Fem fristende gryteoppskrifter
Tenn stearinlysene, samle venner og familie rundt bordet og nyt en velsmakende gryterett. Oppskriftene får du her!
Kyllinggryte med aprikos og mandler
Tørket frukt, mandler og mye krydder er typisk i marokkansk mat, som denne herlige kyllinggryten.
Dette trenger du:
(4 porsjoner)
1 ½ kg kylling
olivenolje
flaksalt
nymalt pepper
1 gul løk
3 hvitløksfedd
2 stilker selleri
1 ½ ts malt spisskum
½ ts malt koriander
½ g safran
2 ts paprikapulver
1 kanelstang
1 ½ ss revet fersk ingefær
1 ½ ss kyllingfond
5 dl vann
150 g tørket aprikos
1 dl mandler
1 ss presset sitron
1 ts harissa
1 koriander-plante
Slik gjør du:
1. Brun kyllingen i en stekepanne med olivenolje. Krydre med salt og pepper, og sett kyllingen til side.
2. Hakk løk og hvitløk, og strimle selleri. Fres dette i olivenolje i en gryte, og tilsett krydderet mot slutten.
3. Bland inn kylling, fond og vann. Kok på svak varme under lokk til kyllingen er gjennomkokt, 40-45 minutter.
4. Tilsett aprikosene når det gjenstår 15 minutter av koketiden.
5. Skåld mandlene og rist dem i en tørr, varm stekepanne. Tilsett dem i gryten. Smak til gryten med sitronsaft, harissa og salt, og server sammen med bulgur eller couscous.

Biff Bourguignon
Denne klassiske franske kjøttgryten har fått en ny vri med saftig indrefilet.
Dette trenger du:
(4 porsjoner)
1 kg indrefilet
smør
flaksalt
nymalt pepper
150-200 g røkt bacon
1 gul løk
1 gulrot
3 hvitløksfedd
2 ts timian
3 laurbærblader
1 ½ ss hvetemel
4 dl hvitvin
1 dl vann
200 g sjampinjonger
1 ½ dl syltet løk
Slik gjør du:
1. Skjær kjøttet i biter, 3 x 3 cm, og brun det i en stekepanne med smør. Krydre med salt og pepper, og sett kjøttet til side.
2. Skjær bacon i strimler. Skrell og hakk løk, gulrot og hvitløk.
3. Fres bacon, løk, gulrot og hvitløk i smør i en gryte. Bland i kjøtt, timian og laurbærblader. Strø melet over og rør rundt. Spe med vin og vann, og la alt koke sakte under lokk i 1 ¼ time.
4. Brun sjampinjongene i smør og legg dem i gryten når det gjenstår ca. 10 minutter av koketiden.
5. Bland inn syltet løk og smak til med salt og pepper.

Chili con carne
Her er den perfekte festmaten til mange gjester. Server med tortilla, salat og avocadoyoghurt.
Dette trenger du:
(6 porsjoner)
1 kg benfri høyrygg av storfe
smør
flaksalt
150 g røkt bacon
2 gule løk
2 hvitløksfedd
2 røde paprikaer
1-2 ss syltet jalapeno
2 ss chilipulver
1 krm kanel
2 ts spisskum
1 ss oregano
2 flasker mørkt øl á 33 cl
Til servering:
avocadoyoghurt
varme tortillabrød
salat
Slik gjør du:
1. Skjær kjøttet i biter, 3 x 3 cm, og brun det i en stekepanne med smør. Krydre med salt og sett kjøttet til side.
2. Skjær bacon i strimler. Skrell og finhakk løk og hvitløk, og skjær paprikaen i små terninger.
3. Fres bacon, løk, hvitløk og paprika i smør i en gryte. Bland i krydderet på slutten. Tilsett kjøttet og hell på øl og eventuelt vann - væsken skal dekke kjøttet.
4. Kok alt på svak varme under lokk i ca. 1 ¾ time. Kjøttet skal bli nesten ihjelkokt. Smak til med salt, og server med deilig tilbehør.
Avocadoyoghurt
Dette trenger du:
(6 porsjoner)
3 avocadoer
1 ½ ss presset lime
1 rød chili
2 pressede hvitløksfedd
1 ½ dl tyrkisk yoghurt
tabasco
flaksalt
Slik gjør du:
1. Mos avocadokjøttet sammen med limesaften.
2. Ta ut kjernene og hakk chilien.
3. Bland alle ingrediensene og server.

