
Yoghurt med granola og bærsaus
Med en god granola i skapet lager du lett denne lekkerbiskenen. Ta med granolaen i en egen boks og hell over ved servering. Tørkede morbær får du kjøpt i helsekostbutikker.
Dette trenger du (4 porsjoner)
1 ½ dl gresk yoghurt
1 ½ dl yoghurt naturell (3 %)
Granola (ca. 8 dl)
- ½ appelsin
- 6 dl havregryn
- 1 ½ dl kokosmasse
- 1 dl valnøttkjerner
- 1 dl hvite sesamfrø
- 1 dl gresskarfrø
- 1 ts vaniljepulver
- ½ ts salt
- 1 dl tørkede morbær
- ½ dl kokosolje
- ¾ dl lønnesirup
- ½ dl vann
Bærsaus
- 1 pakke frosne bær, for eksempel blåbær og bringebær (225 g)
- 2 ss honning
- ½ lime
Pynt
- friske bær
- mynteblader
Slik gjør du
- Granola: Sett ovnen på 150 °C varmluft. Vask appelsinen godt i lunkent vann og del den i to. Finriv skallet og press ut saften.
- Bland alle de tørre ingrediensene unntatt morbærene i en bolle. Visp appelsinskall, appelsinsaft, kokosolje, lønnesirup og vann godt sammen og hell det i den tørre blandingen. Bland og klem alt godt sammen.
- Legg granolaen utover et stekebrett dekket med bakepapir og stek den midt i ovnen i ca. 25 min. til den er blitt gyllen. Rør rundt i den noen ganger underveis. Ta ut stekebrettet og la granolaen avkjøles. Bland inn morbærene.
- Bærsaus: Kok opp bær og honning i en kjele. La det småkoke i ca. 1 min. og mos deretter bærene med potetmoser. Vask limen godt i lunkent vann. Finriv skallet og press ut saften. Bland skall og saft i bærsausen.
- Bland de to yoghurttypene. Fordel 2 ss bærsaus i 4 bokser med lokk. Fyll deretter på med yoghurt. Sett på lokket og oppbevar boksene kjølig.
- Topp med granola, friske bær og mynteblader rett før servering.

Kaldhevet brytebrød med nøtter og frø
Brødet står til gjæring over natten og får nesten en smak av surdeig. Et sunt og saftig brød som passer godt til alle slags salater.
Dette trenger du (8 små brød)
- 15 g fersk gjær
- 4 dl lunkent vann
- 1 dl solsikkekjerner
- 1 dl gresskarkjerner
- ½ dl linfrø
- 1 ss honning
- 1 ½ ts salt
- 9 dl siktet rugmel (495 g)
- vann til pensling
Pynt
- siktet rugmel
- frø, gjerne solsikkefrø
Slik gjør du
- Rør ut gjæren i vannet. Ha i solsikkefrø, gresskarfrø, linfrø, honning og salt, og deretter melet, litt av gangen. Arbeid alt godt sammen til en klissete deig. Dekk bakebollen med plastfolie og sett den i kjøleskapet over natten.
- Skrap ut deigen på et godt melet underlag. Del den i 8 like store biter og form dem til små bagetter, vri dem gjerne en gang eller to. Legg bagettene på et stekebrett dekket med bakepapir.
- Pensle brødene med litt vann og strø over litt mel og frø. La dem etterheve uten å være tildekket i ca. 30 min. Sett ovnen på 275 °C og sett inn et annet stekebrett.
- Før steking drar du bakepapiret med brødene over på det varme stekebrettet. Sett det inn midt i ovnen og stek brødene i 12–15 min. La dem avkjøles på rist.

Sommer smoothie på flaske
En god smoothie er populært blant store og små. Avkjølende og full av god energi.
Dette trenger du (ca. 1 liter)
- 2 bananer
- 1 bit frisk ingefær, ca. 4 cm
- 5 dl frosne bringebær
- 2 dl frosne blåbær
- 2 ½ dl naturell yoghurt
- 2 ½ dl kokosmelk
- 2 ss honning
Slik gjør du
- Skrell bananer og ingefær.
- Miks alle ingrediensene sammen i en kjøkkenmaskin eller med stavmikser til en glatt smoothie.
- Hell over i en flaske og oppbevar kjølig.

Pastasalat Nicoise
Salte, gode smaker i en herlig kombinasjon! Oppbevar dressingen på et glass eller i en flaske og bland den inn før servering.
Dette trenger du (4 porsjoner)
- 400 g pastaskruer, gjerne erte eller bønnepasta
- 300 g aspargesbønner
- 2 bokser tunfisk i olje (à 200 g)
- 2 egg
- 12 små sardell- eller ansjosfileter
- 200 g cherrytomater
- ½ slangeagurk
- 1 liten rødløk
- 1 ½ dl steinfrie oliven, gjerne kalamata
Dressing
- ¾ dl olivenolje
- 3 ss rødvinseddik
- 1 ts dijonsennep
- 1 ts honning
- 1 lite hvitløksfedd
- salt og kvernet, svart pepper
Slik gjør du
- Kok pastaen etter anvisning på pakken. Hell av vannet og skyll i kaldt vann. La det renne godt av.
- Kok aspargesbønner i lettsaltet vann i 2–3 min. La bønnene renne godt av og avkjøles.
- Ha eggene i en kasserolle. Hell over vann slik at de er godt dekket. Kok opp og la eggene småkoke i ca. 5–6 min. Skyll eggene i kaldt vann, skrell og skjær dem i båter.
- Skjær tomatene i fire. Skrell agurken, del i to på langs og skrap ut frøene. Skjær agurken i skiver. Skrell og skjær løken i tynne ringer.
- Bland sammen alle ingrediensene i en stor bolle eller en boks med lokk.
- Dressing: Visp olje, eddik, sennep og honning godt sammen. Skrell og press hvitløken ned i blandingen. Smak til med salt og pepper.
- Server salaten med dressing og brød.

Bokhvetemuffins med eple og kanel
Sunne muffins uten tilsatt sukker. Bruk tørkede dadler hvis du ikke får tak i friske.
Dette trenger du (12 muffins)
- 2 ½ dl mandelmel
- 2 ½ dl havregryn
- 1 ½ dl bokhvetemel
- 2 ss potetmel
- 2 ts bakepulver
- 1 ts malt kanel
- 1 ts malt kardemomme
- ½ ts salt
- 1 ½ dl naturell yoghurt (3 %)
- ¾ dl kokosolje, smør eller rapsolje
- 10 friske dadler uten steiner
- 3 egg
- 1 dl eplemos
- 1 ss lønnesirup
- 2 epler
Slik gjør du
- Sett ovnen på 200 °C. Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en kjøkkenmaskin eller bruk stavmikser slik at havregrynene blir til et fint pulver. Ha melblandingen i en bakebolle.
- Ha egg, yoghurt, kokosolje, dadler, eplemos og lønnesirup i kjøkkenmaskinen og miks til en glatt og kremete mos. Ha mosen i melblandingen og bland godt.
- Fjern kjernehusene på eplene. Riv 1 ½ eple grovt og skjær ½ eple i 12 skiver. Bland revet eple i deigen.
- Fordel deigen i 12 papirformer i ett eller to muffinsstekebrett og stikk en liten epleskive ned i hver. Stek midt i ovnen i ca. 20 min. La muffinsene avkjøles på rist.