"Jeg hadde ikke i min villeste fantasi forestilt meg hva den kunne bli til"

Da Malene og Jeppe gikk løs på den store, nyinnkjøpte leiligheten sin, visste de at den skulle fylles med farger. Men det ble også en del blod, svette og tårer … Etter tre og et halvt år med beinhard jobbing er hjemmet deres ferdig, og alle de ni rommene er fylt med forskjellige farger.

oppussing leilighet
Malene Bækgaard
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

HER BOR Malene (35), Jeppe (33), Hugo (5), Sonja (3) og Pelle (9 måneder).

HVOR I en 200 kvadratmeter stor leilighet på Vesterbro i København. Eiendommen ble bygd på starten av 1900-tallet.

FØLG MALENE @londogmussehuset.

Hjemmelaget plankebord
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Malene Bækgaard og Jeppe Lond følte nesten at de vant i Lotto da den 200 kvadratmeter store leiligheten ble deres. Paret hadde egentlig lagt planene om en større bolig på is og slått seg til ro med at familien på tre skulle bo i toromsleiligheten sin på ubestemt tid.

– Så ble denne fantastiske leiligheten i boligbyggelaget vi er medlemmer i lagt ut for salg, og det viste seg at vi sto øverst på ventelisten, sier Malene.

Både Jeppe og Malene forelsket seg hodestups i leiligheten. Jeppe er tømrer, men selv han ble såpass «blind» at han tonet ned renoveringsjobben til et minimum. Paret hadde nemlig akkurat pusset opp den eksisterende leiligheten sin, og var ikke så veldig lystne på å gå løs på en ny runde.

– Den forrige eieren hadde bodd her i 27 år uten å gjøre noen utbedringer, så leiligheten trengte virkelig en omfattende renovering. Det kunne selv jeg se, selv om Jeppe prøvde å pakke det inn – men jeg var jo også med på den innpakkingen, ler Malene.

De valgte å se bort fra den store jobben og kun fokusere på boligens potensiale.

– Leiligheten var så flott med den kjempestore spisestuen og et kjøkken med et originalt, lite anretningsrom. Dessverre måtte vi droppe det siste da vi etterhvert startet på oppussingen, men hele leiligheten var full av sånne fine, gamle detaljer, forteller Malene.

I tillegg fulgte historien om at hele oppgangen tidligere hadde vært presteboliger for kirkene i området.

– Vi elsker den historien! Tenk på alle de møtene som har blitt holdt her, og at rommet til barna våre en gang var værelset til stuepiken – det er utrolig gøy, sier Malene.

Fra enkel makeover til totalrenovering

Etterhvert som renoveringen skred frem, vokste også prosjektet i omfang.

– Jeppe sa at når vi likevel skulle legge nytt elektrisk anlegg, kunne vi like godt frese det inn i veggen. Og når tapetet skulle ned, kunne vi jo fjerne gipsplatene i taket i samme slengen. Og mens vi var i gang, kunne vi jo også bare slipe gulvene, minnes Malene.

Og slik ble den «minimale oppussingsjobben» til en krevende totalrenovering.

– Vi startet da Hugo var halvannet. I dag er han fem, og først nå ser vi slutten på det hele, bortsett fra noen gulvlister og litt finish hist og her, smiler Malene.

Og det å bo midt oppi en langvarig renovering med fulltidsjobber og en familie som har vokst fra tre til fem, har vært det tøffeste med hele prosessen.

– De første månedene bodde vi bare i det innerste av rommene, mens det var byggestøv og kaos overalt ellers, og vi hadde en gutt på halvannet år som føk rundt – det var ganske heftig!

Det morsomste har vært å bygge opp leiligheten med respekt for dens historie, og å samarbeide så tett og gjøre veldig mye selv.

– Vi har ikke hatt noen fastspikret plan, men har tatt det rom for rom, detalj for detalj og farge for farge. Vi var helt enige om at leiligheten skulle ha mye farge, og det er nok den viktigste delen av innredningsfilosofien vår. Farger får oss ganske enkelt i godt humør, sier Malene.

PÅ BILDET Malene og Jeppes hjem er fylt med fine pasteller. Jeppe har selv lagd bordplaten til spisebordet, mens Malenes far har sveiset understellet. Spisebordstolene er Wegners klassiske Y-stoler, Murano-pendelen er vintage og vasen er fra Hay.

Vegghengt vitrineskap
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Det lille vitrineskapet er kjøpt brukt og malt, og den røde Carimate-stolen er et vintagefunn. Magasinholderen er fra Hübsch og plakaten fra Galerie Maeght.

VEGGFARGE Frozen fra Sadolin.

Spisestue alkove
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Malenes favorittrom

– Jeg elsker spisestuen vår! Den er så koselig og fin – og så er den veldig romslig! Som regel ender påskelunsjer og andre større sammenkomster opp hos oss, og vi føler oss veldig privilegerte som har plass nok til å invitere så mange gjester.

Kjøkken messing grep
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Kjøkken-makeover

Kjøkkenet var det mest krevende rommet under renoveringen. Se den fantastiske forvandlingen!

