Eltefritt grytebrød: Få den enkle oppskriften på et perfekt og saftig brød

Og det beste? Brødet krever verken elting eller lang hevetid!

Eltefritt grytebrød
© Getty Images

Oppskrift på eltefritt grytebrød

Grytebrødet er etter vår mening et av de beste brødene – og det er et opplagt alternativ for deg som ikke har en surdeig stående, men likevel ønsker et deilig og saftig brød med en sprø skorpe.

Og orker du verken å elte deig eller vente 24 timer på det perfekte, langtidshevede brødet? Da er denne enkle oppskriften på grytebrød noe for deg.

Dette grytebrødet trenger ikke eltes, men bare røres sammen – så slipper du både klissete fingre og ømme overarmer. I tillegg er grytebrødet raskt å lage, da det bare trenger å heve i én time.

Du kan variere oppskriften på flere måter, avhengig av hvilket mel eller hvilke kjerner du velger å bruke.

Grytebrød oppskrift
© Pernille Tengstedt

Oppskrift på grytebrød

OBS Oppskriften passer til en støpejernsgryte eller ovnsgryte på ca. 24 cm.

Unngå å slå av skjermen

Ingredienser

2 brød

  • 50 Gram gjær
  • 1 Liter lunkent vann
  • 6 Teaspoon salt
  • 1200 Gram hvetemel - erstatt eventuelt 100 g med grahamsmel, rugmel eller speltmel, hvis du vil variere smaken.
  • 2 Deciliter solsikkekjerner - du kan også bruke chiafrø, gresskarkjerner, linfrø eller andre typer kjerner og frø.

Slik gjør du

  • Smuldre gjæren i vannet i en bolle og rør til den er oppløst.
  • Tilsett de resterende ingrediensene.
  • Rør deigen sammen med en skje til den er jevn – du slipper (heldigvis) å elte den.
  • Dekk bollen med den våte deigen med et kjøkkenhåndkle.
  • La den heve i 1 time.
  • Når deigen har hevet i 30 minutter: Sett formen (uten innhold) med lokket på i ovnen, og sett den på 250 grader (normal ovn).
  • Når deigen er ferdig hevet: Hell den i den varme gryten (du trenger ikke noe fett).
  • Stek med lokk på i 35 min.
  • Ta av lokket og fortsett å steke i noen minutter til brødet har fått en fin, gyllen farge.
  • Vend brødet ut av formen og la det avkjøles på rist.
  • Bon appetitt!

Hvis du liker at brødet ditt har litt mel på, dryss litt på bunnen av formen og oppå deigen før du setter det i ovnen – det gir et herlig rustikk utseende.

enkelt grytebrød uten å elte
© Pernille Tengstedt