Smakfull høstbuffé
Inviter til fest med disse herlige oppskriftene basert på sunne, gode råvarer.
Tyttebærdrink med gin
Hva med en varm drink som en frisk start på festen?
Dette trenger du:
(8 glass)
2 appelsiner
1 sitron
4 dl konsentrert tyttebærsaft
1 l vann
3-4 ss råsukker
3 kanelstenger
1 dl gin
Ved servering:
Appelsin
Ferske eller frosne tyttebær
Slik gjør du:
Press saften ut av sitrusfruktene.
Varm forsiktig opp sitrussaft, tyttebærsaft, vann, sukker og kanel. Ta kjelen bort fra platen og la det stå noen timer med lokk over.
Tilsett gin og varm drikken forsiktig opp, men den skal ikke koke. Legg i appelsinskiver og tyttebær.
Soppboller
Små boller med vellagret ost og tørket sopp gir en spennende smak til tyttebærdrinken.
Dette trenger du:
(20 stykker)
50 g smør
1 ½ dl siktet speltmel
¼ ts bakepulver
1 krm salt
2 dl revet vellagret svensk prästost (eller en annen godt modnet fast hvitskimmelost)
2 ss tørket sopp i små biter
Slik gjør du:
Sett ovnen på 200 grader. Bland smør, mel, bakepulver og salt, gjerne i en kjøkkenmaskin. Tilsett ost og sopp og jobb alt sammen til en deig.
Rull ut deigen til to pølser som du skjærer i mindre biter og ruller til boller.
Legg bollene på en stekeplate med bakepapir. Stek midt i ovnen i 10-12 minutter.

Gresskarsuppe med fennikel og sitron
Et glass eller en kopp med suppe er alltid hyggelig å servere. Suppen kan lages dagen før festen og varmes opp når gjestene er på vei.
Dette trenger du:
(8 porsjoner)
1 ½ kg gresskar
1 gul løk
2 hvitløksfedd
1 ½ ts knuste fennikelfrø
5 ss grønnsaksfond
1 l vann
2 dl crème fraîche
1 ts sambal oelek
revet skall og saft fra 1 sitron
flaksalt
gresskarkjerner
Slik gjør du:
Skrell gresskar, løk og hvitløk, og skjær i små biter.
Kok grønnsaker og fennikelfrø i fond og vann til gresskarbitene er myke, ca. 20 minutter.
Bland i crème fraîche og bruk en stavmikser til å kjøre suppen jevn. Spe eventuelt med mer vann hvis suppen virker for tykk. Smak til med sambal oelek, sitron og salt.
Varm suppen og hell i glass eller kopper ved servering. Strø gresskarkjerner på toppen.

Speltsalat med ristede epler og rødløk
By på en mettende salat med hele speltkorn. Blåmuggosten og valnøttene passer perfekt sammen med eplene.
Dette trenger du:
(8 porsjoner)
2 dl hele speltkorn
2 ss hvit balsamicoeddik
2 røde, faste epler
2 rødløk
75 g valnøtter
50 g rød mangold (bladbete) eller babyspinat
150 g blåmuggost
olivenolje
flaksalt
nymalt pepper
Slik gjør du:
Kok speltkornene i lettsaltet vann i henhold til pakningen. Hell av vannet og bland kornene med eddik og 2 ss olivenolje. Avkjøl.
Sett ovnen på 225 grader. Skjær epler og løk i båter og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Hell over 2 ss olivenolje og salt.
Stek midt i ovnen i 18-20 minutter. Strø over oppdelte nøtter når det gjenstår ca. 10 minutter av steketiden.
Bland speltkorn, epler, løk, nøtter og mangold/spinat. Smak til med salt og pepper, og legg alt på et fat. Strø ost på toppen.

Sprø gulrotsnurrer
Overrask med sprø snurrer fylt av timiankrydrete gulrøtter. De kan forberedes i god tid og settes i kjøleskapet, men stek dem så sent som mulig.
Dette trenger du:
(16-18 stykker)
1 rull kald butterdeig, 250 g
200 g gulrøtter
1 stor gul løk
1 ss timian
3 ss rapsolje
1 dl hakket bladpersille
flaksalt
1 egg til pensling
Slik gjør du:
Skrell gulrøttene og riv dem grovt. Skrell og hakk løken. Fres gulrøtter, løk og timian i rapsolje i ca. 10 minutter. Bland i persille og smak til med salt. Avkjøl.
Sett ovnen på 225 grader. Rull ut butterdeigen, og fordel gulrotblandingen over. Rull sammen som en rullekake og skjær i biter.
Legg bitene med snittsiden opp på en stekeplate med bakepapir. Pensle med sammenpisket egg og strø litt flaksalt over.
Stek midt i ovnen i 12-14 minutter.

Ostefylte tomater i olivenolje
Lekre små tomater med herlig ostefyll i olivenolje er et vakkert innslag på festbordet.
Dette trenger du:
(8 porsjoner)
2 esker kirsebærtomater, 500 g
150 g philadelphia-ost
1 presset hvitløksfedd
3 ss revet timian
½ krm chiliflak
flaksalt
Marinade:
Rosmarinkvister
4 laurbærblader
10 svarte pepperkorn
5 dl olivenolje
Slik gjør du:
Skjær toppen av tomatene og skrap ut innholdet ved hjelp av en liten kniv. Sett dem opp-ned på tørkepapir og la dem renne av seg.
Bland ost, hvitløk, timian, chili og salt, og fyll tomatene med osteblandingen.
Legg tomater, rosmarin, laurbærblader og pepper i en helt ren glasskål som rommer ca. 1 liter. Hell oljen over, den skal dekke tomatene.
Oppbevar tomatene i kjøleskap, de holder seg noen dager. Ta ut skålen i god tid før servering siden oljen blir grumsete av kulden.

