12 spiselige vekster fra naturen

Sett smak på sommeren med naturens godsaker! Her er 12 planter som er enkle å finne og smaker nydelig. Men vi advarer deg; det er lett å bli hekta!

© Jørgen Berg Pedersen og Linda Marie Krabberød/Plukk selv
Trond Svendgård viser hva som er enkelt å finne og hva som er gode spiselige planter i naturen
© Jørgen Berg Pedersen

Det er mai og foran oss ligger Bygdøy. Vinteren var lang, hvit og kald før målestokken plutselig skøyt i været og helt overså årstiden som skulle vært i mellom. Årstiden da sankingen begynner; våren. Trond Svendgård står ved Ferd fotballbane iført shorts og tennissko. For du trenger visst ikke være mer komplisert antrukket når du skal plukke det naturen byr på. Og naturen byr i bøtter og spann!

Trond Svendgård er utdannet kokk og har mer enn 20 års erfaring fra kokkeyrket. Sanketurene hans startet som avbrekk fra kokkelivet, men utviklet seg fort til noe mer. Han har skrevet boken «Plukk selv» og startet nettsiden plukkselv.no. Hos han kommer ikke isbergsalat ikledd plastemballasje inn på kjøkkenet. Ikke når det finnes så mye godt rett utenfor døren.

– Plukker du noe selv til salaten, får du ikke bare en bedre salat, men også en historie til maten du serverer, forklarer Trond.

Nå kan vi endelig spise ute! Disse tipsene gjør måltidet enkelt og ukomplisert!

hundekjeks smaker søtt og er godt i sommerens salater og som pynt på kaker
© Jørgen Berg Pedersen

Vi rusler bortover grusveien med retning mot sjøen. Fra grøftekanten dufter brennelse og hundekjeks velkjent og vekker minner om somre helt tilbake til barndommen. Vi kommer plutselig på at det er mer til sommeren enn bading, småsko og fregner på nesa. En grønn og rik flora har bidratt med sitt for å gi oss det vi lengter mest etter året gjennom – den norske sommeren.

Luktene vi kjenner så godt, men kanskje ikke greier å navngi, er med på å gi oss forhåpninger om alt det gode årstiden vi har framfor oss skal bringe. Og mens noen begrenser seg til lukten av den norske floraen, vet andre å smake på den også. Og det er bra, mener Trond, at folk tør å smake. For alt er ikke giftig. Han tenker spesielt på hundekjeksen og dens beryktede slektning giftkjeksen. Selv om den er sjelden, har den allikevel klart å skremme folk fra å plukke den søte hundekjeksen som ser helt lik ut. Men Trond har et knep for å skille de to fra hverandre:

– Plukk av et blad og se rett på bladstilken du har brutt av. Har stilken et lite søkk og form som et hjerte er det hundekjeks og du kan trygt spise den, forklarer Trond som har kommet over giftkjeks kun én gang og det var i Botanisk hage på Tøyen.

vill-løk er også kjent som Norges gourmetløk og er enklere å finne enn ramsløken
© Jørgen Berg Pedersen

Trond er ikke den eneste som har blitt hekta på å sanking. Da filmen han la ut på nett om traktkantarell fikk over 70 000 visninger skjønte han for alvor hvor populært sanking har blitt.

– Ramsløken har vært veldig populær de siste årene, men den er vanskeligere å finne. Løkurten derimot finnes over hele byen og Tøyenparken er dekt med vill-løk, forteller han.

Vill-løk er også kjent som Norges gourmetløk. Den er best å sanke tidligst om våren da de lange gressaktige stråene ikke er like trevlete som senere i sesongen, tipser Trond.

Mjødurt kalles Nordens vanilje
© Linda Marie Krabberød/Plukk selv

For utrente øyne er veikanten dekt av markblomster og grønt ugress tett i tett, men for Trond står spesialitetene på rad og rekke, og det er vanskelig å holde øyekontakt med han.

– Jeg har faktisk fått tilsnakk fra kona om at jeg bare går og ser ned i veikanten, ler han. Så får han øye på en rød stilk dekt med bringebærlignende blad. Det er Mjødurten.

– Denne finnes overalt i hele Norge og smaker en blanding av honning, sitrus, mandel og vanilje, forteller han før han plukker av noen blader og ruller dem sammen i håndflaten.

