Slik blir du en mester med mønster

Lei av ensfargede vegger, tepper og puter? Lær av eksperten og kombiner ulike mønstre og farger. Resultatet blir både personlig, lekkert og trendy.

Dagny Thurmann-Moe farger og mønster
© Tine Monsen og The Apartment

Hvorfor ikke prøve mønster på gulvet? Du kan ta opp igjen figurene på andre detaljer i rommet, som Oyoy har gjort her.

© Oyoy

Her i Norge har vi lang erfaring med mønstermiksing, bare tenk på tradisjonell rose­maling, fiskebensmønster og dragestil. «More is more» har vært trenden opp gjennom, før minimalismen overtok for en liten stund.

Nå er mye mønster tilbake, og trenden tolkes av enda flere ulike stilretninger, også de mer asketiske med mangel på farge. Dette handler om lekenhet og fargerikdom, lignende den vi har ute i naturen.

Se Dagnys tips for hvilke farger som gjør deg mer sosial!

Mønster er en spennende måte å gjøre et rom mer interessant og personlig på. Skal du sette sammen en fargepalett, blir det mye enklere hvis du tar utgangspunkt i et mønster i mange forskjellige nyanser.

Men hvilke mønstre skal du velge? Her må du rett og slett stole på din egen gode smak. Hvilke mønstre liker du, geometriske eller organiske? Hva føles tiltrekkende? Det er din mening og estetikk som teller hjemme hos deg. Her er likevel noen råd på veien!

Interiørbutikken The Apartment i København er kjent for sofistikert farge- og mønsterbruk.

© The Apartment

Slik bruker du mønster:

Vegger: Tapetserer du alle fire vegger i rommet, vil det faktisk gi økt romfølelse og et mer helhetlig uttrykk. Det finnes tusenvis av tapeter å velge blant.

Noen trives best med et veldig forsiktig, nærmest usynlig mønster, andre får masse positiv energi og glede av kraftige mønstre i sterke farger. Følg magefølelsen og våg å ta sjanser.

Mønstret tapet fra Farrow & Ball

Dette tapetet fra Farrow & Ball viser at store mønsterflater kan gi et rolig uttrykk.

© Farrow & Ball

Møbler: Både stoler og sofaer kan få svært spennende uttrykk med mønstret tekstil. Gå for tradisjonelle striper, prikker eller mer komplekse varianter.

Detaljer: Alt av detaljer kan ha mønstre, og denne trenden er allerede synlig hjemme hos folk. Bunads­pleddet fra Mandal Veveri er et godt eksempel. Det har på kort tid fått en nærmest ikonisk status og tilfører rommet det lille ekstra. Både vaser, pledd, puter og gardiner tåler godt en mønstret overflate, uten at resultatet blir for kraftig eller dominerende.

Se flere aktuelle pledd her!

Bunadspledd fra Mandal Veveri
© Mandal Veveri

Hvordan mikse ulike mønstre?

1. Et enkelt, tofarget mønster vil være et forsiktig krydder i interiøret, uten å ta for mye plass. Her er det viktig at du utvider fargepaletten når du innreder. Gå gjerne opp og ned i nyanseskalaen (hvis tapetet er grønt og hvitt, kan du tilføre fire-fem andre nyanser av grønt).

2. Geometriske mønstre er enkle å kombinere med hverandre – alt passer! Det eneste du bør tenke på, er å se etter fargelikhet i det du skal kombinere. Er det snakk om sofaputer, kan du velge flere ulike geometriske mønstre, så lenge bunnfargen er noenlunde lik. Da vil det ikke fremstå som rotete.

3. En kombinasjon av geometriske og organiske mønstre er en mer kompleks variant. Ta utgangspunkt i et organisk mønstret element med flere farger i seg. Velg ut én av disse fargene, som du bruker på det geometriske elementet.

Resultatet kan bli utrolig sofistikert og spennende. Det er altså ikke så farlig hvordan mønstrene ser ut, så lenge de har en fargelikhet.

Lykke til med mønsterleken!

Vis dine farger med #boligplussdagny

Rikki Tikki leker med mønstermiks

Rikki Tikki leker med mønstermiks på en subtil og delikat måte ved å holde seg til få farger og ulike strukturer på tekstilene.

© Rikki Tikki