6 IKEA-møbler du enkelt kan oppgradere

Å oppgradere IKEA-møbler er en smart måte å få "nye" møbler til en billig penge. Har du de fra før er det jo til og med gjenbruk! Du kjenner sikkert til oppgraderingene man kan gjøre med skapene "Ivar", men kjenner du til disse?

Ikea hack Billy
© IKEA

"BILLY"-bokhylle

Med tiden har Billy-hyllen blitt en real klassiker i Ikeas brede sortiment, og feirer i år intet mindre enn 40-årsjubileum.

Billy ble designet i 1979, og er designet som den ultimate bokhyllen. I dag hvor vi stadig mer leser på skjerm er hyllen så mye mer enn en bokhylle.

Idé 1

Billyhyllene har et kjempepotensiale dersom du drømmer om en innebygget hylle/bokhylle! Kjøp det antallet hyller som trengs for å fylle ut veggen du har sett deg ut, og lukk igjen gapene til loft og vegger med planker eller lister som du sparkler og maler.

Idé 2

Oppgrader reolen med noen fronter. Disse kan kjøpes på IKEA, men istedet for å gå for noen standarddører, så oppgrader dem med maling og fransk flett. For å lage dører med fransk flett, kan du bruke Oxberg-frontene og fjerne treet inne i rammen. Her monterer du så fransk flett, som man kan kjøpe på rull.

Du finder en særdeles utførlig og enkel guide her.

Ikea hack Duktig Seng
© IKEA

"Duktig"-dukkeseng

Akkurat som lekekjøkkenet i samme serie skulle man nærmest tro at Ikea hadde designet dukkekjøkkenet ut fra tanken om at folk skal sette sitt personlige preg på den.

Idé 1

For eksempel skriker de nærmest etter en runde med malekosten. På bildet under er det også pyntet med knopper på stolpene og et trerelieff på sengegavlen, som gjør uttrykket både romantisk og nostalgisk.

Idé 2

Du kan også bygge sengene sammen, og lage en køyeseng! Når det gjelder uttrykk og fargevalg kan dette gjøres i ørten forskjellige variasjoner - som gir mange muligheter. Man kan også bruke det som en katteseng.

"Regolit"-rispapirlampe

Rispapirlampene opplever en rensessanse i disse dager. Synes du det fargeløse uttrykket kan bli hakket for spartansk for din smak, er det mange muligheter for å gi dem en visuell oppdatering på en enkel måte uten særlig stor innsats.

Idé 1

Mal lampene i en fint mønster som du lager av prikker. Det enkle er ofte det beste!

Idé 2

Rispapirlampene er også enkle å forvandle til fantasifulle vesener til barnerommet, slik det er gjort under. Her har den ellers gjennomsnittlige lampen blitt forvandlet til en eventyrlig enhjørning - men det kan like gjerne være en luftballong eller kanskje en fotball. Det er kun dine kreative evner som setter grenser.

Ikea hack Stockholm 2017
© IKEA

"Stockholm 2017"-sofabord

Det populære sofabordet som er nært beslektet med skapet med samme navn - og materiale - har blitt en nyklassiker. Men det fine designet kan bli enda finere når du setter ditt personlige preg på det.

Idé 1

Utstyr benken med en lekker lærmatte - dette gjør den enda mer rustikk og velegnet for eksempel som benk i entreen.

Idé 2

Du kan også male beinene og hjørnene (det som ikke er dekket av flett). For eksempel kan den males i en fin og glansfull rødfarge som gir et kult og kunstnerisk uttrykk. Dette forandrer en ellers standards benk til et skikkelig "statement"-piece. Om du gjør dette må du være påpasselig med å dekke flettet ordentlig til, slik at du ikke ødelegger det med maling.

Ikea Hack Lack bord
© IKEA

"Lack"-sofabord

Lack har vært en del av sortimentet på Ikea så lenge at det har blitt en evergreen. Til tross for at Ikea selv lager dem i en rekke spreke farger, krever Lack noe ekstra om de skal bli virkelig kule.

Idé 1

En av måtene man kan transformere laminatbordet på er å gjøre det om til et stilig flisebord. Det krever en heftgrunner, fugemasse og fliser som passer til målene på bordet.

Idé 2

Du kan også oppgradere Lack-bordet med speil! Lag en reflekterende kube av et ellers tradisjonelt bord, som du kan bruke som sofabord eller sidebord. Det er en forholdsvis enkel prosess som ikke koster all verden - men det er naturligvis dyrere enn hundringsen du må ut med for selve Lack-bordet.

Ikea Hack Vittsjö
© IKEA

"Vittsjö"-serien

De færreste av oss har en smed i oss, og derfor er den minimalistiske serien med møbler av stål og glass et undervurderet fundament for DIY-prosjekter med strålende resultat.

Idé 1

Bruk enten TV-benken (vist ovenfor) eller det ene av sofabordene i settebord-settet (vist nedenfor) til å lage din egen benk, som du for eksempel kan bruke i gangen eller fotenden av sengen.

Se også hvordan du kan oppgradere Pax-garderoben og IKEA-kjøkkenet ditt.