmefra - og ikke gå i flaskefellen.