Dagnys fargeskole: De fineste sommerfargene!

Slik bevarer du sommeren lenger.

© Produsentene og Inger Marie Grini

Dagny Thurmann-Hoelseth driver firmaet The Daily D, der hun tilbyr foredrag og ekspertise innen ulike fargetemaer. I denne spalten deler hun sine erfaringer og gir råd om fargebruk i hjemmet. Selv har hun én hovedregel når hun innreder: Alle rommene i huset skal gi gladfølelsen! Les også Dagnys råd for et fargerikt på uterom og Dagnys råd for å bli en mønsterekspert!

Her kan du også bli bedre kjent med fargerike Dagny selv.

Jeg er egentlig i mot å endre fargene i et hjem basert på sesong. Et godt innredet hjem er er like aktuelt i alle årstidene. Du kan fint beholde grunnpaletten i hjemmet ditt gjennom hele året - det må bare være gjennomarbeidet og bestå av mer enn tre farger (som de fleste strekker seg til).

En god fargepalett består av 7-9 farger og har hovedfarge, aksentfarge og kontrastfarger. At det er så mange farger, betyr ikke at det blir rotete. Flere av fargene kan gjerne være nyanser av hverandre, som umiddelbart gir et harmoisk uttrykk.

HVILKE FARGER TRENGER DU OM SOMMEREN?

Vel, det kommer an på hvor mye du er inne. Er du en sofagris som synes det er oppskrytt å reke rundt i varmen (eller regnet), er fargene spesielt viktige for deg. Du trenger egentlig det samme som du gjøre resten av året, en blanding av rolige, avslappende og friske og energiske nyanser.

Hvordan miksen skal være og hva det skal være overvekt av må du kjenne på selv. Det er bare du som har fasiten.

Vi er plutselig på en koselige sommerhytte, i en blomstrete bakhage når vi ser på det fargerike og idylliske interiøret: Carla tekanne, Ø 17 cm, H 12 cm, 239 kr, Bloomingville, Carla vannkanne, Ø 20 cm, H 25 cm, 389 kr, Bloomingville, piknikveske, 100 x 120 cm, 1299 kr, Menu og Eira hengekøye, 125 x 200 cm, 799 kr, Indiska.

Er du som meg, som henger ute så fort solen titter frem, betyr det egentlig ikke noe særlig hvilke farger du har inne. Du får det påfyllet du trenger ute i den fargerike naturen vår.

FYLL PÅ MED BLOMSTER!

Men nå er det jo slik at jeg liker å føle de forskjellige sesongene inne også. Jeg vil kjenne på kroppen at det er vår med en gang jeg står opp og går ut i kjøkkenet/stuen (vi har en åpen løsning).

Og den enkleste fiksen der, er friske blomster. Jeg er heldig som har to små døtre som plukker markblomster til meg nesten hver dag, så vi pleier å ha små buketter stående fremme omkring fra de første hestehovene kommer og helt frem til høsten med de siste restblomstene.

I tillegg pleier jeg å kjøpe en bukett til å ha på spisestuebordet hver lørdag. Det gjør meg glad og får med til å føle meg litt mer ute enn inne.

Dagny lar friske ranunkler spre farge hjemme i sommermånedene. Foto: Dagny Thurmann-Hoelseth. SÅ MITT TIPS TIL DEG?

Ikke invister i en haug med ting du hiver ut når høsten kommer, for da skal du ha noe nytt for den sesongen. Tendensen nå er varige interiør og hjem fylt med ting du er glad i som betyr noe.

På mange måter er vår generasjon den første som ikke har fylt hjemmene våre med fremtidige arvestykker. Vi foretrekker møbler som ikke nødvendigvis er ment for å vare. Kanskje det er på tide å gjøre noe med det.

Så hva trenger du for å nyte sommeren? Et piknikteppe du kan ha i årevis fremover? Vannmuggen du kan fylle med friskt vann og isbiter på hete sommerdager? En hengekøye? Vaser du kan fylle med friske og vakre blomster? Du vet best selv. Men kjenn godt etter, og se om det er noen fremtidige arvestykker hjemmet ditt trenger!