Plomme-focaccia med bacon
Det er enkelt å by på nystekt brød når deigen kan kaldheves. Bak om morgenen, la deigen heve i kjøleskapet og stek brødet rett før gjestene kommer.
Dette trenger du:
(1 stort brød)
25 g gjær
6 dl kaldt vann
13 dl hvetemel
150-200 g røkt bacon
4-6 plommer
flaksalt
olivenolje
Slik gjør du:
Løs opp gjæren i det kalde vannet. Tilsett 2 ts flaksalt, 2 ss olivenolje og mel. Arbeid alt kraftig sammen til en løs deig.
Smør en bolle med olivenolje og legg i deigen. Bruk en stor bolle, siden deigen skal heve til dobbel størrelse. Dekk til med plastfolie og sett deigen i kjøleskapet i 8-12 timer.
Skjær bacon i små terninger. Rens plommene for steiner og del dem i båter.
Ta deigen ut av kjøleskapet og hell den i en langpanne med bakepapir. Trykk den utover med melete hender. Press ned bacon og plommebiter. Lag noen hull i deigen med fingrene, sprinkle 3 ss olivenolje over og strø på flaksalt.
Sett ovnen på 225 grader. La brødet heve uten tildekking i 20-30 minutter.
Stek brødet midt i ovnen i 25-30 minutter og server det nystekt.

Dillkrydret blomkålpuré med løyro
Med en dash løyrom på toppen føles denne blomkålpureen luksuriøs. Du kan også bruke lodderogn.
Dette trenger du:
(8 porsjoner)
600-700 g blomkål
4 ss smør
1 dl crème fraîche
1 ss grønnsaksfond
4 ss hakket dill
flaksalt
nymalt hvitt pepper
Til servering:
ca. 50 g løyrom eller lodderogn
rødløk
gressløk
dill
Slik gjør du:
Bryt blomkålen i mindre biter. Kok dem myke i lettsaltet vann, og hell av kokevannet.
Miks alle ingrediensene til en jevn krem. Smak til med salt og pepper.
Legg pureen i små glass eller skåler, og fordel litt løyrom oppå hver. Strø hakket rødløk og gressløk over, og pynt med dill.

Einerbærkrydret biff med rødbetsalat
Denne smaksrike biffen kan stekes i god tid samme dag ettersom den skal serveres kald. Også rødbetene kan med fordel kokes og marineres en stund før servering.
Dette trenger du:
(8 porsjoner)
1 ½ kg biffkjøtt i biter
flaksalt
nymalt pepper
Einerbærsmør:
100 g romtemperert smør
8 knuste einerbær
1 ¼ dl brødsmuler
1 dl hakket persille
½ dl finhakket sjalottløk
1 dl revet ost
Slik gjør du:
Sett ovnen på 175 grader. Legg kjøttet i en ildfast form. Salte og pepre, og stikk et termometer i den tykkeste delen av kjøttet.
Stek kjøttet midt i ovnen til temperaturen inni er 48 grader.
Rør sammen kryddersmøret.
Ta ut kjøttet, og sett ovnen på 225 grader.
Fordel smøret utover kjøttet, og stek det til temperaturen inni er 58 grader. Ta ut kjøttet og la det hvile. Server kjøttet kaldt i tynne skiver sammen med rødbetsalat.
**Rødbetsalat
Dette trenger du:
(8 porsjoner)
500-600 g rødbeter
3 ss hvit balsamicoeddik
¾ dl olivenolje
1 ½ dl hakket dill, persille og gressløk
flaksalt
nymalt pepper
Slik gjør du:
Kok rødbetene myke i lettsaltet vann. La litt av toppen og rotspissen sitte på, så bevarer de fargen og smaken bedre. Skyll rødbetene under kaldt vann og trykk av skallet. Skjær dem i båter.
Bland eddik, olje, urter, salt og pepper.
Bland dette med rødbetene og la dem marinere i minst 1 time.

Konjakkpærer med mandel-is
La en lekker pæredessert få avslutte middagen. Lag den noen dager i forkant og server i søte skåler.
Dette trenger du:
(8 porsjoner)
1-1 ½ kg små pærer
6 dl vann
4 dl sukker
Presset saft av 1 sitron
2 kanelstenger
1 vaniljestang
1 dl konjakk
Slik gjør du:
Skrell pærene og legg dem i vann med presset sitron slik at de ikke mørkner.
Hell vann, sukker, sitronsaft og kanel i en kjele. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Legg både frøene og stangen i kjelen.
Kok pærene forsiktig under lokk til de er myke, ca. 10-20 minutter. Ta kjelen bort fra platen og hell i konjakken.
Ta ut pærene og legg dem i en helt ren glassbeholder. Hell den varme sausen over, ta på lokk og sett det i kjøleskapet. La smakene få modne noen dager før pærene serveres.
Mandel-is
Bland mandelmasse og hakkede nøtter med ferdigkjøpt vaniljeis, og vips så har du en annerledes og herlig ”hjemmelaget” iskrem.
Dette trenger du:
(8 porsjoner)
150 g mandelmasse
2 dl valnøtter
2 l vaniljeis
Slik gjør du:
Legg mandelmassen i fryseren i 1 time, og riv den deretter på rivjernets fine side.
Grovhakk nøttene.
Ta isen ut av fryseren og tin den i ca. 10 minutter. Rør den myk og bland i mandelmasse og nøtter. Oppbevar isen i fryseren fram til servering.
