"Nå har vi endelig fått drømmekjøkkenet!"
Hvordan oppfylle drømmen om et moderne kjøkken samtidig som man er tro mot et hus som oser av historiske detaljer? Mia og Olov tenkte bokstavelig talt utenfor boksen - se hvordan de fikk det til her!
Her bor Mia (37), Olov (38), Oscar (6) og Thor (3).
Hvor I et 213 kvadratmeter stort hus fra 1934 i Hellerup utenfor København.
Moderne kjøkken i historiske rammer
Da Mia Harnfeldt og Olov Lindqvist dro på visning i det herskapelige, gamle huset, forelsket de seg med én gang. Fiskebensmønstret parkett, stor takhøyde og gedigne vinduer med sprosser ga huset bøttevis av sjel, og det var derfor litt av en nedtur da det ble solgt til noen andre lynraskt etter visningen. Men halvannet år senere ble huset igjen lagt ut for salg, og Mia og Olov var ikke sene med å slå til.
– Kjøkkenet var det eneste som skrek etter oppussing. Det var et smalt rom med en litt anonym, hvit Ikea-innredning uten noe særlig benke- eller oppbevaringsplass, sier Mia.
Plasseringen av kjøkkenet bar tydelig preg av husets historie, hvor tjenere oppholdt seg i en egen del av huset, et stykke unna spisestuen. Mia og Olov fant blant annet ledninger som gikk mellom kjøkkenet spisestuen, slik at herskapet kunne ringe på tjenerne, og de ønsket å være så tro mot husets opprinnelige stil og romfordeling som mulig. Men drømmen om å lage et stort kjøkken skulle vise seg å bli en utfordring.
– Vi tegnet alle slags løsninger hvor vi blant annet flyttet kjøkkenet inn i spisestuen, men det fungerte bare ikke, forteller Mia.
Tegnet alt selv
Etter mange runder ble paret enige om at den eneste måten de kunne oppfylle drømmen på, var gjennom et påbygg. Mia og Olov hadde renovert et hus før, så de bestemte seg for å tegne alt selv. Prosessen tok nesten et år. Alt måtte tenkes på, ned til minste detalj. Den største utfordringen var å få det 18 kvadratmeter store tilbygget til en integrert del av huset, uten for store avvik fra den opprinnelige stilen. Det har paret løst ved blant annet å la fiskebenparketten fortsette inn i det nye kjøkkenet, og velge en innredning som stilmessig passer inn i husets rammer.
– Vårt største ønske var at påbygget skulle være så «usynlig» som mulig, og vi er veldig fornøyde med resultatet. Verken venner, familie eller håndverkere som er innom har klart å se at det er et påbygg, sier Mia.
BILDE For å integrere påbygget best mulig, valgte paret kjøkkenvinduer med samme type sprosser som i de originale vinduene i spisestuen. Gulvteppet er fra Louise Roe.

Før: åpen løsning
· Spisestuen og kjøkkenet lå adskilt fra hverandre.
· Den gamle kjøkkeninnredningen passet dårlig til husets opprinnelige stil.
Etter: åpen løsning
· Familien har fått et stort kjøkken ved å lage et påbygg på 18 kvadratmeter.
· Kjøkkenet passer stilmessig perfekt til det gamle huset, og de mange gjennomførte detaljene gjør at påbygget har blitt fullstendig integrert. Med en åpen løsning har familien fått det rommet de drømte om.
Vakre blomster
Den svarte marmorvasen fra Louise Roe på spisebordet matcher benkeplaten i samme materiale.
Få inn hagen i huset
Fra kjøkkenet er det utgang til terrassen som familien fikk lagd samtidig med påbygget. Her har de planer om å lage et utekjøkken, så alt av nødvendige rør og ledninger ligger nedgravd i bakken.
Les også: 6 tips til en frodig og koselig terrasse
Fiskebeinsparkett skaper klassisk uttrykk
Da Mia og Olov så huset første gang, falt de pladask for den lekre fiskebensparketten, og valgte å legge samme gulv i påbygget.
Moderne detaljer
Husets herskapelige stil får en moderne kontrast med vitrineskapet i jern fra Muubs.
Mias tre tips til et påbygg
1 Ta utgangspunkt i huset ditt og prøv å skape samme uttrykk så du ikke lager total stilforvirring. Gulv, lister, dørhåndtak og vinduer er viktige for helhetsfølelsen og gir en sømløs overgang mellom det opprinnelige huset og påbygget.
2 Har du, eller noen du kjenner, erfaring med å renovere, kan du spare litt i budsjettet ved å tegne påbygget selv. Samtidig tvinges du til å tenke gjennom hver minste detalj, og dermed blir resultatet virkelig gjennomarbeidet. Det er ditt eget verk, og du tar ansvar på en annen måte enn om en arkitekt står for hele prosessen.
3 Bruk tid på å se på mange forskjellige løsninger og lek med dem. Jo flere skisser du ser, jo lettere kan du finne den beste løsningen for deg. Velger du en arkitekt, er det uansett en fordel å ha gjort seg opp noen tanker i forkant.
BILDE De store vinduene med sprosser i spisestuen var noe av det Mia og Olov forelsket seg i da de var på visning.
Mias beste tips til oppussing av kjøkkenet
– Vi fant mye inspirasjon på Instagram, i magasiner, hos kjøkkenfirmaer og ved å kikke på boligannonser. Det gjorde at vi lettere kunne peile oss inn på hva vi liker og hva vi ikke liker.
BILDE Paret tenkte gjennom alle detaljer da de tegnet og bygde kjøkkenet.
Mangler du plass på kjøkkenet? Se 10 tips til et lite kjøkken.
Pynt opp med matvarer
Friske krydderurter i vinduskarmen og en samling med gode oljer og krydder på et fat fra Menu.
Luftig kjøkken
Kjøkkenets klassiske stil får en moderne vri med en nærmest svevende lampe fra Anour.
Det ligger i detaljene
Den svarte benkeplaten og messingdetaljene er lekre kontraster til det lysegrå, klassiske kjøkkenet. Bordlampen er fra &Tradition.
Les også: 4 stilarter vi vil ha på kjøkkenet nå
Friske blomster i en glassvase fra Louise Roe gir et lett og luftig uttrykk i vinduskarmen.
Myke puter fra Louise Roe og kopp fra Skagerak frister til en stille stund på kjøkkenet.