5 flotte hagebøker
Vil du vite hvordan du kan gjøre hagen din personlig eller skape en spiselig oase hjemme hos deg selv? Her er bøkene du trenger!
Årets beste hagebøker
Hvilke blomster kan spises, hvordan skal man designe hagen for at den skal bli pen og personlig, og hvordan kan man dyrke grønnsaker i en liten hage?
Vi har plukket ut fem favoritter blant årets hagebøker, som gir deg både informasjon og inspirasjon! Finn din nye hagebok på de neste sidene!
Foto: Helge Eek/Gyldendal, Janne K. Hansen, Anne-Line Biberg, Tonje Bergh/J.M Stenersens forlag, Ellen-Beate Wollen, Kenneth Ingebretsen og Tommy Tønsberg/Cappelen Damm, Anne Manglerud/ Cappelen Damm.

Design drømmehagen din
Med flere bøker og tv-programmer bak seg er Yvonne Dengin et kjent navn for de fleste hageentusiaster. I denne boken gir hun deg et innblikk i sin egen fremgangsmåte og metode. Her tar hun deg gjennom alle trinn i prosessen det er å anlegge en personlig hage - fra hvilke kvaliteter du bør fremheve i hagen din til stilvalg, ideer og den ferdige hageplanen og gjennomføringen. På veien får du også praktiske råd om juridiske forbehold, regler og kostnadsberegning.
Hagedesignerens metode, nøkkelen
til en personlig hage av Yvonne Dengin, 379 kr, Cappelen Damm.

Hageliv med det lille ekstra
Hvordan gjør du hagen din personlig med det du allerede har? Med fokus på gjenbruk deler Ellen Dyrop ideer til hvordan du kan se gamle ting på nye måter og bruke dem til å lage koselige uteplasser i hagen din. I boken får du blant annet vite hvordan du kan lage et sjarmerende utekjøkken av paller, et indianertelt til poden og en utedusj i hagen.Det er tredje gangen boken utgis, og den fortsetter å inspirere de som vil gjøre litt ekstra ut av hagelivet sitt.
Sjarmerende uterom av Ellen Dyrop og Helge Eek, 149 kr, Gyldendal.

Gratis mat overalt!
Du går forbi dem hele tiden i skråninger og i skogen. Ville vekster, blomster, skudd og busker. Tenk at mange av disse er fulle av næring og egner seg godt i matlagingen. Men først bør du vite når de er klare for å plukkes, hvordan de skal behandles og hva slags mat de passer til. Boken gir deg en god oversikt over vekster som er enkle å finne i norsk flora, hvilke deler av veksten som er spiselig og flere oppskrifter til hver plante.
Gratis mat. 50 ville og velsmakende vekster av Ellen-Beate Wollen, 399 kr, J.M. Stenersens forlag.

Dyrking på liten plass
Dyrk noe du elsker å spise, er rådet fra forfatterne bak denne boken, som tar for seg hvordan du avler frem egne grønnsaker, frukt, bær og urter på lite areal. I tillegg til å gi nyttige råd om dyrkingsforhold, pottevalg, jordforhold og såing, kommer forfatterne med eksempler på hva du kan dyrke, anvendelsesområder, høstetidspunkt og herdighetsgrad. Denne boken hjelper deg rett og slett med å prioritere hva du skal dyrke selv.
Spiselig på liten plass av Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen, 349 kr, Cappelen Damm.

Spis hageblomstene dine!
Kortreist mat og selvdyrkede grønnsaker er en vedvarende trend. Men visste du at mange av hageblomstene dine også kan spises? Blant blomstene i denne kategorien finner vi tulipaner, tusenfryd og roser. I boken får du vite hvordan du planter dem i krukker og potter og hvilke andre blomster de kan stå sammen med. I tillegg får du vite hvilke deler av blomsten du kan spise, hvordan de skal stelles og litt om blomstenes bakgrunn.
Vakkert og spiselig i krukker og potter av Tonje Bergh, 350 kr, J.M. Stenersens forlag.
