Fra barndomshjem til stilfull leilighet
I barndomshjemmet har Jonas og kona Jennifer skapt et felles hjem for seg og sønnen Theo. Leiligheten er fylt med klassiske møbler, kule DIY-prosjekter og enkelt design, og har et svært misunnelsesverdig kjøkken.
Renovert herskapsleilighet
For Jonas og Jennifer Glarsing-Momberg er hjemmet et fristed fra resten av verden.
Jonas har bodd i den 164 kvadratmeter store herskapsleiligheten på Frederiksberg nesten hele livet. Foreldrene hans kjøpte leiligheten i 1985, og da faren gikk bort i 2003 arvet Jonas og broren barndomshjemmet. Ti år senere kjøpte Jonas og Jennifer ut broren, og startet å renovere og innrede leiligheten slik at det ble deres egen, akkurat slik de ville ha den.
– Mange av møblene er ting vi har forelsket oss i i årenes løp. Vi vil heller spare og kjøpe akkurat det vi vil ha, fremfor å kjøpe noe som bare er helt greit, forteller Jonas.
– Det er særlig Jennifer som har en lidenskap for møbler. Hun har utrolig god smak og en fantastisk evne til å sette sammen møbler, lamper, kunst og farger, sier han.
Både funksjonalitet og estetikk står sentralt i innredningsfilosofien til Jennifer og Jonas. Mens hun er den som setter sammen interiørdetaljene, bygger han gjerne møblene de ikke klarer å finne i butikken.
Stilrent tre
Et utvalgt materiale går igjen i den stilrene leiligheten: Både Jonas og Jennifer elsker treverk, noe som er lett å se i møblene de har innredet hjemmet sitt med.
– Tre er et levende materiale. Det er ikke så glatt og striglet. For eksempel er skjenken i stuen lagd i eik der man tydelig ser kvistene. Det er ikke så vanlig, men nettopp kvistene gjør at man ser at materialet er levende, og det gir møbelet er unikt og vakkert mønster, sier Jonas.
Den vakre kjøkkeninnredningen er skreddersydd av en møbelsnekker. Armaturene er fra Vola og Cooker, vasken kommer fra Blanco. Messingdetaljer gir trekjøkkenet en elegant touch.
Kjøkkenet er det viktigste rommet
Jennifer er kokk, og både hun og Jonas har jobbet i restaurantbransjen mange år. Da er det ikke så rart at kjøkkenet betyr ekstra mye for dem.
– Kjøkkenet er helt klart det viktigste rommet i leiligheten. Det er omdreiningspunktet i hverdagen vår. Vi er begge opptatt av detaljer, at ting fungerer og er funksjonelle, særlig på kjøkkenet, forteller Jonas.
– Vi tilbringer mye tid på kjøkkenet, så det skal være et godt rom både å være i og å jobbe i.
Jennifer & Jonas’ beste tips til et funksjonelt kjøkken
1. Vurder høyden på kjøkkenbenken. Standardhøyden er ofte litt lav, og det gir en ugunstig arbeidsstilling. Vår benk er 93 cm høy, det er noe høyere enn normalt.
2. Skap ekstra plass. Eksempelvis er benkeplaten vår litt dypere enn det som er vanlig, det gir oss mer plass til å lage mat.
3. Velg funksjonelle materialer. Vi har valgt en benkeplate i betong, det gjør at vi slipper å tenke på hvor vi setter fra oss varme kjeler og panner.
4. Velg skuffer i stedet for skap. Det gir et bedre overblikk, og det er lettere å få tak i de tingene du trenger.
5. Ha en separat søppelbøtte til restavfall. Det er mer hygienisk enn dem som er lukket inne i et skap.
6. Sørg for at tingene er i nærheten av bruksområdene sine. Oppbevar for eksempel kjeler i nærheten av ovnen, og plasser oppvaskmaskinen rett ved vasken
DIY, design og funksjonelle løsninger
Jennifer og Jonas har selv lagd kjøkkenbordet av et understell fra Ikea og en marmorplate de fikk kjøpt billig. Den markante taklampen heter Saucer, og ble designet av George Nelson på 50-tallet.
En praktisk, åpen og røff hylle gjør det enkelt å finne frem det mest brukte kjøkkenutstyret.
Bygg egne møbler
Paret er opptatt av at funksjonalitet og estetikk skal møtes på en optimal måte, noe som har gjort at Jonas har bygd flere av møblene selv for å få det helt rette uttrykket. Det gjelder også møblene til sønnen Theo.
– Jeg har alltid være glad i å jobbe med tre og bygge ting med mine egne hender. Så da vi ikke klarte å finne det helt riktige bordet til Theos rom, kom jeg frem til at det kunne jeg da bygge selv! Og det gir meg selvsagt en helt egen drive og inspirasjon å lage noe til Theo, sier han.
- Det er viktig at barnemøbler tåler røff bruk og fungerer godt i lek, men de skal også være fine og estetiske. Jeg synes at Theos bord også kan brukes som noe annet enn lekebord, det kunne også gjort seg godt som sofabord.
Lys og lekker stue
Lyset strømmer inn i stuen og fremhever stukkaturer og det fantastiske, gamle listverket. Det flotte plankebordet er lagd av en møbelsnekker, og er omgitt av Wegners klassiske Y-stoler. Lampen over bordet er av Ingo Maurer, og lysestaken er fra Fritz Hansen.
Tips! Velg et materiale du er glad i, for eksempel tre, og la det gå igjen i alle rom. Dette skaper sammenheng i innredningen.
Jennifers beste innredningstips
– Sats på klassiske møbler, men de kan godt være litt spesielle slik at uttrykket ikke blir for konservativt. Belysning er også viktig, og jeg er glad i lamper som skiller seg ut. Velger du flere små lamper fremstor en stor skaper du en koseligere stemning.
Bilder i innredningen
På endeveggen i spisestuen henger et månebilde av Anne Nowak.
Tips!
Sett noen vakre, gamle rammer tett sammen på gulvet. Det blir nesten som en kunstinstallasjon
Lekker stue
Jennifer og Jonas ønsket å fremheve det vakre taket i stuen, og valgte derfor en enkel innredning med få farger og stramme møbler. Sofaen er fra Bolia, gulvlampen fra Santa & Cole og skjenken er lagd av en møbelsnekker. Bildet er av Anne Nowak.
Les også: 19 stilige sofabord
Tips! Sett sammen fine lysestaker og en vase til et lite stilleben på sofabordet.
Skrivebord med fine detaljer
En stilig og praktisk arbeidsplass utnytter plassen bak døren fullt ut.
Små, blå og grønne glimt går igjen overalt i leiligheten, også på skuffene i Finn Juhl-skrivebordet.
Seng fra Hästens
Soverommet er enkelt innredet i forskjellige hvite nyanser. Sengen kommer fra Hästens.
Som de så fint selv sier: “Vi vil heller spare og kjøpe akkurat det vi vil ha, fremfor bare å kjøpe noe som er helt greit”.
Les også: 10 himmelske soverom