© boligpluss.no

Bak enkelt, rustik grytebrød

Overrask med nystekt brød til frokost. Grytebrød gir masse smak for liten innsats!

6. november 2011 av Siri Høstmælingen

No knead bread - eltefritt brød - er blitt en farsott etter at amerikaneren Jim Lahey la ut en Youtube-video med suksessoppskriften som gir et herlig, rustikt brød med lite innsats. Brødet røres sammen til en klissete deig som skal stå i minst 12 timer. Det stekes i en glohet jerngryte, og får sprø skorpe og et mykt og saftig indre.

Slik går du frem:

6 dl vann

fersk gjær på størrelse med en ert

1 ss havsalt

2 ss honning

625 g hvetemel (noe kan erstattes med grovt mel eller havregryn)

Rør sammen gjær og vann. Tilsett salt, honning og mel, og rør lett. Deigen skal ikke eltes, men være våt og klissete. Ønsker du mere smak, kan du tilsette pinjekerner, gresskarkjerner, revne gulrøtter, oliven, rosiner eller urter.

Sett deigen til heving natten over. Den skal heve i minimum 12 timer. Hell deigen ut på bakebordet og brett den noen få ganger. Legg over et kjøkkenhåndkle og la heve videre i to timer. Før hevetiden er over, setter du støpejernsgryten i ovnen på 250 grader. Når ovnen er varm, har du deigen direkte over i den varme gryten, og steker i 30 minutter med lokket på. Da fordamper ikke fuktigheten, og brødet blir saftig. Ta av lokket og stek videre i 15 minutter, så blir skorpen sprø.

Ta av håndtaket på grytelokket om det er laget i et materiale som ikke tåler høy temperatur. Tett igjen hullet med aluminiumsfolie.

Dette er en variant av Le Creusets oppskrift, mikset med redaksjonens egen erfaring med grytebrød.

 

 

Seneste

Kanskje du også er interessert i...