Det er vanskelig å avgjøre om vi liker Marias DIY-spisebord eller Ikea-hack reol best

Maria har en helt spesiell evne til å få simple ting til å se eksklusiv ut, og på instagram profilen hennes florerer det med lekre DIY-løsninger, hvor de fleste tingene er skapt ut av mdf-plater og maling.

© mariamwabala

I et perfekt avbalansert beige univers bor ukens instagrammer Maria Mwabala, som driver instagram-profilen med samme navn.

Sammen med sin mann Peter har hun på kun 70 kvm klart å skape et hjem som avspeiler stil og personlighet gjennom masse gjenbruksfunn og hjemmelagde møbler som spenner fra et unikt spisebord til kunst på veggen.

Paret bor i en eldre leilighet i Kolding og siden de enda ikke har noen barn er de fornøyd med de 70 kvm de har til å få utløp for sine kreative ideer.

Her kan du få DIY- og gjenbruksguruens beste innredningstips på budsjett og høre mer om hvordan paret laget spisebordet til under 1000 kr.

© mariamwabala

Hva er tanken bak Instagramprofilen din og hva vil du gjerne oppnå med den?

  • I starten hadde jeg ikke noen bestemte tanker rundt profilen, men langsomt forstod jeg hvordan jeg kunne bruke plattformen til å dele og inspirere med mitt innredningsunivers, med fashion og med hverdagens opp- og nedturer som jeg normalt ville holdt mest for meg selv.

  • Jeg elsker det nettverk jeg har fått her inne. Det er akkurat som å finne noen venninner som deler de samme interesser som deg selv og som altid heier på deg!

En oppgradering av IKEA's 'Billy'-reol fyller hele veggen med masse figurer, vaser og bøker. Den fine, bløte stolen er fra Sofacompany, bladholderen er fra Aytm, og lampene er fra Hübsch.

© mariamwabala

Den fine daybed'en er et gjenbruksfunn, putene er fra H&M, og maleriet er laget av Maria.

© mariamwabala

Her får vi et nærmere blikk inn i reolen som er malt i en dyp brunlig nyanse.

© mariamwabala

Hva håper du folk tenker om hjemmet ditt? Jeg håper at folk opplever det som et varmt og åpent hjem som viser personlighet gjennom de mange DIY-prosjekter som min mann og jeg har laget sammen. Vi elsker å investere i mennesker og det er ALLTID en god kopp kaffe klar hjemme hos oss (med masse melkeskum). I hjemmet vårt er det plass til å ligge i sofaen med beina opp eller ta en lur på daybed’en hvis man trenger det. Selv om det er masse keramikk og fine pynteting (fordi det er det jeg samler mest på), så er det aldri noe som har kostet en formue og det finner vi også en stor ro i hvis noe uheldigvis skulle bli ødelagt.

**Hva håper du at de ikke legger merke til?
De gamle gulvene med malingsrester på som i tillegg er skeive. Samtidig synes jeg også at det har sin sjarme, men jeg vil da ikke legge skjul på at nyslipte gulv er mer enn velkommen.

Hva er det viktigste du tenker over når du skal i gang med å innrede et rom?

Det er helt klart hvilken stemning og vibe jeg vil at rommet skal ha. Skal det være drømmende, levende, personlig eller noe annet? Jeg visualiserer rommets muligheter når det kommer til farger, møbler, tekstiler og så videre, så det passer til det uttrykk og den stemning jeg ønsker.

Flettestolen er arvet og har fått en runde med hvit maling.

© mariamwabala

Sofaen er funnet som gjenbruk til kun 200 kr. For å gi sofaen et mer hyggelig uttrykk er det tilføyd puter fra h&m og et teppe fra Georg Jensen. Gulvteppet er fra Ikea og sofabordet er fra Hübsch.

© mariamwabala

Et lite innblikk inn i det fine vitrineskapet som er plassert i stuen. Her ses mange av Marias gode gjenbruksfunn.

© mariamwabala

Bambusreolen er gjenbruk. Lampen er fra Flying Tiger.

© mariamwabala

Hva er ditt siste kjøp til hjemmet?

Det siste kjøpet er to ekstra nye Billy reoler som skal forlenge reolsystemet slik at det fyller hele bakveggen. Det er blitt så bra! Vi har malt vegg og reol i samme farge og selv skjært mindre plater av mdf, så vi kunne skape dybde og spill i reolen. De mindre platene får reolen til å se dyrere og mer eksklusiv ut. Jeg vil selv kalle det for et Ikea-hack siden jeg synes vi klarer å oppgradere noen ganske simple og billige reoler til noe nytt, annerledes og mer iøynefallende. Det har tatt tid å male alle reolene, men det har virkelig vært verdt det.

Hva er du mest fornøyd med i hjemmet ditt?

