Ny DIY-trend tar garnelskere med storm
Vi viser deg den nyeste DIY-trenden som både er enkel å få til (selv for nybegynnere!), og som du kan oppnå de vakreste resultater med.
Ok, en liten overdrivelse fra vår side. Helt ny er den ikke.
Man kunne se den overalt på 70-tallet, før den forsvant litt bort. Nå er den tilbake igjen, og for tiden opplever "punch needling" en aldri så liten renessanse hos DIY-entusiastene.
Man kunne se tendensen allerede i 2018, hvor flere amerikanske medier begynte å melde om en økende interesse for metoden.
Og vi forstår godt hypen!
Hva er needle punch, og hvordan gjør man det?
Needle punch - som vi enda ikke har funnet et passende ord eller uttrykk for på norsk - er en form for broderi. Metoden krever en spesiell nål med skaft, hvor man fører broderitråden gjennom nålspissen, og hele veien gjennom skaftet.
Når du broderer stikker du spissen gjennom det utspilte stoffet, og trekker spissen tilbake igjen.
Slik dannes en løkke på baksiden av stoffet, og du kan nå føre tråden videre til neste punkt, og stikke igjen for å feste tråden der.
Det er med andre ord en veldig enkel måte å brodere på, hvor man slipper å føre tråden tilbake igjen for å så treffe et bestemt sted når man skal få tråden fra vrangsiden tilbake til forsiden.
Borderimetoden gir relativt glatt utrykk på forsiden, og et mer fluffy uttrykk på baksiden. Det finnes derfor uendelige muligheter for variasjon, både i form av teksturer og uttrykk, alt avhengig av hvor dypt du stikker, og hvilken vei du velger å vende stoffet.
Når verket er ferdig kan du feste baksiden med lakklim eller en egnet teip.
Ideer til ting du kan lage med "needle punch"
På 70-tallet var metoden en yndet disiplin når man skulle lage veggtepper, og du har kanskje kommet over noe lignende i klesbutikker den siste tiden? I dag brukes metoden blant annet til lapper på klær - f.eks som initialer på overdeler.
Punch needling - eller needle punch om du vil - begrenser seg seg ikke bare til klær og veggtepper, men kan også brukes på puter, til å lage badematter, kunst og mye mere. Under viser vi deg noen av våre favoritter.