De beste vertinnetipsene til festen
Det er tid for festligheter. Deilig mat, fine dekorasjoner og lave skuldre sikrer stemningen. Her får du de beste tipsene fra to bloggere som kan fest!
Klart for nyttårsfest!
Det er den tiden på året, der mange kalendere er tettpakkede med selskap, fester og moro. Skikkelig gøy!
Men det kan være stressende å skulle holde et stort selskap, derfor har vi snakket med Anette Willemine Solheim og Monica Csango, som begge har ekspertise på området!
Få deres beste tips!

Anette Willemines vertinnetips
Anette Willemine Solheim driver interiørbloggen «Anettewillemine».
Hun har mange års yrkeserfaring innen interiør og design, og er glad i kunst, kultur, litteratur, mat og reiser. Her får du hennes beste tips til festen:
Varm velkomst
Tenn gjerne en lykt eller to ved inngangspartiet. Sammen med litt fersk granbar er dette en enkel og stemningsskapende velkomst for gjestene.
Forfriskende festdrikk
Gå for en blodappelsin-granité bestående av blodappelsin, grappa og vanilje. Serveres i slushkonsistens i pene martiniglass. Absolutt verdt å servere på årets siste dag!
Superenkel dessert
Legg en hel moden, romtemperert brie eller camembert på et fat. Hell over lavendelhonning og pynt med salvieblader og delt, fersk fiken. Server med kjeks, bruschetta og en god rødvin. Superenkelt og fantastisk godt!

Fine bordkort
Alternativt bordkort
Putt gode konfektsjokolader eller karameller i små cellofanposer, for eksempel fra Søstrene Grene. Snurp sammen på toppen, fest et lite bordkort på et silkebånd som knytes rundt posen, og plasser den på tallerkenen eller ved siden av glasset. Du kan også bruke favorittblomsten din og feste bordkortet rundt stilken. Morsomt og dekorativt!
På bildet: Bruk fantasien og lag morsomme og annerledes bordkort. Du kan for eksempel lime et navnekort på en lysholder som plasseres på hver kuvert. Detaljene her er fra Tine K Home.

Pen bordpynt
På bildet: En enkel måte å pynte bordet på er å bruke masse juletrepynt i samme fargeskala. Alt fra Ferm Living.

Ikke glem stearinlysene!
Lys levende
Bruk levende lys, gjerne i ulike høyder og former, men i lik farge for å skape et rolig uttrykk. Hvitt er nøytralt til all borddekking. Selv om det kan være deilig med duftlys, så styr unna for mange om gangen. Det skal bare være et hint av nydelig duft, så gå for god kvalitet.
På bildet: Levende lys er et must til festbordet! Miks mellom ulike størrelser og former. Ønsker du et klassisk bord, hold lysene i samme farge. Er du ute etter et mer lekent uttrykk – miks farger! Alt fra Bloomingville.

Lekker kuvert
Glamorøse bordbrikker
Vil du gå for full glamour til årets siste oppdekning? Lag kuvertbrikker av et glitrende innpakningspapir eller et lekkert tapet med høy glamfaktor! Følg opp med bordpynt som matcher den sofistikerte stilen, for eksempel i gull- og sølvfarger.
På bildet: Legg en liten kvist med granbar på tallerkenen. Det pynter opp og lukter nydelig. Serviset og detaljene er fra House Doctor.

Som på restaurant
Gjør som på restaurant og dekk opp med ulikt bestikk til de ulike rettene. Dette er fra Nordal.

Bord, dekk deg!
Ferdig dekket
Minimalistisk med svart og hvitt eller glamorøst med gull og glitter? Planlegg et morsomt tema – og dekk bordet dagen før festen. Det fjerner det unødvendige stresset som kan oppstå dersom du har planlagt for dårlig eller for sent. Ved å være godt forberedt kan du nyte stunden med gjestene.
På bildet: Ikke vær redd for å bruke fantasien når du dekker festbordet. Overrask gjerne med annerledes pynt, som her med store papirkuler og frisk lavendel, alt fra House Doctor.

Bruk det du har
Miks dine fineste krukker og vaser, og fyll dem med greiner og favorittpynten din. Disse er fra Nordal.

Monicas magiske festtips
Monica Csango er journalist og kokebokforfatter og skriver en av Norges mest kjente matblogger, «Monicacsango». Hun er også kjent som dommer i tv-programmet Kakekrigen. Her en hennes beste tips til festen:
Den perfekte drink
Jeg serverer kun prosecco og champagne som velkomstdrink. Men til nød er en Kir Royal digg! Da tar du 1 spiseskje solbærlikør i hvert glass (sjekk polets utvalg), fyller opp med musserende og vips har du verdens beste aperitiff!
Vær proaktiv
Jeg lager ikke mat som tar lang tid eller som ikke kan lages på forhånd. Noen dager før festen sender jeg gjestene en tekstmelding og hører om det er noe de ikke tåler eller ikke spiser. Så lager jeg handleliste og handler inn dagen før. Jeg serverer ofte en gryte som hovedrett. Fordelen er at den kan lages kvelden før, mens jeg tar et glass champagne og gleder meg til festen.

Dekke på
Mikset servise
Da jeg skulle style kokeboken min, hadde jeg behov for enorme mengder dekketøy. Jeg trålet bruktbutikker og gjorde noen fantastiske funn. Tallerkener med gullkant og vakre trykk, gamle glass og bestikk. Nå bruker jeg det gjerne når jeg har gjester, og blander ofte forskjellige tallerkener. En billig investering! Jeg liker tanken på den gode maten og stemningen som har vært skapt over og på tallerkenene før meg.
På bildet: Bland gjerne forskjellige kopper, kar og bestikk for et morsomt og personlig bord. Alt fra Tine K Home.

Vakker dekor og god drikke
Blomster og barskap
Jeg liker å bruke det som er for hånden, gjerne hentet fra naturen. Vakre greiner fra trær puttet i en kul vase kan være fint, stilkblomster er et must og jeg har en svakhet for roser. Dessuten sørger jeg for et raust hjerte og et barskap fullt av sprudlende drikke. Da er mye løst.
På bildet: Holder du deg til én farge, kan det være fint å bruke ulike former og størrelser på pynten for å skape liv, som her med produkter fra Nordal.

Lys opp!
Så enkelt kan det gjøres! Fyll vinduskarmen med lysestaker for perfekt stemning. Disse er fra Ferm Living.
