3 tips til perfekt belysning i hjemmet

Unngå de klassiske belysningsfeilene, og se hvordan du smart og enkelt kan innrede med lys som skaper den perfekte atmosfæren i hjemmet ditt!

© Philips

De fleste har sannsynligvis opplevd å sitte rundt spisebordet for en deilig middag, med en lampe som lyser altfor kraftig. Eller kanskje du har sittet i lesekroken og hatt utfordringer med å lese i boken din, fordi lyset ikke har vært godt nok?

Å dekorere med lys kan være litt av en kunstform, fordi det er vanskelig å finne den balansen der lampene lyser tilstrekkelig, samtidig som at de skaper stemning i rommet.

Det perfekte lyset i boligen er lys som enkelt kan innstilles, slik at du ikke legger merke til det - lys som blir en naturlig del av livet ditt.

Quickguide til belysning

  1. Når du velger lamper til hjemmet finnes det to grunnleggende typer, som enten gir konsentrert lys (for eksempel spisebordslampen, som er åpen i bunnen og lyser direkte ned på bordet), eller spredt lys (som ofte kommer fra pendler, som lyser ut i hele rommet).
  2. Fargetemperaturer er er beskrivelsen av varmt lys eller kaldt lys, og angis i Kelvin. Pærer med en lav Kelvin-verdi gir et varmt og hyggelig lys, mens pærer med en høy Kelvin-verdi gir et mer klart og kjølig lys.
  3. Det er også forskjell på funksjonslys og stemningslys. Funksjonslys er en belysning som skal "hjelpe deg med å se". Det kan være ved skrivebordet, kjøkkenbordet eller i lesekroken. Stemningslys er lyskilder som fungerer mer indirekte og dempet, med en lavere fargetemperatur.

1. God belysning i stuen

I et rom som stuen bør det være plass til både stemningslys og funksjonslys, og det stiller store krav til den måten du innreder med belysningen. Et godt eksempel er en lyskilde som leselampe ved sofaen, hvor du har behov for å kunne skifte mellom et klart leselys og det mer dempede og varmere lyset - som gir en deilig atmosfære i rommet når du slapper av i sofaen.

Velg derfor pærer til lampene i stuen din som kan innstilles, både i styrke og fargetemperatur, slik at du enkelt kan tilpasse lyskildene i rommet slik du ønsker. Da slipper du måtte ha et hav av forskjellige lamper som du skal tenne og slukke, alt etter hvilken lyssetting du ønsker i rommet.

© Philips

Har du allerede en lampe med lysdemper? Skift ut pæren i leselampen din med en Warm Glow LED-pære fra Philips. Lyset i pæren blir varmere jo mer du demper det. Dermed kan du enkelt gå fra den funksjonelle og klare belysningen, til en varm og hyggelig belysning. Warm Glow-funksjonen finnes også i Philips innebygde spotter. Les mer her.

2. Lys over spisebordet

En klassisk utfordring når det kommer til belysning er lampen over spisebordet. Dersom du også bruker det som arbeidsbord har du nemlig bruk for et klart lys, i tillegg til at det bør kunne endres i styrke og fargetemperatur. På den måten blir spisebordet også et hyggelig sted å sitte og spise middag med venner og familie.

Du kommer langt ved å velge en pendel i et flott design med en moderne pære, som gir deg flere muligheter for å innstille lyset - slik at du kan dempe det og tilpasse fargetemperaturen fra kald til varm.

Pæren SceneSwitch fra Philips er en enkel løsning som gir en ny dimensjon til lampen din. Du kan enkelt endre lyset i lampen fra klart lys, til naturlig lys, og til en koselig glød - ved et enkelt trykk. Det er ingen behov for dimmer eller installering, alt du trenger er den kontakten du allerede har!

© Philips

Med et enkelt trykk på kontakten din kan du forvandle lampen over spisebordet fra hvitt og kraftig lys til dempet, varmt lys. Ingen lysdemper er nødvendig, fordi pæren SceneSwitch fra Philips har tre lysinnstillinger som du enkelt kan skifte mellom. Pæren gir deg derfor mulighet til å skifte fra funksjonell til dempet belysning. Les mer her.

3. Lys til god søvn

Soverommets primære funksjon er å være den perfekte rammen for søvnen vår. Her spiller belysning en avgjørende rolle, for hjernen vår er nemlig styrt av lys.

Velg en pendel som gir deg spredt lys i hele rommet, samt lamper ved sengen dersom du liker å lese før du sovner.

Du kan med fordel innrede soverommet med lyskilder som støtter den naturlige døgnrytmen din. Når det blir kveld og mørket senker seg, frigir hjernen melatonin - som gjør oss søvnige. Når solen igjen står opp, våkner hjernen av dagslyset.

Under vintermånedene vi har her i Norge er det mange som sliter med å komme seg opp om morgenen, ettersom det fortsatt er mørkt ute når alarmen ringer. Ved å velge pærer i lampene som kan innstilles til å tenne langsomt om morgenen, kan du derfor hjelpe hjernen på vei.

Det samme gjelder på kvelden, hvor du ved å automatisk dempe belysningen kan gi hjernen beskjed om at det nærmer det seg sengetid.

Med de intelligente pærene fra Philips Hue kan du lage smarte innstillinger på lyset i lampene dine, som passer til døgnrytmen din. Du kan justere fargetemperaturen (Kelvin-gradene) fra kald til varm, og dempe pærenes lysstyrke - slik at du får nøyaktig det lyset i rommet som du ønsker.

Pærene kobles opp til Wi-Fien i hjemmet ditt, og kan enkelt styres via en app. Du kan også få trådløse kontakter til pærene, slik at du kan endre innstillingene uten å måtte åpne appen først. Dersom du kjøper et Hue Startsett vil den trådløse kontakten følge med.

Med Philips Hue White Ambience kan kan du innstille pærene i lampene dine til å automatisk dempe, tenne og slukke på bestemte tidspunkter. Du kan også innstille fargetemperaturen nøyaktig slik du ønsker. Les mer her.

Annonsørinnhold: Vi gjør oppmerksom på at dette er en kommersiell artikkel skrevet av Bonnier Creative Studio.