PÅ BILDET Nisjen i kjøkkeninnredningen fungerer som en liten kaffestasjon. Innredningen er fra Invita og grepene fra H. Skjalm P., mens den blå kurven er fra Roger Orfevre og vasen fra Søstrene Grene.

Før

Leiligheten hadde et lite anretningsrom knyttet til kjøkkenet. Planen var å beholde det, men det lot seg ikke kombinere med resten av ønskene familien hadde.

Etter

I stedet slo Malene og Jeppe anretningsrommet og kjøkkenet sammen, noe som blant annet ga dem plass til en lang benk med et par sitteplasser på den ene siden.

IDÉ Har du ikke plass til et stort allrom med kjøkken og spiseplass i ett? Gjør som Malene og Jeppe, og lag et par sitteplasser ved kjøkkenøya. Her kan barna gjøre lekser eller tegne mens dere lager mat, eller middagsgjestene kan få et glass vin og litt snacks før dere går til bords.

Før

De tidligere eierne hadde ikke gjort mye med leiligheten, og kjøkkenet trengte virkelig en oppgradering. Rommet var også mye mørkere enn det Malene og Jeppe ønsket seg.

Etter

Paret gjorde litt av et funn da de flyttet det gamle kjøleskapet: Bakom var det nemlig et lite vindu som hadde vært blendet av, men som nå gir kjøkkenet masse lys.

PÅ BILDET Paret syntes kjøkkenet så litt for nytt og striglet ut, og valgte å male døren til baktrappen lyseblå, mens Ikeakrakken fikk et par strøk med koboltblått. Den gule vasen er fra Raawi og bildet fra Paper Collective.

DØRFARGE Kilden fra Jotun.

FARGE PÅ KRAKK Royal Fleet fra Dyrup.

Før

Både gulv, vegger og innredning var nedslitt og preget av at den tidligere eieren hadde vært dagmamma i sitt eget hjem i mange år.

Etter

Renoveringen har vært omfattende, blant annet er det elektriske anlegget lagt inn i veggene, gulvet har blitt slipt, veggene helsparklet og himlingen er byttet ut.

PÅ BILDET Messingdetaljer står vakkert til den sarte rosafargen på veggene. Armaturen er fra Quooker og den blå skjærefjølen fra Kiosk48th.

VEGG- OG TAKFARGE Transparent Pink fra Jotun.

innebygget reol
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Jeppes favoritløsning

– Jeppe jobbet beinhardt med renoveringen og har virkelig gått opp i detaljer og finish: Tømreren skulle ha alt på stell! Jeg vet at noe av det han er aller mest fornøyd med er den innebygde bokhyllen i stuen. Han har bygd den med sine egne hender, og jobben tok over tre måneder.

Les også: Her er eksepertenes 5 beste tips til flott fargevalg til gulvene

Stue marmor sofabord
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Paret valgte sofaer i en rolig farge for å kunne slå seg mer løs med det øvrige interiøret. Sofaene og gulvteppet er fra Sofacompany og putene fra Eline Engen, Afroart og Habiba, mens sofabordet er fra Bolia. Bildet er et utsnitt av et tapet fra Piet Heins hjem.

innebygget reol
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Barnebenken stammer fra en bruktbutikk og plakatene er fra Can Family og Galerie Maeght.

lekerom barnestol
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Det koselige lekerommet er malt i en av Malenes favorittfarger. Lekekjøkkenet fra Ikea er blitt oppgradert med maling- og tapetrester, og tallerkenhyllen – som rommer en anselig samling actionfigurer – er fra Hübsch. Barnestolen er en Ikea-stol fra Jeppes barndomshjem, gulvteppet er kjøpt hos Benuta og den lille vognen er et bruktfunn.

VEGGFARGE Pale Linden fra Jotun.

Rispapirslampe
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Soverommet er malt i rolig og nøytral beige, men har detaljer i fine pasteller. Pendelen er fra Ikea og sengetøyet fra Gina Tricot.

VEGGFARGE Cuppa Coffe fra Dyrup.

Les også: Få inspirasjon fra 10 himmelske soverom

Rosa vase
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

4 tips til en fin fargepalett

1. Følg magefølelsen fremfor å skjele til trender.

2. Bruk kontrastfarger. Hvis du, som Malene og Jeppe, har mest av sarte pasteller, bryter du med enkelte knallfarger – og omvendt.

3. Syns du at det kan bli litt for mye farge? Tilfør litt ro i form av f.eks. beige, mørkeblått og grått slik at uttrykket ikke blir for støyende.

4. Du trenger ikke å ha en fargeplan for hele hjemmet når du starter. Resultatet kan bli like bra hvis du tar ett rom av gangen, men tenk over at fargene fra ett rom til det neste bør kle hverandre, slik at sammenhengen blir fin.

Kontor y-stol
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Den store leiligheten rommer også et kombinert gjesterom og kontor. Skrivebordet og vegghyllen er fra Hübsch og kurven fra Søstrene Grene. Bordlampen kommer fra Made by Hand og plakaten med den røde kvinnen fra Paper Collective.

VEGGFARGE Frozen fra Sadolin.

Entré flettet benk
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Myke, vakre former fyller gangen, fra den buete døråpningen via speilet fra Ferm Living og taklampen, til det originale, profilerte listverket.

VÆGFARVE Deco Pink fra Jotun.