10 ting du bør tenke over når du skal lage hems

Er du i tvil om hvordan du utnytter kvadratmeterne dine best mulig, så bør du vurdere hems. Vi har samlet ti helt unike løsninger for å utnytte plassen best mulig.

Hems idéer
© Getty Images

Tenk utenfor boksen – og opp i luften. Kanskje en hems er akkurat det som får kabalen på rommet eller hjemmet ditt til å gå opp.

En hems er per definisjon en avsats ofte over takbjelkene på et hus, men kan også lages på andre måter. Ideen er i utgangspunktet en avsats som kan brukes til enten oppbevaring eller opphold - for eksempel et kontor eller en soveplass.

Så lenge du overholder gjeldende regler og lovkrav om høyde og areal, er det uendelige muligheter for hvordan hemsen din kan se ut.

Vi har samlet viktige punkter og inspirasjon for hvordan hemsen din kan se ut og hva du bør ta hensyn til når du skal bygge hems.

1. Tenk over plasseringen av hemsen

Når du velger å bygge hems kan det være en selvfølge at kvadratmeterne under blir mer kompakte.

Så hvis du har muligheten til ulike plasseringer eller innredning under hemsen, bør du tenke smart. Det kan være optimalt å legge hemsen over et sted du ikke bruker mye tid, eller over entréen, skrivebordet eller kjøkkenet.

2. Hems foran et vindu

Det kan være opplagt å sette opp hemsen i et lite innhakk eller i en liten alkove. Det kan også gjøres foran et vindu, dersom man vurderer at det kommer nok lys inn i rommet uansett.

Vurder om det er fornuftig å bygge hemsen med en avstand på ti til tjue centimeter fra vinduet, slik at du har mulighet til å montere en gardin som kan skjerme litt mot kulden som naturlig nok oppstår ved et vindu.

3. Vælg den rette avskjerming

Sier du hems, bør du også si avskjerming! Og det kan se ut på mange måter. Du kan for eksempel sette opp et rekkverk i tre, glass eller metall.

Du kan også gå mer kunstnerisk til verks med ved å bruke snører eller netting.

4. Hems i stedet for reol rundt døren

Vi har sett mange bygge hyller rundt stue- eller spisestuedører, men på hybelen eller barnerommet kan det være smart å gi den løsningen en liten funksjonell vri med garderober på hver side av døren og soveplass på toppen. Det gir en slags inngangsfølelse til rommet og optimerer plassen.

Les også: Her er 10 kommoder til stilfull lagring

5. Skjerm av med gardin på hemsen

Planlegger du en hems i boligen din hvor den skal fungere som soverom, kan det være lurt å utstyre den med en gardin som kan skjerme resten av boligen og gi litt ro.

6. Bruk gardiner under hemsen

Hvis plassen under hemsen mest skal brukes til praktisk oppbevaring - for eksempel garderobe/walk-in, så vurder om du bør henge gardiner under hemsen, som kan skjule rot.

7. Hems møter hengekøye

Hvis hemsen din skal brukes til hygge og avslapning, vurder om du bør gå all in på komfort og flytte bunnen ut av hemsen for i stedet å spenne opp et nett som kan brukes som hengekøye/komforthjørne. En trend vi ser mer og mer på Pinterest, som har et lettere uttrykk, og som samtidig lar lyset strømme gjennom.

8. Utnytt trappeplassen

Hvis hemsens formål er å gi deg mer plass, vurder hvilken trapp du vil gå for. Hvis du kan nøye deg med en vanlig stige kan du spare mye gulvplass. Du kan også vurdere å gå for en trinndelt bokhylle som trapp, slik at plassen også blir brukt til oppbevaring.

9. Lag et hems-vindu hvis du bygger nytt

Hvis hemsen din er en del av et nybygg kan det være smart å inkludere et vindu, det kan utgjøre en enorm forskjell for lyset og inntrykket.

10. Ikke høyt nok til taket?

En hems trenger ikke nødvendigvis å flyte opp under taket. Her får man de samme lagringsfordelene som ved en hems, men med seng med oppbevaring i stedet. En idé som også fungerer godt i små rom og hjem.

Se flere oppbevaringstips: Her er 24 ideer til smart oppbevaring