Dagnys fargeskole: Tre steg til et personlig, fargerikt hjem

Med riktig fargebruk kan du vise frem akkurat hvem du ønsker å være.

Dagny Thurmann-Hoelseth driver firmaet The Daily D, der hun tilbyr foredrag og ekspertise innen ulike fargetemaer. Hun mener de hvite stueveggene til instagrammeren @annemeretes er tilført farge på en kyndig og sofistikert måte gjennom interiøret.

Dagny Thurmann-Hoelseth driver firmaet The Daily D, der hun tilbyr foredrag og ekspertise innen ulike fargetemaer. I denne spalten deler hun sine erfaringer og gir råd om fargebruk i hjemmet. Selv har hun én hovedregel når hun innreder: Alle rommene i huset skal gi gladfølelsen!

Her kan du lese Dagnys guide til å forstå NCS-koden - det er enklere enn du tror!

Nesten ingen av oss har et likegyldig forhold til farger. Farger kan få oss til å føle oss glade, avslappede, rolige, lekne, varme, kalde, triste, deprimerte, sinte eller sultne.

Vi blir utrolig påvirket av fargene vi omgir oss med, og feil bruk av farge, enten det er for mye eller for lite, kan gjøre oss nedstemte, gretne og stressede.

Her kan du se hvilken farge som er perfekt for deg - og hvilken som absolutt ikke passer.

Det er jo interessant at de fargene (eller mangelen på farger) som har dominert samfunnet de siste 10–15 årene, er de som påvirker oss i negativ retning. Samtidig har bruken av antidepressiva eksplodert. Og hjemmene våre er nesten uniformerte, i de samme nyansene av hvitt og grått.

Ann Merete Slåttland (@annmeretes) viser hvordan du kan få en «fargeløs» vegg til å bli et godt nøytralt lerret. Grått trenger mye farger rundt seg for å ikke virke tyngende. Kontoret fungerer som et behagelig rom, tilrettelagt for konsentrasjon og kreativitet.

Det er en stor trend nå å velge mer personlig og skape personlige interiører. Et enkelt verktøy for å få et mer personlig uttrykk, er å velge farge-farger hjemme. Ikke nødvendigvis sterke farger, men farger som inneholder fargepigmenter.

Gjennom fargebruken din kan du skape et uttrykk som er lekent, sofistikert, elegant, minimalistisk, maksimalistisk, eklektisk, sobert eller skandinavisk ... (for å velge noen).

Listen er lang. Uendelig lang, faktisk. I tillegg til at du viser hvilken retning du ønsker at interiøret ditt skal ha, kan du også skape atmosfære på en helt annen måte når du begynner å tilføre farger.

Maria Rosenlund (@mariahrosenlund) har valgt en populær og vakker blåtone på veggen – en perfekt nøytral. Den gir treverket på bordet og de grønne plantene ekstra glød. De energiske fargene på bordet gir rommet energi, og Briotrallen er prikken over i-en!

TIPSENE ER SOM FØLGER:

Tenk på hvem du er og hva som er viktig for deg å formidle. Er du gøyal, snerten, gravalvorlig eller kanskje beige (annet ord for kjedelig)? Eller vil du vise frem din akademiske side? Har du noen hobbyer som er viktige for deg?

Hvordan ønsker du at man skal føle seg når man er i rommet?

Er du en minimalist eller maksimalist?

Vi deler opp fargesirkelen i to deler: varme (gult, oransje, rødt, rosa) og kalde (blått, grønt, lilla) farger.

Mens de varme fargene gjerne beskrives som sprudlende og entusiastiske, er de kalde fargene mer rolige og avbalanserte. De varme fargene har også mest energi og pepper oss opp.

De kalde fargene er de det er enklest å lykkes med på veggene, mens de varme fargene er like viktige for ikke å få kalde og triste interiører.

En fargepalett består vanligvis av totalt 7–9 forskjellige nyanser, fordelt på hovedfarge, aksentfarger og kontrastfarge. Her er det store muligheter for å skape en mengde forskjellige uttrykk med enkle grep.