Knasende deilige knekkebrød
Eltefri bakst er enkelt og kjapt. Disse knekkebrødene er supergode og sunnere enn det aller meste.
Dette trenger du:
100 g bakeklar surdeig, hvit eller grov (du kan bytte ut surdeigen med 10 g gjær, men da må du redusere saltmengden noe)
250 g hvetemel
50 g sammalt rug, fin
50 g sesamfrø
50 g linfrø
2 ¼ dl vann
6 g salt
fint rugmel til utbaking
vann eller olje til pensling
Dette gjør du:
- Vi har brukt en etablert surdeigskultur som er ”matet opp” i omtrent ett døgn før baking. La kulturen stå i romtemperatur og bland inn 4-6 spiseskjeer hvetemel og tilsvarende vannmengde hver 4.-6. time. Du kan erstatte denne med gjær, i så fall må du droppe hvile- og heveperiodene og sette knekke-brødene i ovnen rett etter utkjevlingen.
- Hell alle ingredienser i en eltemaskin og kjør til de er godt blandet. Trekk en plastfilm over bollen, og sett deigen til modning i 20 minutter.
- Del deigen i to emner. Legg ett emne midt på et bakepapir, strø litt mel over, og trykk ut med fingrene så jevnt du klarer. Bruk nok mel til utbakingen - deigen er nokså klissete.
- Kjevle ut deigen til en 1-2 mm tynn leiv. Bruk gjerne rutekjevle, hvis du har det.
- Del deigen i biter. Bruk et pizzahjul eller former til å dele den opp. Vi har brukt to runde metallformer i ulike størrelser.
- Prikk over knekkebrødene med en gaffel. La heve under et håndkle i 20 minutter.
- Sett stekebrettet på nederste rille i en forvarmet ovn, 200 °C. Har du varmluftsovn, kan du steke begge brettene samtidig. Knekkebrødene er ferdige når de begynner å få stekefarge langs kantene, etter 10-14 minutter.
Kilde: Brød og brødbaking av Erik Røed/Cappelen Damm