Lag ditt eget rustikke spisebord

Denne ukens DIY er et rustikk plankebord til stuen. Se vår guide, som gjør det mulig for alle å få et flott og hjemmelaget plankebord til hjemmet.

høvle planker
© Julie-Elsebeth Johannesen

Dette skal du bruke

-Planker til bordplaten - her er det mange ulike muligheter. Hvis du har noen gamle planker fra en terrasse eller lignende kan disse godt brukes. Jeg kjøpte en lang planke i tre i den lokale trelasthandleren og fikk dem til å dele den i tre planker med lengde på 160 cm og bredde på 30 cm.

-En pusser og sandpapir

-Rustik benkeplate olje Drivtømmergrå fra Junckers og en pensel

-En boremaskin og skruer

-To små bjelker til å holde de tre plankene sammen under bordet

-Bordben etter eget ønske - her er det brukt et sett fra ikea til en femtilapp per stykk.

kvinne høvler planke
© Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Sliping av plankene

Det største arbeidet med et hjemmelaget bord er slipingen. Jeg kjøpte planker som absolutt ikke var tiltenkt bordplater. Derfor skulle det slipes en hel del for å oppnå et glatt resultat. Alle sider slipes grundig med pusseren og endene avrundes fint på samme måte.

Les også: 7 flotte hyller du greier å lage selv

oljing av planke
© Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Slip litt mer

Ja, gi plankene en ekstra runde. Det vil ikke lønne seg å hoppe over slipingen, da den er avgjørende for at benkeplate oljen fordeler seg fint. Er også en fordel at man kan sitte ved bordet uten at nylonstrømpene løper løpsk.

kvinne oljer bord
© Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Behandling av bordplaten

For å oppnå en rå look brukte jeg en rustikk benkeplate olje i fargen “Drivtømmer grå”. Jeg ga den to strøk og lot oljen tørke i 16 timer mellom hvert lag. Oljen vil fordele seg flott etter årene i treet og får et ungt treverk til å ligne gammel drivtømmer. Når oljen er tørket i mange timer kan man tørke av overflødig olje med en tørr klut.

diy plankebord
© Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Skru plankene sammen til en bordplate

Man setter plankene sammen ved å skru en liten bjelke på tvers av de tre. Husk at ungt tre endrer seg i takt med at det tørker. Dermed vil bordplatene endre seg og gi litt etter, med mindre du har tålmodighet til å ha treet stående i et par måneder før du starter.

ferdig plankebord
© Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Det ferdige plankebordet

Her står bordet helt ferdig både i verkstedet på landet og i stuen i København, hvor det nå skal bo.

Vi valgte å la bordplaten være løs på bordbenene. Det gjør det lettere å transportere bordet og gjør det mulig å skubbe benene lengre inn under bordet, dersom det skal sitte noen ved bordendene.

Jeg kunne låne både pusser, boremaskin og hadde den rustikke benkeplate oljen stående fra et tidligere DIY-prosjekt. Derfor kom bordet til å koste kun 350 kr for plankene og bordbenene - også naturligvis litt arbeid.

Lykke til!