© Sigurd Fandango Cappelen Damm

Knasende deilige knekkebrød

Eltefri bakst er enkelt og kjapt. Disse knekkebrødene er supergode og sunnere enn det aller meste.

25. februar 2012 av André Løvaas og Erik Røed

Dette trenger du:
100 g bakeklar surdeig, hvit eller grov (du kan bytte ut surdeigen med 10 g gjær, men da må du redusere saltmengden noe)
250 g hvetemel
50 g sammalt rug, fin
50 g sesamfrø
50 g linfrø
2 ¼ dl vann
6 g salt
fint rugmel til utbaking
vann eller olje til pensling
 
Dette gjør du:
1. Vi har brukt en etablert surdeigskultur som er ”matet opp” i omtrent ett døgn før baking. La kulturen stå i romtemperatur og bland inn 4-6 spiseskjeer hvetemel og tilsvarende vannmengde hver 4.-6. time. Du kan erstatte denne med gjær, i så fall må du droppe hvile- og heveperiodene og sette knekke-brødene i ovnen rett etter utkjevlingen.
2. Hell alle ingredienser i en eltemaskin og kjør til de er godt blandet. Trekk en plastfilm over bollen, og sett deigen til modning i 20 minutter.
3. Del deigen i to emner. Legg ett emne midt på et bakepapir, strø litt mel over, og trykk ut med fingrene så jevnt du klarer. Bruk nok mel til utbakingen - deigen er nokså klissete.
4. Kjevle ut deigen til en 1-2 mm tynn leiv. Bruk gjerne rutekjevle, hvis du har det.
5. Del deigen i biter. Bruk et pizzahjul eller former til å dele den opp. Vi har brukt to runde metallformer i ulike størrelser.
6. Prikk over knekkebrødene med en gaffel. La heve under et håndkle i 20 minutter.
7. Sett stekebrettet på nederste rille i en forvarmet ovn, 200 °C. Har du varmluftsovn, kan du steke begge brettene samtidig. Knekkebrødene er ferdige når de begynner å få stekefarge langs kantene, etter 10-14 minutter.


Kilde: Brød og brødbaking av Erik Røed/Cappelen Damm

Håndplukket til deg

Kanskje du også er interessert i...