Søylebord: Slik lager du det populære runde spisebordet

En av tidenes største spisebordstrender er det runde søylebordet. Men visste du at du faktisk kan lage det selv – og til og med på budsjett? Thomas og Nadja kastet seg ut i det, og resultatet er virkelig vakkert.

DIY søylebord spisebord
© @bygoghyg

Det runde søylebordet har blitt et populært valg i spisestuen, og det skjønner vi godt. Den runde bordplaten og den solide søylen skaper et vakkert og stilig uttrykk.

Det finnes flere forskjellige typer og design du kan kjøpe. Men har du noen gang tenkt over at du kan lage din egen versjon av spisebordet? Ja, det er faktisk mulig å lage det vakre søylebordet selv – og til og med til en overkommelig pris.

Thomas og Nadja er et ektepar fra Århus i Danmark, som for tiden jobber med et stort oppussingsprosjektet av en gammel murvilla fra 1947. De viser hele oppussingsprosjektet deres på Instagram-profilen @bygoghyg. Her kan du blant annet ta en titt på deres flotte nye DIY-bord.

Fra drøm til DIY-søylebord

Thomas og Nadja hadde sett søylebordene fylle Instagram-feeden deres, og ønsket seg en til sin nyoppussede kjeller, hvor de har laget en minileilighet, som de ønsker å leie ut på sikt.

De ønsket seg et bord som var skreddersydd slik at det passet perfekt til rommet, og siden Thomas er snekker, var det ganske opplagt for dem å kaste seg ut i prosjektet.

Vi har tatt en prat med paret om hvor man skal begynne hvis man vil kaste seg ut i det samme prosjektet som dem. Heldigvis trenger du ikke være snekker for å komme i gang med å lage dette kule DIY-søylebordet!

Vil du ha flere DIY-prosjekter?Slik lager du ditt eget rustikke plankebord

Rundt søylebord DIY
© @bygoghyg

Når du lager bordet selv, kan du sette et personlige preg på det og bestemme hvilken farge og størrelse som passer hjemmet ditt – i tillegg til at det kan være et mer budsjettvennlig alternativ.

Hos @bygoghyg hadde de mye restematerialer som de valgte å bruke til bordet, men du kan velge akkurat de materialene du vil – og har du litt rester av tre eller noe annet fint materiale liggende kan du kanskje bruke det til prosjektet ditt.

Dette trenger du for å lage ditt eget DIY søylebord

Listen her er basert på tingene Thomas og Nadja brukte til DIY-bordet, men noe kan variere hvis du for eksempel ønsker å lage bordplaten av et annet materiale.

Verktøy

 • Drill
 • Stikksag
 • Hammer - eller enda bedre en spikerpistol hvis du har en
 • Kappsag eller håndsag
 • Sandpapir
 • Stemmegaffel
 • Tommestokk
 • Fres og fresejern for å skjære sirkler og runde hjørner (kan leies fra jernvarehandel) - eller stikksag

Materialer

 • 1 massiv treplate, for eksempel kryssfiner eller MDF*, 120 cm x 240 cm x 30 mm - (ca. 690 kr)
 • Patentbånd - (ca. 33 kr)
 • 5 ordinære lekter på 80 cm - (ca. 55 kr)
 • 40 lister (lameller) på l 80 cm, b 1 cm x h 2 cm - (ca. 440 kr)
 • 4 flate braketter - (ca. 230 kr)
 • Sparkel - (ca. 83 kr)
 • Stoff til bekledning av søyle - (ca. 165 kr)
 • Tremaling - (ca. 207 kr)
 • Grunnmaling - (ca. 207 kr)
 • Gulvlakk (matt) - (ca. 193 kr)
 • Svart sekk - (ca. 14 kr)
 • Fryseposer - (ca. 14 kr)
 • Sand - (ca. 69 kr)
 • Skruer - (ca. 124 kr)
 • Skruer og spikere - (ca. 41 kr)

*Det kan være vanskelig å finne en kryssfinerplate med en tykkelse på 30 mm. Hvis du ikke finner riktig tykkelse, kan du lime sammen to tynnere plater med kraftig trelim. Parets var en rest av en bordplate.

