10 tabber du må unngå på kjøkkenet

Drømmer du om et nytt og lekkert kjøkken? Her er fellene du ikke bør gå i dersom du vil ha et smart og funksjonelt kjøkken!

© Jens Barlund
  1. Å ikke holde deg til planen

Planlegging er det viktigste stikkordet dersom du er en av de heldige som kan se fram til et nytt kjøkken.

Har du satt opp en plan som både inneholder budsjett og ønsker for hvordan kjøkkenet skal utformes? Da er sjansen mye større for at du ender opp med et optimalt kjøkken. Mange av oss fristes til å gå for nye løsninger – i takt med at vi eksponeres for nye kjøkkenmodeller. Hold deg til den opprinnelige planen.

2. Du blir blendet av trendene

Et hvitt kjøkken er tidløst

Et hvitt kjøkken er tidløst – og enkelt å piffe opp med tilbehør.

© Maria Svanevik

Kanskje et lysegrønt kjøkken er tipp topp trendy i år, men er det en farge du også vil elske om fem år? Hvis du vil øke sjansen for at du blir fornøyd med kjøkkenet ditt, bør du holde deg til klassiske farger og klassisk design.

SJEKK UT disse 14 smarte kjøkkenløsningene hos Bo Bedre!

3. Å ikke sette opp budsjett

Et nytt kjøkken er i utgangspunktet en dyr fornøyelse. Og hvis du ikke har satt opp et budsjett på forhånd, blir det antakeligvis enda dyrere. Derfor bør du alltid sette opp et budsjett på hvor mye penger du kan bruke før du tar runden til kjøkkenleverandørene.

4. Lite gjennomtenkt avfallsordning

Hvor stor skal avfallsdunken være – og hvor bør den stå?

© Solveig Grøvle og Ann Helen Lund

Et funksjonelt kjøkken har gode løsninger for alt – også for hvordan du skal kvitte deg med søppel. Tenk igjennom hvordan du skal kaste forskjellig avfall i ditt fremtidige kjøkken. Hvor skal du kaste matavfall og plast? Hva med tomflaskene og tomme bæreposer?

FÅ FLERE TIPS til kjøkkenet i vårt nyhetsbrev!

  1. For dårlig ventilasjon

Det er smart å skaffe seg en kjøkkenvifte som er lett å rengjøre. En skitten ventilator lukter ikke godt, og effektiviteten blir merkbart dårliigere dersom viften ikke rengjøres jevnlig. Lydnivået er også en ting du bør sjekke ut før du kjøper: Noen kjøkkenvifter bråker som et helikopter idet de blir skrudd på.

6. For lite lys

Dette kjøkkenet har en kombinasjon av pendler over benken og spotter i taket, samt en pendel over spiseplassen.

Dette kjøkkenet har en kombinasjon av pendler over benken og spotter i taket, samt en pendel over spiseplassen.

© Sveinung Bråthen

Du må tenke nøye igjennom belysningen på ditt nye kjøkken. vil du for eksempel ha lys i skapene? Belysningen er veldig viktig for hvordan arbeidsforholdene bli i ditt nye kjøkken.

Spotter kan være smart om du vil ha alle ting lett tilgjengelig. En pendel kan være kjekk å ha over benkeplaten, men husk at denne formen for belysning primært gir nedadgående lys. Derfor bør du ikke henge en pendel midt i rommet (med mindre den henger over spisebordet), siden du vil ha oversikt over hele kjøkkenet.

7. Dårlig planløsning

En dårlig plassert kjøkkenøy kan fort stå i veien. Har du et lite kjøkken, kan du eventuelt velge en kjøkkenøy på hjul, slik at den kan skyves vekk. Tenk også over hvor du vil ha spiseplassen, hva slags måltider som skal inntas på kjøkkenet og hvor mange sitteplasser du trenger.

8. Lite praktisk oppbevaring

Smart med skuffer på kjøkkenet

Skuffer rommer mye og er praktisk med tanke på overblikk.

© Irene Sandved Lunde

Skuffer er som regel bedre enn skap, siden du lettere får oversikten over hva som er i dem. Det finnes dessuten flere geniale løsninger på markedet som gjør tingene dine lett tilgjengelige.

9. Å ikke ta hensyn til arbeidstrekanten

Hvis arbeidsflyten i kjøkkenet skal være optimal, bør du innrede kjøkkenet etter prinsippene i arbeidstrekanten. Det vil si at hver spiss i trekanten skal inneholde henholdsvis vask, kjøleskap og komfyr.

  1. For liten benkeplass

Du kan aldri få nok benkeplass. Dette er en av de tabbene mange av oss gjør når vi skal planlegge drømmekjøkkenet. Husk at benkeplaten både skal brukes til oppbevaring av kjøkkenmaskiner, fruktfat og eventuelt pyntegjenstander.

Men viktigst av alt er at du har plass til å lage mat i ditt nye kjøkken. Ingen ting er verre enn å jobbe i et kjøkken med for liten benkeplass. Da blir kjøkkenet fort rotete, og du mister oversikten når du lager mat.