Dagnys fargeskole: Sett farge på uterommet!

Gjør stas på uterommet med sommerens fineste farger.

© Produsentene

Dagny Thurmann-Hoelseth driver firmaet The Daily D, der hun tilbyr foredrag og ekspertise innen ulike fargetemaer. I denne spalten deler hun sine erfaringer og gir råd om fargebruk i hjemmet. Selv har hun én hovedregel når hun innreder: Alle rommene i huset skal gi gladfølelsen!

Les også Dagnys tre steg til å få et personlig, fargerikt hjem, Dagnys guide til å forstå fargekoden og Dagnys råd for å bli en mønsterekspert!

Sommersesongen er endelig her igjen, og en ting er helt sikkert; jeg skal være mest mulig ute fremover. Jeg elsker late, sosiale, entusiastiske og glade dager ute i hagen, på terrassen, i blomsterbedet – you name it, jeg er der. Er solen ute, er jeg mest sannsynlig også ute. Venner og familie pleier å si at Dagny er ute «til lading» hver gang solen titter frem. Og det føles litt sånn. Sol og varme, herregud, så digg!!

Uterommet er for mange en forlengelse av boligen, og det er smart å innrede (eller utrede?) uteplassen din på en måte som skaper den atmosfæren du er ute etter. Enten du vil at det skal være superkoselig, elegant og sofistikert, stramt og minimalistisk (litt kjedelig, men la gå), eller vilt og eklektisk hjemme, er det lurt å videreføre stilen din også ute.

Friske pasteller er vakre til den duse veggfargen Carrara fra Fargerike og skaper et bohems uttrykk. Foto: Fargerike.

Det kan være lurt å ta hensyn til veggfargen din når du skaper en fargepalett for utemiljøet, men siden de aller fleste maler i hvitt eller grått, er det svært lite å tenke over. Det viktigste er kanskje å tilføre gode farger som gir det uttrykket du ønsker. Kanskje har du hvitt hus og vil ha alt annet hvitt også? Eller et tradisjonelt og koselig rødt eller gult hus, hvor du vil ha en lun og vennlig atmosfære?

Løsningen trenger ikke være hvite eller trefargede utemøbler. Det er mange spennende og «nye» kombinasjoner som kan gi et friskt og annerledes uttrykk. Her er noen forslag basert på husfarge:

Rødt hus: Det er veldig interessant å leke med den røde fargeskalaen og se hvordan den forandrer seg ut fra hvor mye hvitt eller svart du tilfører. Rødt, korall (NSC-kode S0560-Y80R) og oransje (NSC-kode S0570-Y50R) er for eksempel en kjempespennende kombinasjon.

En slik palett vil gi huset en moderne og annerledes følelse. Tenk på planter, utemøbler, utetepper, puter og pledd. Sittegrupper bør være ensfarget for et mest mulig harmonisk uttrykk, men de kan gjerne være i en «fargefarge».

Gult hus: Gule hus er virkelig undervurderte og utrolig vakre. En spennende farge sammen med gult, er grønt (NSC-kode S5540-G10Y). Dette er ikke noe revolusjonerende eller nytt, men pent og mer interessant enn for eksempel hvitt.

Tenk på grønnfargen på gamle parkbenker. Den er dyp, nesten som furunåler. Dette er en nøytral farge som passer til alle gulfarger. Den er nydelig på hagemøbler, og suppler gjerne med flere nyanser av grønt på tilbehøret. Igjen leker vi med fargeskala og nyanser av samme farge. Uttrykket blir sofistikert og elegant.

Hvitt hus: Hvitt er jo hvitt, og en vanskelig farge å spille på, siden den ikke gir noe, den bare er. Hvitt er friskt og vakkert om sommeren når det er omgitt av grønt, men kan bli litt kjedelig om vinteren, siden det går i ett med fargeskalaen rundt som går i gråtoner.

For å tilføre det hvite litt energi, kan det være fint å tilsette flere forskjellige farger. Basen kan være Duck Egg Blue med NCS-kode S2020-B30G, som er en nydelig blågrønn farge, og her kan du enkelt tilføre 4–5 farger du liker godt selv. Blågrønt er nemlig også en nøytral, men en annen type nøytral enn hvitt. Mens hvit viser frem fargene den er plassert sammen med, gir blågrønt fargene rundt seg glød og gjør dem enda vakrere.

Ha en fargerik sommer!

Disse knæsje og freshe putene vil friske opp uteplassen på 1-2-3: de grønne putene, 50 x 50 cm, 249 kr/stk., Åhléns og rosa pute, 40 x 40 cm, 79,50 kr, H&M home. Foto: Produsentene.