BoligPluss sitt prisoverslag ved kjøp av alle materialer kommer på ca. 2.560 kr.

Slik lager du ditt eget DIY søylebord

STEG 1: Lag den runde bordplaten

 1. Start med å bestemme diameteren på bordplaten din, som deretter skal skjæres ut. Thomas og Nadja valgte en bordplate i tykk kryssfiner med en diameter på 1 meter.
 2. Marker midten av bordplaten med en blyant på begge sider av bordplaten.
 3. Fest et trestykke til midten av bordplaten med en skrue som du ikke skal skru helt inn, slik at pinnen kan rotere og fungere som en slags passer.
 4. Fest overfreseren i den andre enden av pinnen. Slik får du en presis sirkel og en skarp finish på kanten av bordplaten.

OBS Hvis du ikke får tak i en overfreser kan du enkelt skjære ut platen med en stikksag. Monter eventuelt et sirkelanslag på selve stikksagen, slik at du er sikker på at sirkelen blir så nøyaktig som mulig. Det krever imidlertid mye mer slipearbeid for å få kanten skarp og glatt etterpå.

SE OGSÅ 7 DIY sofabord du lager selv

Rundt søylebord DIY

STEG 2 Lag søylens skjelett

 1. På samme måte som med bordplaten må du nå skjære ut tre sirkler som skal utgjøre rammen. Disse er også laget av kryssfiner og kuttet i 30cm, 35cm og 40cm diametre for å gi bordets ramme en kjegleformet helling.
 2. De to sirklene på 30 og 35 cm skal begge kuttes med hull i midten, slik at det er plass til å montere lekter på innsiden og deretter senke sandsekker ned i rammen for å stabilisere den – tilbake til det senere. Disse hullene kan enkelt skjæres ut med en stikksag, da de indre sirklene ikke kan ses og derfor ikke trenger å være nøyaktige.

TIPS Hvis du ikke ønsker en kjegleformet ramme, kan du enkelt gjøre den rett i stedet. Dette gjør du ved å skjære alle sirklene i samme diameter.

Rundt spisebord DIY
© @bygoghyg
Rundt søylebord DIY
© @bygoghyg
Rundt spisebord DIY
© @bygoghyg

STEG 3 Montere søylefoten

Når de tre sirklene er klare, skal de settes sammen ved hjelp av de fire lektene.

40 cm sirkelen skal danne bunnen, 35 cm sirkelen skal danne midten og 30 cm sirkelen skal danne toppen.

Bestem hvor høyt bordet ditt skal være. Thomas og Nadja valgte en standardhøyde på 74 cm, og siden bordplaten deres hadde en tykkelse på 4 cm, måtte foten være 70 cm.

 1. Kutt lektene til riktig lengde.
 2. Merk av på lektene hvor sirklene skal monteres. Der midtsirkelen (den på 35 cm) skal monteres sager du ut og bruker stemmegaffelen til å hule ut og gi plass til sirkelen (se bildet under). Det samme gjøres på toppen av lektene.
 3. Nå monterer du rammen med skruene på undersiden av bunnplaten, på innsiden av lektene mot midtplaten og oppå topp-platen.
Rundt søylebord DIY
© @bygoghyg
Rundt spisebord DIY
© @bygoghyg

STEG 4 Gjør søylebenet klart

 1. Gjør rammen stiv ved å sette inn et stykke patenttape diagonalt på innsiden.
 2. For å stabilisere så mye som mulig kan du også montere pinner horisontalt under midtsirkelen mellom de vertikale lektene.
 3. Legg så en stor sekk midt på rammen slik at den er klar for sandsekker.
DIY spisebord
© @bygoghyg

STEG 5 Kle søylen

Nå skal rammen bekles. Thomas og Nadja har brukt vindfolie, men et vanlig stykke bomullsduk eller møbelstoff blir også fint.

 1. Bekle søylen med stoffet så stramt som mulig med en stiftepistol. Pass på at den sitter så tett som mulig slik at festingen av lameller blir lettere, men la likevel toppen stå åpen slik at sandsekker kan legges inne i rammen.
rundt søylebord DIY
© @bygoghyg
rundt søylebord DIY
© @bygoghyg

PSSST Vil du heller kjøpe deg et fint spisebord, kan du her se de 8 fineste runde spisebordene

STEG 6 Klargør lamellene til søylefoten

Nå skal du snart bekle rammen med lameller.

