Prøv en eksotisk helgemeny
La deg førføre av Midtøsten. Inviter til meze og tryll frem disse spennende rettene!
Et Arabisk måltid
Inviter til en utradisjonell påskeaften med retter fra Arabia, Meze er Midtøstens versjon av tapas, og smårettene kan nytes til frokost, middag eller kvelds.
La syn og smaksløker fryde seg over de neste 5 oppskriftene - Klikk deg videre!

Fylt squash med ajvaryoghurt
Dette trenger du (4 personer): 2 squash, havsalt, oliven.
Fyll: 400 gr lammekjøttdeig, 2 fedd hvitløk (presset), revet skall av 1 sitron, 1 dl hakket persille, 1 egg, 1/4 ts kanel, 1/4 ts kvernet kardemomme, 2 krm harissa og 3/4 ts salt.
Ajvaryoghurt: 2 dl tyrkisk yoghurt, 1 dl ajvarsaus (mild), 1 fedd hvitløk (presset), 1 krm harissa, 1/2 dl hakket koriander og havsalt.
Slik gjør du: 1. Del squash på langs og fjern kjernen. Skjær hver halvdel i fire biter og ha litt salt på hver bit.
2. Bland ingrediensene til fyllet. Lag ovale boller av deigen og legg i squashbitene.
3. Sett ovnen på 200 grader. Stek de fylte squashbitene midt i ovnen i ca. 30 minutter.
4. Bland ingrediensene til yoghurten. Ha en skje av yoghurten og en halv oliven på hver squashbit før servering.

Tabbouleh med aubergine og mango
Dette trenger du (4 personer):
2 1/2 dl bulgur, 5 dl grønnsaksbuljong, 3 sjalottløk, 2 dl hakket bladpersille, 1 dl hakket mynte, saften av 1 sitron, 3 ss olivenolje, havsalt, kvernet pepper, 1 aubergine, 1 mango og 1 granateple.
Slik gjør du: 1. Kok bulgur i buljong etter pakningsinstruksene. Avkjøl.
2. Skrell og hakk løk. Bland bulgur, løk, urter, sitron og olivenolje. Smak til med salt og pepper.
3. Skjær auberginen i biter. Dryss litt salt over og la stå i ca. 20 minutter. Tørk av med kjøkkenpapir. Stek auberginen i olivenolje og la bitene renne av seg på kjøkkenpapir.
4. Skrell mango og del opp i terninger. Del granateple i to og skrap ut kjernene. 5. Ha aubergine og mango i bulgurblandingen og strø over granateplekjerner til slutt.

Fetafylte filoruller
Dette trenger du (20 stk.): 10 ark avkjølt filodeig (ca. 30 x 40 cm) og olivenolje til pensling .
Fyll:
400 gr smuldret fetaost, 1 dl tørkede aprikoser (skåret i terninger) og 1 dl hakket frisk mynte.
Slik gjør du: 1. Sett ovnen på 225 grader. Bland fetaost, aprikoser og mynte.
2. Dekk filodeigen med et fuktig kjøkkenhåndkle slik at arkene ikke tørker. Del hvert filoark på midten og fordel fyllet i en stripe langs den ene kortsiden. Brett inn kantene fra langsiden og rull. Gjenta med resten av filoarkene.
3. Legg rullene på bakepapir og pensle med olivenolje.
4. Stek rullene i midten av ovnen i 8-10 minutter til de er sprø og har fått fin farge.

Falafel med pistasjnøtter
Dette trenger du (4 personer): 1 dl bulgur, 2 bokser kikerter á 400 g, 2 gule løk, 2 fedd hvitløk, 1-2 skiver landbrød, 70 g usaltede pistasjnøtter (uten skall), 2 ts malt spisskum, 2 krm malt chillipepper, 1 ts salt, 1 dl hakket persille, 1 dl hakket koriander, sesamfrø og 1 liter solsikkeolje til steking.
Slik gjør du: 1. Kok bulgur i følge anvisningen på pakken og avkjøl. Skyll kikertene. Grovhakk løk og hvitløk. Skjær skorpene av brødet og smuldre det myke som er igjen. Grovhakk nøttene.
2. Miks kikerter, løk, hvitløk og brød i en kjøkkenmaskin.
3. Tilsett krydder, salt og friske urter og bland sammen til en nokså jevn puré. Konsistensen vil være avhengig av hvor saftig løken er. Er deigen for løs, tilsett mer brød. Ha i nøttene.
4. La deigen hvile et par timer i kjøleskapet. Lag små flate boller av deigen, og vend i sesamfrø.
5. Hell rikelig med olje i en stekepanne elelr gryte. Friter bollene i puljer til de er gylne og sprø. La de ferdige bollene renne av på tørkepapir.

Gulrothummus
Dette trenger du (4 personer): 400 g gulrøtter, 2 fedd hvitløk, 1/2 ts harissa, 1 ts malt spisskum, 2 ss tahini, 2 ss sitronsaft, 3 ss olivenolje, 1 dl tyrkisk yoghurt og havsalt.
Slik gjør du:
1. Skrekk og kok gulrøttene i lettsaltet vann. Avkjøl.
2. Bland gulrøtter, hvitløk, harissa, spisskum, tahini, sitronsaft og olivenolje.
3. Ha i yoghurt og smak til med salt.