Det må være det runde DIY spisebordet som min mann og jeg selv prøvde å designe. Jeg husker tydelig at vi flere kvelder på rad snakket om hvilken form foten til bordplaten skulle ha og til slutt kom min mann med den fantastiske ideen om at foten skulle være sekskantet. Jeg kunne ikke vært mer enig, også fordi det var en fot vi ikke hadde sett så mange andre steder. Det var en morsom prosess å være en del av sammen med vår gode venn og tømrer, som var til stor hjelp med å skjære mdf-platene og montere bordet, slik at vi selv kunne behandle og male bordet etterpå. Jeg er stolt av bordet fordi det er laget for under 1000 kr., og fordi det skaper en hyggelig atmosfære rundt bordet med gjester, noe som vi savnet før.

Bordet er hjemmelaget, stolene er fra Marias barndomshjem, og lampen er fra Housedoctor. Maleriene har Maria laget selv.

© mariamwabala
© mariamwabala

Hyllen med speilet er den ideelle løsningen til en mindre gang og er fra Hübsch. Taklampen er enda et gjenbruksfunn og bordlampen er fra Flying Tiger.

© mariamwabala
© mariamwabala

**Hva er ditt beste innredningstips på budsjett?
Jeg er en gjenbruksguru. Jeg kan ganske enkelt ikke gå ned i byen uten å gå innom alle gjenbrugsbutikker. Jeg elsker å se alle de mulighetene og brukte møbler som kan oppgraderes på en eller annen måte. Du kan lett finne billige og interessante møbler som kan bli helt geniale med litt kreativitet. Du kan finne malingen frem og male møbelet i den fargen du ønsker, du kan gi skapet nye håndtak i messing, finne nips som skiller seg ut, servise i forskjellige farger, lampeskjermer i forskjellige uttrykk og print. Det behøver absolutt ikke være dyrt. Bruk fantasien og prøv deg frem - du blir alltid klokere.

**Hva i innredningen får du flest kommentarer for?
De fleste kommentarer og henvendelser jeg får er på våre frisvingerstoler i rotting, som vi selv har spraymalet i både svart og beige. Vi elsker jo å oppgradere, og her har vi gitt stolene et nytt og mer klassisk look. Jeg elsker de fordi foreldrene mine selv hadde disse stolene da de var ung, og jeg som barn hele tiden kravlet inn under dem, og i dag sitter jeg selv på de når jeg spiser. Kanskje en dag i fremtiden vil vårt eget barn kravle rundt under dem? Det er litt koselig synes jeg.

**Er der noe i hjemmet du er sikker på at også er der om 10 år?
Det må være det runde spisebordet og noen av våre frisvingerstoler. Jeg er ganske sikker på at begge delene er tidsløse elementer som jeg til enhver tid vil kunne integrere i innredningen og i vårt hjem.

Seng- og sengegavl er fra Ikea. Sengetøyet og putene er fra Complimentsdesign, og kunsten på veggen er fra Aboutcuts.

© mariamwabala

Paret var ikke spesielt begeistret for klesskapet på soverommet, men etter de fik satt lister på og gitt det en runde med maling så det fikk et mer herskapelig uttrykk er de blitt ganske fornøyd med det.

© mariamwabala

På veggen i soverommet henger en nydelig lysestake og et speil som begge er fra Moodings.

© mariamwabala

Hvis du ikke skulle tenke på penger, hva drømmer du så om å eie til boligen?

Hvis jeg ikke skulle tenke på penger i det hele tatt så ville det helt klart være et nytt kjøkken. Jeg elsker alle rommene våre, men kjøkkenet trenger til litt kjærlighet. Ulempen ved å leie er at det ikke er alt man får lov til å endre selv.

**Hva er det neste du vil kaste deg over hjemme?
Når jeg hverken kan male frontene eller renovere kjøkkenet på annet vis, så vil jeg prøve meg med folie. Det skal være mer skånsomt for frontene og fortsatt gi et pent resultat. Det kan jeg nesten ikke vente med. Det skal nok bli bra! Jeg sitter allerede og vurderer hvilken farge det skal være.

Hvilke ”oversette” eller små bolig-Instagramprofiler følger du selv som du synes fortjener litt oppmerksomhet?

Der er mange små bolig-instagramprofiler som inspirerer meg. Men jeg vil fremheve min svigerinne Diana Mwabala fordi hun tenker utenfor boksen og ser muligheter fremfor begrensninger, og fordi hun bor i det hyggeligste og flotteste hjemmet med mange fine og praktiske detaljer.

Den neste jeg virkelig synes fortjener oppmerksomhet er Josefine Jacobi Schrøder fordi hun har sansen for estetikk og alltid kan integrere fin gjenbruks-nips i innredningen. Og så tror jeg ikke jeg kjenner en som har så mange bøker i sin fine store reol. Jeg lover deg at det ser fantastisk ut!

Jeg vil også gjerne fremheve Matlan Thihlum fordi hun klarer å skape koselige rammer for sin lille familie. Hun er så god til å skape balanse og ro med varme toner og med nydelige vaser og keramikk.