 1. Skjær listene slik at de er litt mer enn 70 cm – de skjæres i lengden til slutt.
 2. Når alle lister er kuttet kan du gi dem litt ekstra kjærlighet ved å pusse dem med sandpapir og evt. gjøre en liten avrunding med overfresen, på hjørnene som skal vende ut.
rundt søylebord DIY
© @bygoghyg
rundt søylebord DIY
© @bygoghyg
rundt søylebord DIY
© @bygoghyg

STEG 7 Grunn og mal lamellene

Når lamellene er klare skal de grunnes.

 1. Påfør lamellene litt maling på yttersiden og litt over baksiden. La det tørke.
 2. Du kan deretter male dem med tremaling i akkurat den fargen du liker. Gi dem to strøk.

TIPS Du kan også velge å kjøpe eikelister og la dem være som de er.

rundt søylebord DIY
© @bygoghyg
Spisebord DIY
© @bygoghyg

STEG 8 Klargjør bordplaten til DIY søylebordet

Mens du venter på at lamellene skal tørke, kan du klargjøre bordplaten. Avhengig av materialet du har valgt for bordplaten din, trenger du kanskje ikke gjøre noe mer med den. Ellers kan du gjøre som Thomas og Nadja og male det.

 1. Grunn bordplaten og la den tørke.
 2. Mal med valgt tremaling i to eller tre strøk, slik at det dekker nok.
 3. Etter dette gis bordplaten to strøk matt gulvlakk for å gjøre overflaten slitesterk.

TIPS Nadja anbefaler en matt gulvlakk som ikke kan ses. Hvis du foretrekker den skinnende looken, kan du velge en blank.

Spisebord DIY
© @bygoghyg

STEG 9 Montering av lamellene på søylen

Nå skal lamellene monteres på rammen.

 1. Monter listene øverst med spiker i en avstand på ca. 3 mm. Når du har alle lister på plass rundt den øvre delen av søylen, kan du montere dem nederst og til slutt i midten. På den måten er det lettere å gjøre noe om igjen hvis det skulle gå galt med avstandene.
 2. I bunnen skal listene ha en avstand på ca 12 mm.

TIPS Hvis du har valgt å lage et bord med andre mål, kan det være lurt å starte med å montere fire lister med samme posisjon som 3, 6, 9 og 12 på en skive. Nå er sirkelen delt inn i fire like deler. Monter et passende antall lister mellom to av de først monterte listene, slik du synes det ser pent ut. Gjenta dette så på de tre gjenværende tomme områdene mellom de først monterte listene. Nå har du fått et fint og jevnt uttrykk.

TIPS For å unngå at lamellene sprekker kan det være lurt å bore små hull med et tynt bor før du spikrer dem fast.

Spisebord DIY
© @bygoghyg

STEG 10 Siste finish på lamellene

Når lamellene er spikret på, skal hullene sparkles.

 1. La sparkelen tørke og slip forsiktig slik at du er klar til å male den hvite sparkelen.
 2. Sag av toppen av listene slik at de nå går i ett med den indre treringen på rammen.
Spisebord DIY
© @bygoghyg
Spisebord DIY
© @bygoghyg

STEG 11 Monter beslag og fyll søylen

 1. Fyll fryseposer med sand, knyt en knute og senk dem ned i rammen. Gjør gjerne dette der den skal stå – det blir tungt!
 2. Monter nå de fire brakettene på toppen av rammen. Bordplaten skal festes her.
Rundt søylebord DIY
© @bygoghyg
Rundt søylebord DIY
© @bygoghyg

STEG 12 Monter bordplaten og fullfør DIY-spisebordet

Siste trinn er selvsagt bordplaten, som skal monteres med skruer på de fire brakettene.

Voila – ett helt nytt spisebord er klart til bruk!

Rundt søylebord DIY
© @bygoghyg
Rundt søylebord DIY
© @bygoghyg