Laksegryte med safran og reker
Kremet fiskegryte er en sikker vinner. Denne er i tillegg enkel å lage og smaker himmelsk...
Dette trenger du:
(4 porsjoner)
500-600 g laksefilet
500 g reker med skall
1 purreløk
2 hvitløksfedd
1 fennikelstang
300 g tomater
olivenolje
½ g safran
1 ts knuste fennikelfrø
1 dl hvitvin
3 dl kremfløte
1 dl vann
2 ss fiskefond
flaksalt
tabasco
1 dl hakket dill
Slik gjør du:
1. Skjær laksen i store biter og skrell rekene. Sett det til side.
2. Skyll og strimle purreløken. Hakk hvitløk, strimle fennikel og grovhakk tomatene.
3. Fres purreløk, hvitløk og fennikel sakte i olivenolje i en stekepanne med høye kanter. Tilsett safran, fennikelfrø og tomater, og fres i noen minutter til.
4. Spe med vin, fløte, vann og fond. Kok under lokk i ca. 10 minutter, og smak til med salt og tabasco.
5. Vend laksen inn i sausen, og la den koke forsiktig under lokk i ca. 5 minutter. Bland reker og dill, og strø det over gryten.
6. Server fiskegryten med ris eller potetmos. Ristet landbrød med olivenolje og flaksalt er også veldig godt til.

Gresk lammegryte med tzatziki
By på en smaksrik gryte med inspirasjon fra Middelhavet. Fetaost og oliven gir maten en ekstra piff.
Dette trenger du:
(6 porsjoner)
ca. 1 kg benfri lammestek
smør
flaksalt
nymalt pepper
1 gul løk
4 hvitløksfedd
1 sitron
2 bokser hele tomater à 400 g
2 dl vann
2 terninger kjøttbuljong
1 ss tørket oregano
2 bokser store, hvite bønner à 400 g
1-1 ½ dl ferske oreganoblader
¾ dl hakket dill
200 g smuldret fetaost
1 ½ dl kalamata-oliven
Til servering:
tzatziki
landbrød
Slik gjør du:
1. Skjær kjøttet i biter, ca. 3 x 3 cm. Stek bitene i smør i en stekepanne, og krydre med salt og pepper. Sett det til side.
2. Skrell og hakk løk og hvitløk. Skrell av det ytterste gule skallet på sitronen med en potetskreller.
3. Fres løk og hvitløk i smør i en gryte. Tilsett sitronskall, tomater, vann, buljong og tørket oregano. Legg i kjøttet og la det koke sakte under lokk til det er mørt, ca. 1 ¼ time.
4. Skyll bønnene og la dem renne av. Bland i bønner, fersk oregano og dill i gryten og varm det opp. Smak til med salt og pepper.
5. Hell gryteretten i en stor bolle, og strø fetaost og oliven over. Server med tzatziki og brød.

Tzatziki
Frisk tzatziki og landbrød setter prikken over i-en på lammegryten.
Dette trenger du:
(6 porsjoner)
1 agurk
flaksalt
3-4 dl gresk yoghurt
2 pressede hvitløksfedd
1 ss olivenolje
nymalt pepper
Slik gjør du:
1. Riv agurken på rivjernets grove side. Legg den i en sil, bland inn salt og la det renne av i ca. 20 minutter. Press alt vannet ut.
2. Bland agurk, yoghurt, hvitløk og olivenolje. Smak til med salt og pepper.