Trekk den i litt vann med sitron og få en rosa saft som smaker godt og virker mot hodepine, forteller Trond. Planten er god å bruke i saft, is og desserter og kalles Nordens vanilje. Litt senere i sesongen får den en hvit blomst som kan knuses og brukes som vaniljepulver.

slik spise du brennelse rått
© Jørgen Berg Pedersen

På vei ut i grøftekanten stikker noe Trond på leggen. Det er brenneslen som sier hei! Trond tar tak på oversiden av bladet og stapper det i munnen som takk for sist! Her står han og spiser brennesle rått. Vi ser kanskje en smule forfjamset ut.

– Brennhårene er på undersiden av bladet. Når du bretter det sammen og de kommer i kontakt med saften, slutter de å brenne, forteller han.

Brenneslen er noe av det mest næringsgivende Trond vet om. Heng opp en bunt i vinduskarmen og knus den når det er tørr eller ha den rå i smoothien din.

almenøtter fra almetreet
© Linda Marie Krabberød/Plukk selv

Det er også fullt mulig å finne godsaker fra trærne når du er på tur. Tronds favoritt er almetreet som har lysegrønne bunter med almenøtter 14 dager om våren.

– Det er en god grønnsak til asiatisk wok og bobler i stekepannen, sier han.

Se filmen med våre 5 favoritter fra sanketuren med Trond:

Gule knopper på Russekål som smaker brokkoli
© Linda Marie Krabberød/Plukk selv

Kjemper du for å holde hagen din pen og ryddig i sommer, er det godt mulig du kommer til å treffe på den langstilkede Russekålen med gul blomst. Ta den med deg inn og gjør den til din venn. Knoppene smaker nemlig brokkoli!

Fjæresauløk smaker koriander
© Linda Marie Krabberød/Plukk selv

Vi nærmer oss stranden og stopper ved noen lange stilker med frø som vokser oppover. Rundt frøstilkene vokser det lange blader. Det er disse som er Fjæresauløken og smaker som fersk koriander.

Strandstjernen smaker østers
© Jørgen Berg Pedersen

Helt nede ved strandkanten på Bygdøy står bunter med Strandstjerner eller Strandasters om du vil.

– Dette har blitt en skikkelig it-plante i restaurantbransjen, forteller Trond.

– Du kan servere den helt rå eller dampe den til en fiskerett. Den smaker mineralsk og av sjø og salt. Akkurat som østers.

Strandkarse smaker sterkt som wasabi
© Jørgen Berg Pedersen

Ved stranden finner vi også Strandkarsen. Den har spisse saglignende blader og smaker sterkt. Vi tar en jafs og venter litt... og der stikker den sterkt i nesen, slik som Wasabi.

– Bruk den istedenfor pepperrot i potetmosen, tipser Trond.

Sisselrot smaker lakris
© Linda Marie Krabberød/Plukk selv

Like ved stranden klatrer Trond opp på en liten bergknaus og river opp en grønn stengel.

– Mangler du en sukett på tur, så har du denne, sier han. Det er sisselrot han holder opp.

– Rasp litt i den og la den oksidere så kommer den gode lakris-smaken frem. Han finner frem en plastpose med vått tørkepapir i som holder sisselroten fersk til han kommer hjem.

granskudd kan brukes i sommerens drinker
© Jørgen Berg Pedersen

Vi rusler videre mot skogen. Store grantrær byr på små lysegrønne knopper som smaker syrlig og av norsk natur. Disse kan du koke sirup på og ha i sommerens fresheste drink med gin, sodavann og is. Voilà!

Bunt med Gjøksyre
© Jørgen Berg Pedersen

I skogen dekker Gjøksyra små områder med sine hjerteformede blader. Den har tre blader og en rød stilk og er selve definisjonen på smaken av vår. Trond lærer oss hvordan vi plukker gjøksyra raskt.

– Ta bare en neve og se til at alle stilker er røde. Du kan spise alt på den og den er fin å ha til fisk, forteller han.

Kokk og entusiast for ville vekster
© Jørgen Berg Pedersen

På sanketur er det ikke så lett å få øyekontakt med sanke-entusiast Trond Svendgård som stort sett bare går og ser ned i grøfta. Vi foreviget han i et sjeldent øyeblikk – med blikket rett i kamera!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert!