16 fine inneplanter man enkelt kan ta vare på

En guide til deg som elsker planter eller vil ha mer grønt hjemme. Vi gir deg 16 inneplanter som selv de uten grønne fingre kan klare å holde i live.

grønne planter i en stue
© Getty Images

16 fine inneplanter man enkelt kan holde i live

1. Elefantøre (Pilea Peperomioides)

Elefantøre er en plante som vokser fort. Planten er lettstelt, da den kun skal vannes en gang i uken - kjekt om man har lett for å glemme å vanne plantene. Den skal helst ikke stå i direkte sollys, men gjerne i et lyst rom slik at den mottar masse lys. Skulle du oppleve at bladene får brune flekker er dette et tegn på at planten får for mye direkte sollys.

2. Pengetre (Crassula Ovata)

Dessverre vokser det ikke penger på dette treet, men den er dekorativ og enkel å vedlikeholde. Treet kan også formes slik at det ligner et bonsaitre. Planten skal generelt ha lite vann, og særlig på vinteren. I riktige omgivelser kan pengetreet blomstre med rosa blomster.

3. Zamioculcas (Zamioculcas Zamiifolia)

Zamioculcas eller smaragdpalme som den også kalles, pynter fint i ethvert rom. Den krever litt gjødsel, og trives best i lyse omgivelser uten direkte sollys.

4. Perler på en snor (Senecio Rowleyanus)

Denne planten trives best opphengt, slik at den kan vokse utover kantene. Planten skal ikke plasseres i direkte sollys, og skal vannes jevnlig i mindre mengder.

5. Triangelgjøkesyre (Oxalis Triangularis)

Triangelgjøkesyre er kjent for sine fine farger som kan variere mellom fiolett og blodrødt. Planten liker direkte sollys, i motsetning til ovennevnte planter, men bladene blir finere om den står halvt i skyggen.

6. Aloe Vera

Aloe Vera er svært enkel å holde i live. Planten skal plasseres i et lyst område for best mulig resultat. Når det gjelder vanning, holder det med en gang hver 10. dag.

Les også: 10 tips til å innrede små bad

7. Dracaena (Dracaena Marginata)

Dracaena, eller draketre om du vil, er et innendørs tre som er enkelt å ta vare på. Vent med å vanne planten inntil jorden er lett tørr. Svakt lys og en plassering i et innemiljø med konstant samme temperatur får planten til å gro best.

8. Fredslilje (Spathiphyllum Wallisii)

Fredsliljen har fine hvite blomster, og er enkel å passe. Planten skal ikke plasseres direkte i sollys, men må gjerne stå lyst. Når skal planten vannes? Vent til bladene begynner å henge.

9. Vindusblad (Monstera Deliciosa)

Planten trives best uten direkte sollys, men skal likevel stå i et lyst rom. Det er fort gjort å overvanne denne planten, så pass på at den blir helt tørr mellom vanningene. Passer du godt på vindusbladet vil den raskt vokse seg stor.

10. Gummifiken (Ficus Elastica)

Gummifiken skal som de fleste andre planter ikke stå i direkte sollys, men i et lyst rom. Trives planten vokser den seg høy. Med andre ord kan man bruke høyden som en indikator på hvor godt man steller med den.

11. Sukkulenter

Det finnes et utall sukkulenter - planter som lagrer vann og dermed tåler tørke. Sukkulenter krever ikke så mye stell, men har godt av å få et vannbad slik at den selv kan suge til seg vannet den trenger.

12. Fikentre (Ficus Carica)

Fikentreet skal ha masse vann i vår- og sommerperioden, mens den i vinterhalvåret trenger betydelig mindre. Fikenplanten trives best i lune omgivelser, men om sommeren bør den flyttes vekk fra vinduene, for blir det for varmt vil bladene henge.

13. Eukalyptus

Eukalyptus trives best med masse lys - helst direkte sollys. Planten skal vannes jevnlig, fordi den er avhengig av en konstant fuktig jord for ikke å tørke ut.

14. Bostonbregne (Nephrolepis Exaltata)

Bostonbregne er kjent for sine luftrensende egenskaper. Planten trives best når den plasseres delvis i skyggen, og blir vannet jevnlig.

15. Kaktus (Cactus/Cactaceae)

Kaktusen er kjent for for å være enkel å ta vare på. Det er viktig at kaktusen vannes gjennom vannbad, fordi planten råtner om den blir vannet ovenfra. Husk at kaktusen bør få mye lys.

16. Oliventre (Olea Europaea)

Oliventreet trives best når den plasseres i sørlige lysvinduer. I løpet av våren og sommeren skal oliventreet vannes slik som andre stueplanter, men har best av å tørke ut mellom vanningene. Det må aldri være vann i plantefatet, fordi oliventreet druker av det.