10 møbler du kan oppgradere (eller lage selv) med rotting

Rotting har aldri vært mer populært! Visste du at det er enkelt å oppgradere møbler med det fine materialet selv?

© Ikea

Teknikken med å flette i et åttekantet mønster på stolseter stammer helt tilbake til 1600-tallet. Fletteteknikken vant frem som følge av lang holdbarhet og ved å vise seg å være nokså slitesterkt.

Kanskje er det nettopp derfor materialet nå har fått en renessanse - det forener det estetiske og det praktiske.

Rotting - også kalt fransk flettverk - ser man for øyeblikket på alt fra skapdører til benker.

Tidligere ble rotting flettet direkte på selve møbelet, men i dag kan rotting også kjøpes på rull. Dette gjør det betydelig lettere når man vil oppgradere eller lage et møbel med det ettertraktede materialet.

Det finnes nesten uendelige muligheter for DIY med rotting - både når det kommer til IKEA-hacks og gjør-det-selv prosjekter.

Her får du våre absolutte favoritter.

Klesskap med DIY-dører i rotting

Det er ganske imponerende hva som kan trylles fram av et enkelt laminatskap. Her har Olivia erstattet de vanlige skapdørene med rotting. Det hele på en overkommelig måte, både med hensyn til budsjett og snekkerferdigheter. Det mest avanserte verktøyet du trenger til dette prosjektet er en stikk- eller sirkelsag.

Hjemmelaget magasinholder med rotting

Denne kreasjonen er laget helt fra bunnen, men er ikke så avansert som det umiddelbart kan se ut til.

Hvordan man går fram og hva man trenger for å lage sin egen holder kan ses ved å klikke på bildet, og deretter klikke seg videre fra Pinterest til blogginnlegget. Ikke bli skremt av at oppskriften står på tysk - bildene viser hva skal man gjøre og målene er angitt i tall - så oppskriften er i høyeste grad gjennomførbar.

Ikea-sofabord med rotting

Dette sofabordet er oppgradert med rotting både på hylle og bordplate, og resultat er et stilig nattbord.

Les også: De beste IKEA-hackene

Lampe med rotting

Selv om ikke akkurat denne spesifikke lampen er et DIY-prosjekt, kan den enkelt kopieres og dermed skapes om til et DIY-prosjekt. Ved å bruke syringer til å spenne rottingen sammen skapes rottingskjermen. Denne festes sammen med små rundstokker.

Se en guide til hvordan man bruker syringer til å spenne rotting her.

Ikeas Ivar-skap oppgradert til et vakkert art deco-møbel

Gjennom de siste årene har vi sett utallige oppgraderinger av IKEAs populære Ivar-skap, og opptil flere av dem med rotting. Dette er dog den fineste vi har sett - skapet er faktisk ikke til å kjenne igjen!

Om du leter etter en moderne, stilfull tolkning av et art deco-møbel til budsjettpris, er det verdt å forsøke seg på denne oppgraderingen.

Radiatorskjuler med rotting

Gjem den stygge varmeovnen bak rotting! Dette er en noenlunde overkommelig måte å sørge for at varmeovnene ikke stikker av med oppmerksomheten, og ødelegger for resten av innredningen.

Moderne pendel med rotting

Er det første gang du kaster deg ut i prosjekt med rotting, kan dette prosjektet være en fin introduksjon. Lampen er laget av en relativt enkel flettekonstruksjon som får selskap av en kjøpt lampeskjerm (snudd på hodet). Det endelige resultatet gir et særdeles stilig uttrykk. Suksessraten for dette prosjektet er relativt høyt, som gjør at du kanskje blir inspirert til et enda vanskeligere prosjekt?

Ikea-kommode med rotting

Det er naturligvis ikke kun skapdører som kan få en oppdatering med rotting, men også skuffefronter. Her er det IKEAs "Hemnes"-kommode som har fått en makeover hvor skuffefrontene i tre er erstattet med rotting. De grove kantene har deretter blitt pyntet med lister som har blitt sparklet og malt.

Les også: 10 fine kommoder

Oppslagstavle av rotting

Oppslagstavler er ofte kledd i stoff, men du kan lage din egen enda kulere variant med... ja, du gjettet riktig: rotting! Dette er kanskje det enkleste prosjektet på listen.

Det eneste du skal gjøre er å klippe ut et stykke rotting, smøre lim på kantene til en ramme og legge fletten på under press, mens den tørker og heretter klippe til kanten. Enkelt!

Så.. Hvilket prosjekt vil du prøve deg på?