Bak søte kardemommeboller

En hvilken som helst anledning er en god anledning for å bake disse deilige kardemommebollene!

Alle blir glade for hjemmebakte boller, ikke minst den som har bakt dem. Prøv en ny vri på kanelbollene og bak disse gode kardemommebollene etter svensk tradisjon.

Dette trenger du:
(til cirka 20 boller)

125 g romtemperert smør
3 dl helmelk
½ pakke gjær
½ ts salt
1 dl sukker
2 ss grovmalt kardemomme
Ca. 7 ½ dl hvetemel

FYLL:
2 ss grovmalt kardemomme
75 g romtemperert smør
5 ss sukker
1 toppet ts vaniljesukker

TOPPING:
1 sammenvispet egg til pensling
3 ss sukker
1-2 ss grovmalt kardemomme

Slik gjør du:

    1. Smelt smør i en kjele og tilsett melk. Varm opp til 37 grader. Smuldre gjær i en bolle og tilsett litt lunken melk. Rør ut gjæren. Tilsett så resten av melken, salt og sukker. Rør inn kardemomme og melk.
  1. Arbeid deigen sammen med tregaffel eller sleiv til den slipper langs kantene på bollen. Dekk deigen med et kjøkkenhåndkle og la den heve i minst 1 time. Rør sammen fyllet.
  2. Varm opp stekeovnen til 225 grader. Dryss mel på bakebordet. Elt deigen smidig, del den i to emner og kjevle dem ut til rektangler på tykkelse med en pizzabunn.
  3. Fordel fyllet på leivene og rull sammen som en rullekake. Legg rullen med skjøten ned og skjær den i 5-6 cm brede stykker som legges på stekeplater dekket med bakepapir. La dem heve i 15 minutter.
  4. Pensle med egg og dryss med sukker og kardemomme. Stek i 12-15 minutter eller til bollene har fått fin farge.

Oppskriften er hentet fra boka "Under valnøttreet - all verdens oppskrifter av de beste råvarene", og gjengitt med tillatelse fra Gyldendal.